CE SE FACE LA GUVERN

UE va acorda 64 milioane de Euro pentru agricultura din R. Moldova

Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de pe 25 martie decizia privind semnarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană privind implementarea Programului ENPARD Moldova – Suport pentru agricultură şi dezvoltarea rurală.

Acordul prevede oferirea unui suport bugetar Guvernului Republicii Moldova din partea Comisiei Europene, în valoare de 64 milioane de Euro. Mijloacele sînt destinate promovării creşterii economice durabile şi incluzive în domeniul agricol şi dezvoltării rurale. Printre obiectivele acestuia sînt restructurarea şi modernizarea sectorului agroalimentar; asigurarea managementului durabil al resurselor naturale; îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi de muncă în regiunile rurale.

Programul ENPARD a fost lansat în martie 2011, printr-un comunicat comun al Comisiei Europene şi al Serviciului Extern European. În iunie 2012, în cadrul Conferinţei ENPARD la Bruxelles, a fost prezentată o primă viziune asupra unui astfel de instrument pentru ţările din Parteneriatul Estic.

Astfel, Programul ENPARD a devenit o iniţiativă nouă de politici, ca parte componentă a angajamentului Uniunii Europene privind creşterea incluzivă şi stabilitatea la hotarele Comunităţii, prin care este recunoscută importanţa agriculturii, inclusiv a securităţii alimentare, producţiei durabile şi ocupării forţei de muncă în regiunile rurale.

Chiril Gaburici: „România este un partener strategic pentru R. Moldova”

Prim-ministrul Chiril Gaburici şi Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, au avut o întrevedere, la care au vorbit despre relaţiile bilaterale, integrarea europeană a Republicii Moldova şi situaţia regională.

În timpul discuţiei, şeful Executivului a subliniat că Guvernul de la Chişinău rămîne ferm angajat pe calea integrării europene şi a menţionat că ţara noastră mizează, în continuare, pe susţinerea consistentă a României în acest sens.

„Guvernul pe care îl conduc şi-a propus continuarea reformei în justiţie, combaterea corupţiei, creşterea economică şi claritate în sistemul financiar-bancar. Îmi doresc o relaţie sinceră cu România, avem nevoie de acest suport prietenesc în drumul nostru spre Uniunea Europeană”, a subliniat Chiril Gaburici.

Premierul a mulţumit României pentru sprijinul oferit în realizarea proiectelor bilaterale, arătîndu-se convins că şi pe viitor colaborarea va fi la fel de bună.

La rîndul său, Marius Lazurcă a menţionat că Republica Moldova va fi susţinută politic, economic şi financiar de către statul român în atingerea obiectivului european. „România rămîne ferm angajată pentru dezvoltarea dialogului politic şi a cooperării concrete cu Chişinăul”, a spus diplomatul de la Bucureşti.

Oficialii au trecut în revistă principalele proiecte realizate, dar şi cele ce urmează să fie puse în aplicare în Republica Moldova cu sprijinul României. Este vorba despre gazoductul Iaşi-Ungheni şi infrastructura energetică, asistenţa medicală urgentă SMURD şi proiectele de interconexiune de transport şi reconstrucţie a podurilor peste Prut.

Oficialii din Letonia şi Franţa vor vizita R. Moldova

Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Harlem Désir, vor vizita Republica Moldova în această săptămînă, la invitaţia şefei diplomaţiei de la Chişinău, Natalia Gherman.

Ministrul leton Edgars Rinkēvičs, a cărui ţară deţine Preşedinţia Consiliului European, se va afla la Chişinău joi, 26 martie 2015, şi va avea întrevederi cu prim-ministrul Chiril Gaburici, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, precum şi cu liderii alianţei de guvernare.

Vineri, 27 martie 2015, ţara noastră va fi vizitată de secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei, Harlem Désir, care va avea întrevederi cu preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, prim-ministrul Chiril Gaburici şi viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.

Discuţiile cu cei doi oficiali europeni se vor axa în special pe aşteptările părţilor de la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga (21-22 mai curent), implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi situaţia din regiune.

Andrei Galbur a fost rechemat din funcţia de Ambasador în Rusia

Guvernul a aprobat pe 25 martie decizia privind rechemarea lui Andrei Galbur din funcţia de Ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

Galbur a fost rechemat din funcţie după ce recent a fost numit în funcţia de viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Tot pe 25 martie, Guvernul a acceptat eliberarea lui Ion Bodrug din funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei, în baza cererii de demisie. În acelaşi timp, Ana Revenco a fost eliberată din funcţia de director al Centrului pentru combaterea traficului de persoane, în baza cererii depuse.

Tudor Ulianovschi a participat la Conferinţa “Black Sea Stakeholder”

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a participat, la Sofia, la cea de-a doua Conferinţă “Black Sea Stakeholder”, organizată de către Guvernul Bulgariei cu sprijinul Comisiei Europene.

Conferinţa s-a desfăşurat sub genericul "Economia Inteligentă şi Albastră" şi a avut drept scop de a crea un forum pentru identificarea unor noi oportunităţi pentru dezvoltarea durabilă a economiei în regiunea Mării Negre.

În deschiderea evenimentului, viceministrul Tudor Ulianovschi a prezentat priorităţile Preşedinţiei în Exerciţiu a Republicii Moldova în cadrul OCEMN, care ţin de domeniile privind transportul, turismul, sănătatea şi cultura. De asemenea, oficialul moldovean a avut o intervenţie în cadrul sesiunii de discuţii privind crearea de oportunităţi de afaceri.

Totodată, viceministrul Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere bilaterală cu Karmenu Vella, comisar european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, în cadrul căreia a fost reiterat sprijinul Comisiei Europene în acordarea asistenţei necesare ţării noastre în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, elaborarea unui mecanism instituţional de aplicare a Strategiei Naţionale în domeniul mediului şi atragerea investiţiilor în acest sector.

Tot la Sofia, oficialul moldovean a avut o întrevedere cu omologul său bulgar, Valentin Poriazov. Interlocutorii au abordat subiecte ce ţin de intensificarea relaţiilor bilaterale, în special axate pe continuarea sprijinului acordat de Bulgaria procesului de integrare europeană a R. Moldova, precum şi schimbul de vizite la nivel înalt. Totodată, cei doi viceminiştri au examinat posibilităţile extinderii schimburilor comercial-economice, inclusiv prin implementarea, în acest an, în raionul Taraclia, a proiectelor sociale şi a celor în domeniul irigării.