CE SPUN POFTELE ALIMENTARE DESPRE SANATATEA TA

Poftele alimentare sînt modalitatea prin care corpul nostru ne semnalează ca anumite substanţe lipsesc din organism, iar trimiterea unor astfel de ,,mesaje” are rolul de a restabili echilibrul de minerale, vitamine sau nivelul de energie al organismului.

Iată ce semnificație au poftele alimentare, în opinia nutriționiștilor:

Pofta de dulce indică lipsa cromului în organism

Lipsa de crom din organism se poate datora și consumului de alimente procesate - dulciuri, prăjituri etc., deoarece acest mineral se pierde în urma procesului de rafinare al alimentelor.

Lipsa de crom poate declanşa multe afecţiuni grave. Care este conexiunea care se stabileşte între nivelul de crom din sînge, diabet, un nivel prea mare de colesterol, hipertensiune şi obezitate? Toate acestea se pot declanşa din cauza lipsei de crom, care declanşează o proastă utilizare a insulinei în metabolism.

Cromul îi permite insulinei să fie folosită eficient în organism, prin reglarea nivelului de glucoză din sînge. Este benefic pentru acei indivizi care suferă de hipoglicemie, intoleranţă la glucoză şi diabet. La persoanele care suferă de hiperglicemie, cromul influenţează nivelul de insulină prin înlăturarea excesului de zahăr din sînge.

În schimb, la acele persoane cu hipoglicemie, cromul reuşeşte să normalizeze funcţiile insulinei restabilind nivelul optim de glucoză, după ce s-a servit o doză mare de zahăr.

Astfel, nutriționiștii susțin că, cu cît mănînci mai multe dulciuri, cu atît mai mult vei simți nevoia să consumi dulciuri. Întrucît cromul este un mineral care trebuie asimilat din dietă, trebuie să ai o alimentație echilibrată, care să includă fructe, legume, carne, pește, cereale integrale și în special broccoli, fasole verde și struguri. Totodată, micul dejun trebuie să fie format deopotrivă din proteine și carbohidrați.

Pofta de ciocolata indică lipsa magneziului din organism

De regulă, pofta de dulce sau de ciocolată ascunde nevoia de a te relaxa și de a-ți îmbunătăți starea de spirit. Totodată, pofta de ciocolată ascunde şi un nivel scăzut de energie. Corpul absoarbe zaharurile rafinate din dulciuri mult mai repede decît in cazul altor alimente, încărcandu-te instantaneu cu energie.

Nu în ultimul rînd, nevoia de a manca ciocolată poate veni ca soluţie la nevoia corpului de a-si asigura doza zilnică de magneziu.

Rolul magneziului nu este numai de a sprijini sistemul imunitar prin prevenirea inflamațiilor, ci și de suport al sistemului nervos. Printre alimentele bogate în magneziu se numără legumele cu frunze verzi, nucile, semințele, peștele, fasolea, cerealele integrale, avocado, iaurt, banane și ciocolată neagră.

Pofta de sărat indică lipsa de sodiu din organism

Corpul tău stă prost la capitolul minerale. Studiile din domeniu au descoperit că femeile cărora le este întotdeauna poftă de mîncăruri sărate au carenţe de calciu şi potasiu. Consumul de sodiu duce la o creştere temporară a nivelului de calciu din sînge, păcălind astfel organismul.

Pofta de carbohidrați greu de digerat indică lipsa de triptofan din organism

Aici vorbim de pofta de pîine, orez, paste etc. În general, poftele pentru carbohidrați sînt un semn al lipsei de amino-acizi din organism - triptofanul, care este necesar pentru producția de serotonină (hormonul fericirii).

Triptofanul se găsește în carnea de curcan, ouă, banane sau nuci.

Pofta de carne roșie indică lipsa de fier din organism

În acest caz, corpul tău are nevoie de proteine. Pentru a suplini lipsa de fier, trebuie să mănînci constant carne roșie (cel puțin o dată pe săptămînă), dar și linte, spanac sau semințe de dovleac.

Sursa: clicksanatate.ro