CE SPUN EXPONENTII PAS, PPDA SI PRO-MOLDOVA DESPRE NEGOCIERILE DEMOCRATILOR CU SOCIALISTII

După ce socialiștii au declarat că sînt deschiși să negocieze intrarea la guvernare a Partidului Democrat, au început să apară reacții din partea fracțiunilor și grupurilor parlamentare.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au scris pe pagina de Facebook a formațiunii că urmăresc atent ceea ce se întîmplă în aceste momente în Partidul Democrat.

”Înțelegem că un grup de deputați vulnerabili vor merge la Consiliul Politic să transforme o decizie dictată de Igor Dodon în decizia Partidului Democrat. Este un moment decisiv în traiectoria acestei formațiuni politice, care alege între reformă și curățare internă, pe de o parte, și anexare de către Partidul Socialiștilor, pe de altă parte. Alegerea este între confortul unor deputați și interesul cetățenilor” se menționează în declarația PAS.

Reprezentanții formațiunii mai spun că în ultimele săptămîni au depus mai multe eforturi pentru a găsi limbă comună cu democrații, prin negocierea declarațiilor privind ireversibilitatea vectorului european, condamnarea intențiilor de federalizare a țării și inițierea procedurii de demitere a Guvernului, dar toate propunerile lor au fost refuzate.

Cu o reacție a venit și liderul PPDA, Andrei Năstase. ”Eu sper că într-un final cei de la PD vor avea înțelepciunea să înțeleagă că mai presus de orgoliile și de interesele lor personale și de grup, rămîne a fi această țară, această țară europeană, care are aspirații de apropiere de spațiul nostru comun istoric, național și european”, a declarat Năstase.

La rîndul său, reprezentantul grupului parlamentar Pro-Moldova Sergiu Sîrbu a menționat că PDM și PSRM mimează acum niște procese politice. ”Probabil că și PDM va veni în curînd cu un comunicat de presă, care va conține același mesaj, aceleași teze, fiind cel mai probabil scris în același centru de comandă, poate și de același expert”, a declarat fostul democrat.

Amintim că astăzi Consiliul Republican al PSRM a analizat trei posibile scenarii pentru Republica Moldova:

* menținerea situației actuale, cu un guvern fără suport politic stabil;

* parteneriat politic cu PDM, care este unicul partid parlamentar deschis dialogului pe această temă;

* alegeri parlamentare anticipate în luna noiembrie, odată cu cele prezidențiale.

Dintre aceste trei scenarii, socialiștii înclină spre un parteneriat politic cu democrații, deși spun că sînt deschiși dialogului cu toate forțele politice.

Sursa: sputnik.md