CE SE FACE LA GUVERN

Omagiu participanţilor la luptele pentru apărarea integrităţii R. Moldova

Prim-ministrul Chiril Gaburici a participat la evenimentele organizate în memoria eroilor căzuţi pentru apărarea integrităţii Republicii Moldova, alături de Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, membrii Cabinetului de miniştri, politicieni, combatanţi şi alţii. Şeful Executivului a depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate” şi a menţionat că acest eveniment este o dovadă de respect faţă de toţi cei care au participat la conflictul de pe Nistru. „Nu îi putem da uitării pe cei căzuţi pe cîmpul de luptă, cei care au luptat pentru independenţa, democraţia şi integritatea Republicii Moldova. Mă închin în faţa tuturor celor care şi-au pierdut vieţile, părinţilor şi familiilor care au avut de suferit, mă închin în faţa tuturor celor care au luptat şi şi-au pus în pericol viaţa”, a precizat Chiril Gaburici. Premierul a dat asigurări că şi pe viitor vor fi întreprinse eforturi în vederea realizării aşteptărilor luptătorilor pentru integritatea ţării. Pe 2 martie s-au împlinit 23 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Premierul a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA

Statele Unite ale Americii vor sprijini în continuare Republica Moldova. Această declaraţie a fost făcută de Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, la prima sa întrevedere cu Prim-ministrul Ghiril Gaburici, care a avut loc pe 2 martie la Chişinău.

Cei doi oficiali au discutat o serie de subiecte privind relaţiile moldo-americane şi domeniile de cooperare pe arena internaţională. În mod special, au fost abordate aspectele cooperării economice, realizarea proiectelor comune în diverse domenii, problematica transnistreană şi securitatea regională.

Premierul a punctat priorităţile noului Guvern, printre care continuarea cursului european, realizarea angajamentelor asumate faţă de partenerii interni şi externi, inclusiv promovarea reformei justiţiei, precum şi asigurarea creşterii economice durabile. „Sperăm să avem o colaborare strînsă cu SUA şi cu alţi parteneri în acest sens”, a spus Ghiril Gaburici.

La rîndul său, diplomatul american a ţinut să-l felicite pe Ghiril Gaburici cu prilejul învestirii noului Guvern şi cu numirea lui în funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova. James D.Pettit a menţionat că vizita de mîine la Chişinău a Secretarului de Stat Adjunct al SUA, Antony J.Blinken, semnifică sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru Republica Moldova şi dorinţa de a contribui la transformările democratice din ţara noastră.

„Oamenii trebuie să beneficieze de aceleaşi servicii medicale de calitate”

Prim-ministrul Chiril Gaburici a efectuat o vizită la cel mai mare spital rural din ţară - Centrul de sănătate din comuna Cărpineni, raionul Hînceşti.

Recent, aici au fost renovate două secţii, cea de terapie şi cea de pediatrie, precum şi farmacia. Modernizarea instituţiei a fost posibilă datorită fondurilor alocate din bugetul raional, în valoare de un milion de lei, şi din bugetul de stat, de 1,5 milioane.

La Centrul de sănătate din Cărpineni activează 16 medici şi 55 de asistente medicale. Premierul Chiril Gaburici a discutat cu angajaţii instituţiei, dar şi cu pacienţii care se tratează aici şi care s-au arătat mulţumiţi atît de condiţiile de tratament, cît şi de serviciile de care beneficiază.

Premierul Chiril Gaburici a apreciat munca depusă de medici şi asistente. „Pacienţii spun că se simt aici ca acasă. Asta înseamnă că vă faceţi datoria cu multă dăruire. Mai sînt multe de făcut pentru a avea condiţii şi mai bune, însă începutul este frumos. V-a reuşit pentru că aţi fost uniţi şi aţi muncit împreună pentru o viaţă mai bună, pentru o Moldovă mai sănătoasă. Fie că sînt din sate sau oraşe, oamenii trebuie să poată beneficia de aceleaşi servicii medicale de calitate”, a menţionat Chiril Gaburici.