Cea mai mare perioada de crestere a preturilor petrolului din ultimele 17 luni

Petrolul se îndreaptă spre cea mai mare perioadă de creștere a prețurilor din ultimele 17 luni, după ce Rezerva Federală a SUA a atenuat preocupările investitorilor, China caută modalități de a-și stimula economia, iar reducerea producției stabilită de OPEC a intrat în vigoare, arată Bloomberg, scrie mediafax. Petrolul și-a revenit ușor în această lună, după ce a înregistrat prima sa pierdere anuală din 2015. Goldman Sachs și-a redus prognoza pentru evoluția prețului petrolului în 2019, mizînd pe producția americană, apreciind că scăderea cu 42% a prețului de la sfîrșitul anului trecut a fost excesivă. Volatilitatea persistă, în timp ce SUA și China încearcă să negocieze încetarea conflictului comercial care riscă să dăuneze creșterii economice, iar OPEC și aliații săi urmăresc evoluția aprovizionării.

Prețul petrolului american cu livrare în Februarie a crescut cu 1,51 dolari, la 49,47 dolari/baril la New York Mercantile Exchange și se tranzacționa cu 49,07 dolari la ora locală 8:52. Prețurile au crescut săptămîna trecută cu 5,8%, cel mai mult din 29 Iunie. Petrolul Brent cu livrare în Martie a crescut cu 2,2%, pînă la 58,32 dolari pe baril, la Londra, iar prețurile futures au crescut cu 9,3% săptămîna trecută, cel mai mare salt din Decembrie 2016.

Numărul de sonde în producție din SUA a scăzut pentru prima dată în ultimele trei săptămmîni, cu opt unități, la 877, potrivit datelor publicate de furnizorul de servicii Baker Hughes.

În China, o nouă decizie a Băncii Centrale menită să asigure lichiditate în economia care încetinește, a ajutat la atenuarea îngrijorărilor investitorilor.