CEA DE-A PATRA REUNIUNE MINISTERIALĂ A PARTENERIATULUI ESTIC

Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a luat parte, pe 22 iulie, la Bruxelles, la cea de-a patra reuniune ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), cu participarea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre UE şi PaE. Reuniunea a fost co-prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, şi comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule, a relatat Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cursul reuniunii au fost evaluate activităţile implementate în cadrul Parteneriatului Estic de la adoptarea Declaraţiei Comune a Summit-ului PaE de la Varşovia şi au fost punctate sarcinile ce necesită a fi îndeplinite pentru atingerea aşteptărilor de la Summit-ul PaE de la Vilnius.

În intervenţia sa, ministrul Natalia Gherman a vorbit despre agenda europeană a R. Moldova, precum şi despre acţiunile întreprinse de către autorităţile de la Chişinău în scopul reformării şi modernizării ţării. De asemenea, ministrul moldovean a subliniat importanţa parafării şi, ulterior, a semnării Acordului de Asociere, precum şi îndeplinirea cerinţelor prevăzute în Planul de acţiuni pentru liberalizarea vizelor. Un subiect distinct al reuniunii l-a constituit activitatea Forumului Societăţii Civile al PaE, sesiunea următoare a căruia va avea loc la Chişinău, în luna octombrie curent.

În marja celei de-a patra reuniuni a ministerialei Parteneriatului Estic, care s-a desfăşurat luni la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut o întrevedere şi cu omologul sloven, Karl Erjavec, în cadrul căreia, cei doi miniştri au semnat Declaraţia privind integrarea europeană a R. Moldova.

Astfel, şefii diplomaţiilor de la Ljubljana şi Chişinău au convenit să intensifice cooperarea bilaterală în baza agendei de integrare europeană a ţării noastre. Ministrul Natalia Gherman a stabilit cu omologul sloven, Karl Erjavec, asistenţa pe care Slovenia o va acorda R. Moldova în procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE. Instituirea zonei de liber schimb cu UE şi Dialogul privind liberalizarea regimului de vize va constitui o prioritate a sprijinului din partea Sloveniei. De asemenea, ministrul Natalia Gherman a avut întrevederi bilaterale cu ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, şi ministrul pentru Afaceri Europene al Franţei, Thierry Repentin, în cadrul cărora a fost discutat calendarul acţiunilor necesare a fi întreprinse în vederea parafării şi semnării ulterioare a Acordului de Asociere RM-UE.