CE SE FACE LA GUVERN

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, în subordinea Guvernului

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în subordinea Guvernului. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în Parlament. Potrivit autorilor proiectului, analiza primelor luni de activitatea a agenţiei a scos la iveală unele deficienţe în funcţionarea mecanismului de coordonare şi luare a deciziilor în procesul de exercitare de către aceasta a atribuţiilor funcţionale. S-a constatat că una din cauzele principale care influenţează eficacitatea şi operativitatea acţiunilor întreprinse de agenţie adeseori este lipsa unei autonomii reale a acestei autorităţi de control. Proiectul nu a fost susţinut de către deputaţii PCRM. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor este responsabilă de implementarea politicii statului în domeniul de reglementare şi control pentru siguranţa alimentelor şi în domeniul sanitar-veterinar, zootehnic, al protecţiei plantelor etc. Agenţia a fost creată la 16 ianuarie 2013, în baza reorganizării prin fuziune şi în scopul optimizării structurale a mai multor instituţii cu funcţii de control şi supraveghere în domeniul siguranţei alimentelor.

Diplomele moldoveneşti vor fi recunoscute în Lituania

Diplomele moldoveneşti din învăţămîntul superior vor fi recunoscute în Lituania. Cele două state vor colabora în domeniul educaţiei, ştiinţei, tehnologiei şi inovării. Două acorduri în acest sens au fost semnate de către ministrul educaţiei, Maia Sandu, şi omologul său lituanian, Dainius Pavalkis. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, semnarea acestor acorduri va permite celor două ţări să extindă relaţiile de colaborare, intensificînd parteneriatul în cadrul mai multor programe şi proiecte europene în domeniul educaţiei. Ministrul Maia Sandu susţine că în Lituania Republica Moldova cîştigă un partener de încredere în integrarea sistemului educaţional naţional în spaţiul european al învăţămîntului superior, bazat pe principiile Declaraţiei Bologna. Ministrul educaţiei, Maia Sandu, se află într-o vizită oficială la Vilnius în perioada 28-30 octombrie.

Tihonov va fi numit ambasador al Moldovei în Qatar

Valeriu Tihonov va fi numit Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în statul Qatar. Decizia a fost luată la şedinţa de pe 29 octombrie a Cabinetului de Miniştri. Propunerea a fost făcută de Natalia Gherman, vicepremier şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. „Recent, am decis deschiderea unei ambasade în statul Qatar. E nevoie de un ambasador cu multă experienţă şi, din cîte cunosc eu, Valeriu Tihonov dispune de aceste capacităţi”, a spus Premierul Iurie Leancă. Valeriu Tihonov este absolvent al Institutului de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova, Rusia. Şi-a început cariera diplomatică în anii 1975-1979 în serviciul diplomatic sovietic. Din 2012, este şeful Cabinetului vicepremierului, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Sursa: Moldpres, IPN