CE SE FACE LA GUVERN

Premierul Ion Chicu a confirmat că Guvernul pe care îl conduce rămîne angajat în realizarea agendei de reforme, care constituie și o precondiție pentru acordarea asistenței financiare din partea UE pentru Republica Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu Octavian Costas, director asociat în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Prim-ministrul a mulțumit pentru suportul acordat de BERD, inclusiv pentru proiectele de succes implementate în Republica Moldova de-a cursul anilor și a declarat că Guvernul mizează în continuare pe o colaborare reciproc avantajoasă cu BERD.

La ședință, părțile au făcut un schimb de opinii privind mai multe subiecte de interes comun, în cadrul căreia reprezentantul BERD a reiterat că instituția va susține și în viitor eforturile țării noastre de a dezvolta economia Republicii Moldova și a dat asigurări că BERD va finanța toate proiectele în acest scop.

***

Premierul Ion Chicu a confirmat deschiderea Guvernului Republicii Moldova pentru a îmbunătăți parteneriatul strategic cu Federația Rusă. Șeful Executivului a menționat necesitatea dezvoltării relațiilor bilaterale pe dimensiunea politică și social-economică, ce vor aduce beneficii pentru cetățenii ambelor state. Intenția a fost anunțată în cadrul unei întîlniri a prim-ministrului cu Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.

Părțile au apreciat importanța intensificării dialogului multidimensional, inclusiv prin intermediul Comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică moldo-ruse, ultima ședință fiind organizată în luna septembrie recent. Atunci, au fost aprobate mai multe inițiative pentru dezvoltarea relațiilor economice, iar astăzi oficialii și-au dat asigurări reciproce că părțile vor face tot necesarul pentru realizarea acestora.

„Acest Guvern este tehnocrat și vrea să stabilească relații prietenoase cu toți partenerii Republicii Moldova. Pentru noi, este important să restabilim parteneriatul cu Federația Rusă și să creștem nivelul de încredere reciproc”, a spus șeful Guvernului.

Prim-ministrul și Ambasadorul au abordat mai multe subiecte de interes comun care necesită a fi soluționate cît mai rapid, printre acestea: identificarea soluțiilor privind exportul produselor agricole moldovenești spre Rusia, eliberarea autorizațiilor pentru transportatori, dar și a fost exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul social.

Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, l-a felicitat pe prim-ministru cu ocazia preluării șefiei Guvernului și a exprimat deschiderea autorităților de la Moscova pentru a soluționa subiectele prioritare.

***

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întrevedere la Guvern cu primarul general Ion Ceban, care de curînd a preluat administrarea primăriei municipiului Chișinău. Șeful Executivului l-a felicitat cu victoria în campanie și i-a urat succes.

În cadrul ședinței au fost discutate un șir de probleme de ordin intern și extern, printre care: problema asigurării cu gaze naturale, pregătirea de sezonul rece, ordinea publică și altele. „Asigurarea ordinii publice prezintă un interes sporit pentru noi. În plan general, obiectivul de bază este creșterea bunăstării, siguranței și calității vieții cetățenilor”, a declarat prim-ministrul.

Ion Chicu a dat asigurări că Guvernul va susține intenția de implementare a proiectelor sociale în interesul cetățenilor, subliniind importanța menținerii unei cooperări reciproc avantajoase cu autoritățile Primăriei. De asemenea, Premierul s-a referit și la realizarea unui plan de acțiuni pentru perioada rece a anului.

În continuare, primarul general al capitalei, Ion Ceban i-a mulțumit șefului Cabinetului de miniștri pentru susținere și interesul sporit de a îmbunătăți dialogul între instituțiile statului.

Tot în cadrul întrevederii, Primarul de Chișinău a vorbit despre subiectele care se află în lista de priorități ale actualei conduceri a Chișinăului, precum: Construcția centurii orașului Chișinău; Intensificarea colaborării cu structurile Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratul General de Patrulare privind soluționarea problemei construcțiilor ilegale, dar și asigurarea ordinii publice; Reabilitarea drumurilor intercartier; Identificarea unui teren pentru reamplasarea Gării auto centrale la periferia orașului; Întreprinderea unor acțiuni concrete de pregătire pentru perioada rece a anului, dar și organizarea sărbătorilor de iarnă.

În final, Prim-ministrul l-a asigurat pe primarul general despre intenția Guvernului de a susține eforturile primăriei Chișinău menite să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață și asigurarea bunăstării municipiului.

***

Premierul Ion Chicu a semnat astăzi o dispoziție de numire a domnului Nicolae Eșanu în funcția de consilier pe domeniul dreptului în Cabinetul Prim-ministrului.

Nicolae Eșanu are o experiență de peste 25 de ani în domeniul dreptului. În ultimii doi ani a fost secretar de stat la Ministerul Justiției, iar anterior, timp de aproape 10 ani a fost viceministru în cadrul aceluiași minister.

Din 2005, Nicolae Eșanu este reprezentantul Republicii Moldovala Comisia de la Veneția, fiind membru, iar din 2017, membru supleant al Comisiei.

Sursa: gov.md