CE SPUN DEPUTATII PARTIDULUI „SOR” DUPA CONSULTARILE CU MAIA SANDU

Deputații Partidului „Șor” au fost primii la consultările lansate de președintele Maia Sandu. După consultări, aceștia au făcut declarații de presă.

Maia Sandu se consultă astăzi cu fracțiunile parlamentare în privința situației din țara și, eventual, desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru. Primii care au venit la discuție au fost deputații Partidului „Șor”.

La întîlnirea cu președintele țării au venit deputații Marina Tauber, Denis Ulanov și Eleonora Graur, delegați din partea fracțiunii Partidului „Șor” și a Platformei Pentru Moldova. După consultările cu șeful statul, parlamentarii au declarat că trebuie de uitat de conflictele politice pentru a depăși criza din țară.

"Noi sîntem bucuroși de acest dialog care a fost deschis și constructiv din ambele părți. Sperăm să ieșim din criza politică, socială și pandemică. Pentru noi, interesele și sănătatea cetățenilor sînt o prioritate, de asta domnul Șor s-a adresat statului Israel, care este primul în lume pe cale de a termina campania de vaccinare. Legat de alegerile anticipate și candidatura premierului, noi în continuare menținem poziția noastră și candidatura susținută de noi este doamna Durleșteanu, dar sîntem deschiși să discutăm toate opțiunile. Important este ca toate fracțiunile să găsească soluții și noi sîntem obligați ca deciziile noastre să fie luate nu din interese politice, ci din interesele cetățenilor. Am reiterat că sîntem gata pentru alegerile anticipate, însă doar atunci cînd situația pandemică va fi favorabilă. Dar pînă atunci avem nevoie de un Guvern cu drepturile depline care să poată duce tratative și să poată lua deciziile necesare", a declarat Marina Tauber, deputat Partidul „Șor”. 

Totodată, deputații platformei Pentru Moldova au declarat că pentru a învinge pandemia și a salva viețile oamenilor, este nevoie de introducerea unui lockdown, cu condiția că autoritățile statului vor susține mediul de afaceri și vor asigura cetățenii cu veniturile necesare ca să nu îndure foame. 

"Sîntem surprinși și mulțumiți că am fost invitați la acest dialog. Noi am reiterat poziția platformei Pentru Moldova de a crea un Guvern care să îndrepte resursele financiare pentru a păstra sănătatea cetățenilor și a susține agenții economici moldoveni. Sper că azi va fi găsit un consens să depășim criza politică", a spus deputatul Eleonora Graur, deputat, platforma parlamentară Pentru Moldova. 

După discuțiile cu toate fracțiunile parlamentare, președintele țării, Maia Sandu, va face declarații pentru presă, a precizat anterior administrația prezidențială. 

Mai mulți experți sînt de părere că președintele Maia Sandu încearcă să intre într-o normalitate constituțională prin faptul că a invitat din nou fracțiunile la discuții. Conform hotărîrii Curții Constituționale din 23 februarie, președintele țării este obligat să reia de la zero consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare, inclusiv cu deputații neafiliați. Asta, spun experții, înseamnă că deputații care au subscris pentru constituirea unei majorități parlamentare vor trebui astăzi să-și reitereze intenția de a formaliza o majoritate absolută.

Sursa: sputnik.md