Ce se stie, pina acum, despre dezastrul din Beirut

Peste 100 de persoane au fost ucise şi alte mii au fost rănite în deflagraţii care au devastat mai multe cartiere ale Capitalei libaneze Marţi seara, după explozia unui depozit cu nitrat de amoniu, relatează AFP care prezintă ceea ce se ştie despre această dramă, transmite și news.ro.

Ce s-a întîmplat?

O primă explozie puternică, în zona portuară a Beirutului, a avut loc Marţi seara, către ora locală 18.00, urmată mai întîi de un incendiu şi de cîteva detonări, iar apoi de o a doua explozie, mult mai puternică, care a provocat o enormă degajare de fum, sub formă de ciupercă, şi a distrus portul şi clădiri din jur.

Exploziile, al căror suflu a fost resimţit pe Insula Cipru, la peste 200 de kilometri distanţă, au fost înregistrate de senzorii Institutului american de geofizică USGS ca un cutremur de magnitudinea 3,3.

De ce o asemenea explozie?

Aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau depozitate într-un depozit, portul Beirut, care a explodat, a declarat premierul libanez Hassan Diab, care a denunţat ”un dezastru în toate sensurile cuvîntului”.

Potrivit directorului Siguranţei Generale, Abbas Ibrahim, încărcătura de nitrat de amoniu – un îngrăşămînt chimic, dar şi o componentă a unor explozivi – era depozitată de ani de zile într-un depozit situat în apropierea unor cartiere foarte frecventate.

Nitratul de amoniu este o sare albă şi inodoră, folosită ca bază în numeroase îngrăşăminte pe bază de azot, sub formă de granule, şi a cauzat mai multe accidente industriale, inclusiv o explozie, în 2001, la uzina AZF de la Toulouse, în Sud-Vestul Franţei, unde 300 de tone de nitrat de amoniu au explodat brusc, omorînd 31 de oameni.

Numeroase ţări europene cer să se adauge carbonat de calciu în nitratul de amoniu, pentru a se crea astfel un nitrat de calciu şi amoniu, mai sigur.

În Statele Unite, reglementările cu privire la nitratul de amoniu au fost înăsprite după atentatul de la Oklahoma City din 1995, în care s-au folosit două tone din acest produs chimic. Au fost ucişi168 de oameni.

Act voit?

Nimic nu arată că exploziile au fost provocate în mod deliberat, potrivit autorităţilor libaneze.

Preşedintele american Donald Trump a declarat, Marţi, că generali americani i-au spus că exploziile par să fie cauzate de ”un fel de bombă”. ”Asta seamănă teribil a atentat”, a declarat el. Pentagonul a declarat pentru AFP că nu are ”nimic de adăugat” şi a îndemnat agenţia ”să contacteze Casa Albă pentru clarificări”.

Hassan Diab a declarat că este ”inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 de tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”.

”Este inacceptabil şi nu putem tace cu privire la această problemă”, a declarat el, citat de un purtător de cuvînt într-o conferinţă de presă.

Cîte victime?

Deflagraţiile au ucis peste 100 de persoane şi au rănit alte peste 4.000, potrivit unui bilanţ prezentat, Miercuri, de Crucea Roşie libaneză.

Căutări continuau în cartiere din jurul portului, ale căror străzi sunt acoperite cu moloz de la clădiri surpate.

În tot oraşul, locuitori au fost răniţi de geamuri sparte de suflul exploziei.

Potrivit guvernatorului Beirutului, Marwan Abboud, pînă la 300.000 de persoane au rămas fără locuinţă din cauza pagubelor, care ar afecta jumătate din oraş, şi sunt estimate la peste trei miliarde de dolari (2,53 miliarde de euro).

Iar acum?

Consiliul Naţional libanez de Apărare a declarat Beirutul zonă ”sinistrată”, iar Diab a îndemnat aliaţii Libanului ”să susţină” ţara.

Preşedintele libanez Michel Aoun a anunţat deblocarea sumei de 100 de miliarde de lire libaneze (55 de milioane de euro) în vederea unei finanţări de urgenţă, în contextul în care ţara este afectată de o criză economică fără precedent, iar spitalele erau deja pline, din cauza pandemiei covid-19.

Statele Unite, Franţa, Qatarul, Iranul şi chiar şi inamicul jurat al Libanului, Israelul, i-au oferit un ajutor.