CEA MAI SIMPLA FORMA DE A PASTRA ECONOMIILE LA O BANCA ESTE IN CONTURI CURENTE SAU DEPOZITE

Economii reprezintă suma de bani rămasă după ce toate cheltuielile de consum personal sînt sustrase din venitul acumulat într-o perioada de timp stabilită. Acești bani îi putem păstra acasă sau în portofel, dar cel mai prudent este să îi păstrăm la o bancă. Cea mai simplă și accesibilă formă de a păstră economiile la o bancă comercială este în conturi curente sau depozite. Informațiile sînt publicate de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare lansate de BNM împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”.

Atunci cînd o persoană acumulează rezerve de bani substanțiale, economiile pot fi utilizate pentru investiții. Piața financiară națională este limitată în număr de instrumente de economisire sau investire disponibile, dar totuși în perspectivă trebuie să fie cunoscute aspectele și riscurile aferente.

Principala formă de economisire disponibilă în Republica Moldova este depozitul bancar. Acest produs financiar constă în depunerea la bancă a unei sume de bani, pe o perioadă definită, pentru care banca plătește o dobîndă. Banii depuși la bancă sînt plasați într-un cont iar deținătorul are dreptul să-i recupereze conform condițiilor din contract.

Pentru unele categorii de persoane banii păstrați la bancă pot reprezenta economii stringente pentru viața de zi cu zi, cum ar fi salariul, pensia, ajutorul de șomaj sau indemnizația persoanelor vulnerabile. Statul asigură depozitele plasate în băncile din Republica Moldova prin intermediul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB). Acesta garantează rambursarea, în caz de faliment a băncii, atît a depozitelor în lei cît și a celor în valută străină. Totuși, atenție – nu toată suma este rambursată. Indiferent de numărul depozitelor și mărimea lor, plafonul de garantare stabilit la moment este de 50 de mii de lei.

O altă formă de economisire existentă pe piața financiară autohtonă sînt depunerile de economii la Asociațiile de Economii și Împrumut. De regulă, aceste instituții financiare sînt prezente în zonele rurale și au drept scop facilitarea accesului la finanțare pentru membrii asociației. Totodată, înainte de a putea face depuneri sau a obține împrumuturi, persoana trebuie să devină parte a asociației și să achite cota de membru. Un aspect important este faptul că în prezent, spre deosebire de depozitele bancare, depunerile de economii nu sînt încă garantate. Astfel orice persoană care depune o sumă de bani la o Asociație își asumă integral riscul.

Termenul de ‚‚investiție financiară” se referă la orice cheltuială efectuată pentru achiziționarea unor active financiare cu scopul de a obține un profit. Cele mai frecvente active financiare apar sub forma de acțiuni, obligațiuni, pensii facultative, asigurări de viață sau alte instrumente. Piața financiară națională dispune de o paletă limitată de active financiare ce pot fi achiziționate de către persoanele fizice în scop investițional. La modul teoretic sînt disponibile doar valorile mobiliare de stat emise de Ministerul Finanțelor în scopul finanțării datoriei publice, acțiunile unor companii care sînt admise spre tranzacționare la bursa de valori și unele planuri de pensii facultative sau asigurări de viață.

Sursa: IPN