CE SE FACE ÎN PARLAMENT

Legislativul a aprobat proiectul de lege privind grupurile de producători

Legislativul a aprobat pe 21 noiembrie un proiect de lege privind crearea grupurilor de producători. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare cu scopul de a crea cadrul juridic necesar pentru constituirea, recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor de producători, în vederea promovării, comercializării şi valorificării produselor agricole ale membrilor grupului de producători. El are menirea de a crea o serie de facilităţi pentru producătorii agricoli care se vor asocia, printre care o mai bună poziţie pe piaţă, preţuri mai mari pentru bunurile comercializate, oportunităţi pentru consolidarea capitalului. Documentul mai prevede că un grup de producători poate fi format din cel puţin cinci producători agricoli. Pentru a stimula crearea grupurilor de producători, statul va oferi acestora un sprijin financiar timp de cinci ani.

Sancţiunile pentru încălcarea regulilor de traversare a liniei de cale ferată vor fi înăsprite

Sancţiunile pentru încălcarea regulilor de traversare a liniei de cale ferată vor fi înăsprite. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat pe 21 noiembrie de Legislativ. Potrivit proiectului, dacă şoferii vor încălca regulile de traversare a liniei de cale ferată prin pasajul de nivel, aceştia vor fi amendaţi cu pînă la 2500 de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 40 de ore sau cu arest contravenţional, în toate cazurile cu privarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de un an. Pentru încălcări similare, Codul Contravenţional prevede în prezent aplicarea unei amenzi de pînă la o mie de lei cu aplicarea a patru puncte de penalizare. Proiectul mai prevede şi includerea a noi sancţiuni pentru traversarea de către conducătorul de vehicul a liniei de cale ferată în afara pasajului de nivel.

Regulamentul Parlamentului va fi modificat

După ce l-au amînat o săptămînă, deputaţii au aprobat pe 21 noiembrie în prima lectură un proiect de lege care prevede amendarea Regulamentului Parlamentului. Iniţiativa aparţine unui grup de deputaţi şi a fost prezentat vineri, 14 noiembrie, în Legislativ, însă nu a putut fi votat, din lipsă de cvorum. Proiectul prevede că fiecare fracţiune parlamentară poate solicita pauze de pînă la 30 de minute în şedinţa în plen. Durata cumulativă a pauzelor solicitate de o fracţiune parlamentară, pe parcursul unei şedinţe, nu poate depăşi însă 60 de minute. Pentru luările de cuvînt ale deputaţilor vor fi acordate doar cinci minute şi nu şapte, cum era pînă în prezent. Timpul alocat pentru adresarea întrebărilor va fi redus de la două minute la un minut, iar replica la replică va fi interzisă. Prin proiect se mai interzice accesul în incinta Parlamentului cu echipamente portabile de amplificare a sunetelor sau orice alte obiecte care ar putea fi folosite pentru tulburarea ordinii şi întreruperea şedinţelor Legislativului. Va fi interzisă şi blocarea tribunelor, a accesului în sala de şedinţe, blocarea sau limitarea accesului la microfoane.

Sursa: Moldpres