CE SE FACE LA GUVERN

Guvernul a aprobat Planul naţional de facilitare a comerţului pentru anii 2018-2020

Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, Planul naţional de facilitare a comerţului pentru anii 2018-2020. Documentul include circa o sută de acţiuni de dezvoltare a sectorului.

Principalele măsuri se referă la optimizarea procedurilor administrative aplicabile comerţului, inclusiv prin simplificarea procedurilor de vămuire, implementarea ghişeului unic pentru comerţ, dezvoltarea conceptului de Agent Economic Autorizat și a sistemului de tranzit electronic. Totodată, va fi îmbunătăţită infrastructura necesară realizării sau controlului comerţului extern, vor fi aplicate tehnologii informaţionale moderne în procedurile de control de stat şi pentru interacţiunea cu mediul de afaceri (vămuirea electronică, folosirea documentelor electronice).

Documentul mai prevede asigurarea accesului la informaţie și a transparenţei în reglementarea comerţului, precum și a predictibilităţii regulilor de desfăşurare a acestui gen de activitate.

De implementarea planului vor fi responsabile 14 autorităţi publice şi instituţii, fiind necesară şi colaborarea cu sectorul privat, în special cu asociaţiile de afaceri. Bugetul estimat pentru realizarea tuturor acțiunilor se cifrează la 137 milioane de euro, mijloace ce vor fi alocate din bugetul autorităţilor responsabile, precum şi din contul suportului financiar al partenerilor externi.

 

Executivul a desemnat secretarii generali de stat la Ministerul Finanțelor și la Ministerul Afacerilor Interne

În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a aprobat numirea în funcție a doi secretari generali de stat și a unui secretar de stat.

Astfel, la Ministerul Finanțelor, în calitatea de secretar general de stat a fost desemnat Ion Chicu. El își va începe activitatea de pe 2 ianuarie 2018. La Ministerul Afacerilor Interne, în aceeași funcție, a fost numit Simion Carp.

Totodată, candidatura lui Eduard Serebenco a fost aprobată pentru funcția de secretar de stat la Ministerului Justiției pentru domeniul cooperării juridice internaționale, relații internaționale pe segmentul justiției și reprezentării statului în instanțele judecătorești și în instanțele de arbitraj naționale și internaționale

În context, Prim-ministrul Pavel Filip le-a urat succes în activitate secretarilor de stat noi numiți, menționînd că Executivul mizează pe implicarea și experiența lor în implementarea agendei de reforme.

 

Premierul Pavel Filip apreciază progresele înregistrate în discuțiile dintre Chișinău și Tiraspol

Prim-ministrul Pavel Filip a salutat, în debutul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri, progresele înregistrate în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Șeful Executivului s-a referit la deschiderea podului care leagă localitățile Gura Bîcului și Bîcioc și la semnarea celor patru decizii protocolare privind problemele din regiunea transnistreană.

În acest sens, Prim-ministrul a mulțumit tuturor persoanelor implicate în procesul de negocieri, dar și partenerilor din formatul „5+2” care asigură echilibrul în tratativele purtate de autorități și obținerea unor rezultate concrete.

Premierul s-a arătat convins că cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului vor resimți rezultatele pozitive în urma implementării deciziilor referitoare la restabilirea conexiunii de telefonie fixă și mobilă, asigurarea accesului fermierilor la propriile loturi de pămînt, apostilarea diplomelor emise de instituțiile de învățămînt superior din regiunea transnistreană și, în mod special, funcționarea școlilor din stînga Nistrului cu predare în grafie latină.

„Desigur, avem un optimism prudent pentru că mai sînt mulți pași de făcut pentru a pune în aplicare toate aceste decizii protocolare, dar în același timp trebuie să ne bucurăm de acest progres”, a conchis Pavel Filip.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM