CE SE FACE LA GUVERN

Moldovenii vor călători fără viză în Brazilia

Membrii Cabinetului de miniştri au dat curs semnării Acordului dintre Moldova şi Brazilia privind abolirea vizelor. În document se menţionează că cetăţenii cu paşapoarte ordinare valabile, pot intra, ieşi şi sta pe teritoriul uneia dintre părţile contractante în scopuri turistice, de tranzit sau de afaceri. Prezentul Acord va intra în vigoare la cea de-a 90-a zi de la primirea ultimei înştiinţări privind îndeplinirea procedurilor interne. În context, Premierul Iurie Leancă a declarat că este o noutate bună ce va permite Republicii Moldova alinierea la politica UE: ”Sper ca pe viitor să avem regim fără de vize pentru mai multe ţări”.

Acte legislative şi normative în domeniul energetic

Executivul a aprobat pe 4 decembrie Planul naţional de acţiuni în domeniul energiei din surse regenerabile pentru anii 2013-2020. Măsurile propuse vin să promoveze producerea energiei electrice în baza surselor eoliene, modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică şi a centralelor cu sistem de co-generare etc. Un alt obiectiv este conectarea sistemului electroenergetic al ţării la sistemul ENTSO-E, care va facilita accesul la mijloacele de echilibrare ce vor asigura rezerva de capacitate pentru producerea intermitentă de energie electrică în baza surselor eoliene. Un alt proiect de lege aprobat pe 4 decembrie de Guvern introduce obligativitatea etichetării energetice a produselor electrocasnice, astfel încît consumatorii să fie informaţi despre consumul de energie electrică şi alte resurse esenţiale în timpul utilizării. Orice publicitate la un produs energetic va cuprinde informaţii cu privire la impactul energetic, clasa de eficienţa energetică şi preţul produsului. Modificările operate la Legea privind gazele naturale instituie o serie de reguli privind garantarea securităţii aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor finali în condiţiile reducerii livrărilor cu mai mult de 20% sau consumului excepţional în cazul unor temperaturi extrem de scăzute. Tot pe 4 decembrie, Executivul a aprobat Regulamentul privind furnizarea serviciilor energetice, care stipulează modalitatea de încheiere a contractelor de performanţă energetică de către autorităţile publice şi distribuirea profitului rezultat din economiile realizate. Un contract de performanţă energetică reprezintă un pachet complet de servicii energetice destinat realizării de economii de energie la un operator economic.

Executivul a aprobat cerinţele de etichetare a biocombustibilului

Guvernul a aprobat pe 4 decembrie Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid. Acesta stabileşte cerinţele de etichetare şi de plasare pe piaţă a produselor din biomasă. Tudor Copaci, viceministru al Economiei, a declarat după şedinţa Guvernului că regulamentul a fost elaborat pentru a permite ca persoana care procură biocombustibil să fie informată despre toate caracteristicile energetice ale produselor. Potrivit lui Copaci, pînă în prezent nu a existat un cadru regulatoriu în acest sens. Astfel, au fost cazuri cînd în peleţi şi brichete de exemplu erau plasate produse care reduceau eficienţa energetică a biocombustibilului. Proiectul prevede că informaţia privind calitatea biocombustibilului solid va fi prezentată prin text sau marcare pe ambalajul sau etichetele produsului. Dacă consumatorul va observa necorespunderea calităţii produselor cu caracteristicile expuse pe etichetă, acesta se va putea adresa Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, iar producătorii vor fi sancţionaţi.

Sursa de finanţare a pensiilor va fi modificată

Sursa de finanţare a pensiilor pentru unele categorii de beneficiari din domeniul culturii va fi modificată. Guvernul a aprobat pe 4 decembrie un proiect de lege în acest sens. Proiectul prevede că jumătate din mărimea pensiilor va fi achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat şi altă jumătate va fi alocată din bugetul de stat. Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familie a declarat că proiectul mai stabileşte că pensiile angajaţilor din cultură vor fi indexate la 1 aprilie. Potrivit ministrului, în bugetul de stat pentru anul 2014 sînt prevăzute resurse pentru implementarea proiectului. Pînă în prezent, pensiile unor categorii de beneficiari din domeniul culturii se achitau din contul mijloacelor bugetului de stat. Proiectul urmează să fie examinat şi aprobat de Parlament. Legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2014.

A fost aprobat programul de prevenire şi reducere a mortalităţii copiilor

În cadrul şedinţei de pe 4 decembrie a Executivului a fost aprobat Programul Naţional de prevenire şi reducere a mortalităţii şi morbidităţii copiilor prin malformaţii congenitale şi patologii ereditare pentru anii 2013-2017, la propunerea Ministerului Sănătăţii. Programul îşi propune să prevină şi să depisteze la timp malformaţiile congenitale şi patologii ereditare prin aplicarea măsurilor de profilaxie primară şi secundară, diagnosticare, tratare şi recuperare. Programul prevede aplicarea noilor tehnologii de diagnosticare şi profilaxie a malformaţiilor congenitale şi ereditare, crearea comitetului de supraveghere şi asigurarea funcţionării lui, reorganizarea sistemului de monitorizare la nivel naţional etc. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ţara noastră circa cinci la sută din nou-născuţi suferă de afecţiuni ereditare.

Sursa: Moldpres