CE SE FACE LA GUVERN

Localităţile compact populate de romi vor avea mediatori comunitari

În şedinţa, de pe 17 iulie, a Cabinetului de miniştri, prezidată de Prim-ministrul Iurie Leancă, au fost aprobate o serie de decizii cu privire la numirea şi, respectiv, eliberarea din funcţie a unor viceminiştri, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Astfel, Nicolae Eşanu a fost numit în funcţia de viceministru al Justiţiei, Mihail Ciocanu – în funcţia de viceministru al Sănătăţii. La fel, în funcţia de viceministru al Sănătăţii a fost numită Svetlana Cotelea care va fi şi medicul-şef sanitar de stat al Republicii Moldova. Totodată, a fost aprobată o decizie privind transferul responsabilităţilor ce reveneau viceministrului Sănătăţii Octavian Grama în calitate de medic-şef sanitar de stat, cu menţinerea lui în funcţia de viceministru al Sănătăţii.

Guvernul l-a numit în funcţia de viceministru al Tineretului şi Sportului pe Dragoş Hîncu, iar pe Dorian Taşcă - în funcţia de şef al Oficiului teritorial Hînceşti al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Tot pe 17 iulie, Anatolie Postolachi a fost eliberat din funcţia de şef al Oficiului teritorial Hînceşti al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu, iar Vasile Dragomir - din funcţia de viceministru al Afacerilor Interne. Miniştrii au mai aprobat proiectul de decret al Preşedintelui Republicii Moldova privind eliberarea lui Vasile Dragomir din funcţia de comandant al Trupelor de Carabinieri. Proiectul decretului urmează să fie înaintat spre aprobare Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

De asemenea, Executivul a aprobat Regulamentul-cadru cu privire la organizarea activităţii mediatorului comunitar în localităţile compact populate de romi. Regulamentul stabileşte cerinţele faţă de persoanele care doresc să activeze în calitate de mediator comunitar şi condiţiile de executare a atribuţiilor acestora. Conform documentului, mediator comunitar poate fi persoana de etnie romă din localitate compact populată de romi responsabilă de facilitarea accesului beneficiarilor (persoanelor social-vulnerabile de etnie romă) la servicii de asistenţă socială, educaţie, asistenţă medicală, plasarea în cîmpul muncii, alte servicii publice, prin asigurarea unei comunicări eficiente dintre beneficiari şi instituţiile de resort. Mediatorii comunitari vor fi selectaţi de autorităţile publice locale, fiecare mediator va deservi cel puţin 150 de beneficiari.

Premierul Iurie Leancă a anunţat că prima şedinţă tematică a Guvernului va avea loc sîmbătă, 20 iulie. La şedinţă urmează să fie discutate subiecte ce vizează climatul investiţional al Republicii Moldova, constrîngerile existente în mediului de afaceri şi soluţiile pentru eliminarea factorilor negativi care împiedică dezvoltarea economică a ţării. Totodată, urmează să fie dezbătut proiectul Strategiei de reforme regulatorii pentru perioada 2013-2020 şi aprobată Foaia de parcurs a acţiunilor prioritare pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri în perioada 2013-2014.