CE SE FACE LA GUVERN

În Moldova vor fi create parcuri în domeniul tehnologiei informaţiei

În Republica Moldova vor fi create parcuri în domeniul tehnologiei informaţiei. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat astăzi de Guvern. Potrivit proiectului, parcurile vor fi create în baza unei hotărîri de Guvern, la propunerea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Rezidenţii parcurilor vor beneficia de anumite facilităţi fiscale. Aceştia vor achita un impozit unic de 12% din venitul din vînzări, potrivit lui Pavel Filip, ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Totodată, autorii propun ca rezidenţii să fie scutiţi de plata taxelor vamale şi TVA la importul monitoarelor, computerelor, echipamentului de reţea. În cadrul parcurilor IT, rezidenţii vor desfăşura activităţi de realizare a softurilor, vor edita jocuri de calculator şi vor administra pagini web. Parcurile vor putea activa şi în regim "virtual", iar rezidenţii îşi vor desfăşura activitatea în propriile oficii aflate pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Guvernul a aprobat Regulamentul privind administrarea contingentelor tarifare

Guvernul a aprobat Regulamentul privind administrarea contingentelor tarifare (cotelor) la importul şi exportul mărfurilor în Republica Moldova şi din Republica Moldova. Regulamentul a fost elaborat în contextul intrării în vigoare (provizorie) a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană, de la 1 septembrie anul curent. Contingentele tarifare vor fi administrate de către Serviciul Vamal pe principiul „primul venit, primul servit”. Pentru exportul zahărului (poziţia tarifară 1701 99 109), în vederea repartizării echitabile între toţi producătorii locali de zahăr a cotei oferite, va fi necesară obţinerea autorizaţiei de la Camera de Licenţiere. Va fi necesară obţinerea autorizaţiei şi pentru importul unor produse, utilizate în industria de salamuri şi mezeluri. Autorizaţia va fi eliberată cu limitarea cotei oferite pînă la 5% pe partidă în exclusivitate pentru producătorii de salamuri şi mezeluri. Autorizaţiile vor fi eliberate fără plată. Datele despre cotele oferite vor fi înregistrate în Sistemul Informaţional Integrat Vamal Asycuda World, în baza declaraţiilor vamale. Acestea vor fi publicate şi pe pagina web a Serviciului Vamal. Regulamentul a fost elaborat cu asistenţa misiunii Uniunii Europene la frontieră EUBAM.

A fost avizat proiectul de lege privind deşeurile

Guvernul a avizat astăzi proiectul de lege privind deşeurile, înaintat de un grup de deputaţi. Valentina Ţapiş, ministru al Mediului, a declarat la şedinţa Cabinetului de Miniştri că proiectul stabileşte un sistem nou de management al deşeurilor în corespundere cu standardele internaţionale. Totodată, acesta conţine reglementări privind autorizarea, valorificarea, reciclarea, eliminarea deşeurilor, precum şi atribuţiile, responsabilităţile şi obligaţiile părţilor implicate în acest sistem. Documentul prevede că întreprinderile care administrează deşeuri periculoase vor asigura ca acestea să fie ambalate şi etichetate. În prezent, este aplicată Legea privind deşeurile de producţie şi menajere, adoptată în anul 1997. Aceasta însă, potrivit autorilor proiectului, nu asigură gestionarea integrată a deşeurilor, clasificarea şi evidenţa acestora.

Serviciul de asistenţă parentală profesionistă va funcţiona în baza unor noi reguli

Executivul a aprobat astăzi Regulamentul-cadru cu privire la organizarea şi funcţionarea Serviciului de asistenţă parentală profesionistă şi a standardelor minime de calitate. Decizia a fost aprobată în contextul reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului. În acest sens au fost întreprinse acţiunile necesare pentru dezvoltarea serviciilor sociale adresate familiilor cu copii şi copiilor aflaţi în dificultate, o atenţie sporită fiind acordată dezvoltării serviciilor alternative de tip familial, asistenţă parentală profesionistă, case de copii de tip familial. Astfel, Hotărîrea Guvernului vine să contribuie la realizarea obligaţiei de racordare a cadrului normativ şi instituţional de protecţie a copilului şi familiei la politicile internaţionale, în vederea asigurării şi respectării dreptului copilului de a creşte într-un mediu familial. Actualmente, în ţară activează 261 de asistenţi parentali profesionişti care au în plasament 392 de copii. Tot astăzi, Guvernul a aprobat şi standardele minime de calitate privind Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii - un serviciu social specializat, care se prestează la nivel local. Scopul Serviciului constă în susţinerea dezvoltării capacităţilor familiei în creşterea şi educaţia copilului, prin consolidarea factorilor protectori din interiorul familiei şi conectarea ei la resursele relevante din comunitate. Serviciul respectiv a fost pilotat pe parcursul mai multor ani de către partenerii sociali. Cele mai reuşite exemple fiind în raioanele Ialoveni, Orhei, Soroca, Ungheni, Floreşti şi Făleşti. Prin aprobarea Standardelor minime de calitate privind Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii, Guvernul a asigurat corelarea cadrului normativ naţional la prevederile Liniilor Directoare ale ONU pentru îngrijirea alternativă a copilului.

Sursa: Moldpres, IPN