Cea mai virstnica persoana care a trait pe Pamint: Jeanne Calment – 122 de ani si 164 de zile

Femeia a început să fumeze de la vîrsta de 21 de ani, a mîncat în jur de 400 de grame de ciocolată săptămînal și era mare amatoare de vin roșu. Iar aceste obiceiuri și le-a păstrat pînă la vîrsta de 119 ani. Jeanne Louise Calment, n. 21 Februarie 1875, Arles, Franța – d. 4 August 1997, Arles, Franța, a fost persoana cea mai longevivă din lume, conform actelor de naștere autentice, trăind 122 de ani și 164 de zile. A trăit întreaga sa viață în Arles, Franța, supraviețuind fiicei și nepotului ei cu cîteva decenii. Durata vieții ei a fost complet documentată prin studiu științific.

Un film documentar despre viaţa ei, intitulat Beyond 120 Years with Jeanne Calment, a fost lansat în 1995. La 21 Februarie 1997, la sărbătorirea a 122 de ani, s-a anunţat că n-o să mai aibă apariţii publice, sănătatea ei deteriorîndu-se grav. A murit la 4 August în acelaşi an din cauze necunoscute.

Curios este faptul că Jeanne Calment a fumat de la vîrsta de 21 de ani, ea obișnuia să bea vin de Porto și să mănînce cantități uriașe de ciocolată, în fiecare săptămînă. Ea a avut un stil de viață lipsit de riscuri. Printre hobby-urile sale s-au numărat: tenisul, ciclismul, înotul, rolele, pianul și opera. Jeanne Calment credea că secretul longevității este să fii vesel mereu și să eviți stresul. Mai mult, ea era cunoscută de apropiați pentru zicala: „Dacă nu poți face nimic, nu îți face griji!”. Jeanne s-a născut într-o familie bogată și bogăția i-a permis să aibă o viață ușoară, lipsită de stres. Unii membrii apropiați ai familiei sale au trăit, de asemenea, peste medie. Fratele ei a trăit 97 de ani, tatăl ei a murit cu şase zile înainte să împlinească vîrsta de 93 de ani, iar mama sa a trăit 86 de ani.

Ea a cunoscut 20 de Președinți francezi. Începînd cu aniversarea a 110 ani, Jeanne Louise a vorbit în fiecare an cu jurnaliștii de ziua ei și era bucuroasă de această atenție: ”Am așteptat 110 ani ca să devin vestită”, a spus ea odată.

Jeanne a crescut într-o familie burgheză. Tatăl ei era constructor de nave, de profesie, dar deținea propriul magazin. Mama era fiica unor simpli morari. Fata avea și un frate mai mare, Francois, care, apropo, s-a dovedit și el un longeviv. A trăit pînă la 97 de ani.

Cînd Calment era adolescentă, lucra în magazinul tatălui său. Odată însuși Van Gogh a intrat la ei după cumpărături. Calment a recunoscut într-unul dintre interviurile sale că nu voia să-l deservească pe artist, pentru că ”era la fel de groaznic ca cea mai rea pacoste din lume, avea un nărav urît și mirosea a băutură”.

La 21 de ani, Jeanne s-a căsătorit cu vărul pe linia a treia, Fernand Calment. Preotul a aprobat căsătoria, în ciuda relației destul de strînse: bunicii paterni al cuplului nou erau frați între ei, iar soțiile bunicilor erau surori.

Soțul lui Jeanne a fost proprietarul unui magazin prosper, așa că a trăit fără griji și necazuri. De atunci nu a mai lucrat o zi. Madame Calment a condus un stil de viață foarte activ: a jucat tenis, făcea ciclism, a înotat, a patinat cu rolele, îi plăcea să petreacă timpul la pian sau la operă.

După 2 ani de căsătorie, s-a născut singura lor fiică, Yvonne. Familia prospera: în 1926, Yvonne s-a căsătorit cu un căpitan de artilerie și în același an a născut un fiu, Frederic. Dar aceasta a fost sfîrșitul bucuriilor familiei: după 8 ani, fiica lui Jeanne Calment s-a stins din viață din cauza unei patologii, iar după alți 8 ani și Fernand a părăsit această lume.