CE SE FACE LA GUVERN

Premierul Pavel Filip: Opțiunea pro-europeană a Republicii Moldova nu ne împiedică să avem relații bune cu țările din Est

Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit despre rezultatele vizitei de lucru în Republica Belarus.

Premierul a declarat că în cadrul întrevederilor cu oficialii belaruși a fost efectuat un schimb de opinii privind realizarea obiectivelor stabilite în comun, fiind accentuate rezultatele pozitive în urma cooperării bilaterale pe domeniile de interes reciproc. În context, Prim-ministrul a menționat creșterea schimburilor comerciale dintre cele două state și activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pe dimensiunea comercial-economică, membrii căreia s-au întrunit recent în ședință pentru a identifica noi puncte de contact pe acest segment.

În concluzie, Pavel Filip a spus că dialogul constructiv cu partea belarusă demonstrează că țara noastră are deschiderea de a construi relații bilaterale reciproc avantajoase și cu statele care nu sînt membre a UE, în special cu cele din Comunitatea Statelor Independente. “Relațiile moldo-belaruse reprezintă un exemplu prin care toți ar trebui să înțeleagă că opțiunea pro-europeană a Republicii Moldova nu ne împiedică să avem relații bune cu țările din Est, bazate pe respect reciproc”, a conchis Prim-ministrul.

 

Certificate noi de înmatriculare pentru autovehicule, cel tîrziu din 1 martie 2018

Modelul certificatelor de înmatriculare pentru vehicule, inclusiv al celor provizorii, va suferi schimbări, pentru a fi aduse în conformitate cu prevederile directivelor europene în domeniu. O decizie în acest sens a fost aprobată la ședința Executivului.

Astfel, este prevăzută reformularea noțiunilor „Modelul” în „Tipul vehiculului”, „Tipul caroseriei” în „Descrierea comercială”, iar cîmpul „Tipul vehiculului” va fi reformulat în „Categoria/subcategoria vehiculului”. De asemenea, va fi introdus cîmpul „ J2 Tipul caroseriei”, în timp ce cîmpul„Numărul motorului” va fi exclus, avînd caracter opţional.

Modificările vor fi aplicate din momentul creării condiţiilor necesare pentru punerea în circulaţie a certificatelor de tip nou, dar nu mai tîrziu de 1 martie 2018. Certificatele eliberate pînă la intrarea în vigoare a noilor prevederi vor rămîne valabile pînă la expirarea termenului pentru care au fost eliberate.

Implementarea proiectului nu necesită resurse financiaredin bugetul de stat, cheltuielile fiindacoperite deautoritatea responsabilă de eliberarea documentelor de înregistrare pentru vehicule - Agenţia Servicii Publice, în limita surselor disponibile. Preţul pe care solicitanţii îl vor achita pentru perfectarea certificatelor nu se va majora.

 

Premierul Pavel Filip cere o implicare mai activă a autorităţilor în combaterea abuzurilor asupra copiilor

Premierul a solicitat instituţiilor de resort să se implice în continuare în combaterea abuzurilor de orice natură care se fac asupra copiilor în școli și grădinițe.

Referindu-se la rezultatele anchetei în cazul copilului abuzat la grădiniță, Prim-ministrul a menţionat: „Vreau să vă spun că doar cu demiterea din funcţie a unuia sau altuia, nu se rezolvă problema. Abordarea trebuie să fie mult mai complexă şi profundă. Nu vreau să aflăm despre aceste cazuri din mass-media, ci să fie prevenite în baza unui plan de măsuri şi intervenţii bine gîndite”, a spus Pavel Filip.

Consiliul Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului va analiza şi va aproba măsuri în acest sens după 5 iulie, cînd vor fi prezentate rezultateleevaluării naţionale a tratamentului copiilor în instituţiile de educaţie timpurie.

 

Planul de acţiuni privind implementarea „Strategiei naţionale de dezvoltare regională pentru anii 2016-2020”, aprobat de Guvern

Peste 7 miliarde de lei vor fi investite în realizareaPlanului de acţiuni privind implementarea „Strategiei naţionale de dezvoltare regională pentru anii 2016-2020”, aprobat astăzi de Executiv.

Planul a fost elaborat în baza a trei obiective specifice: acces asigurat la servicii şi utilităţi publice calitative, creştere economică sustenabilă asigurată în regiuni şi guvernanţă îmbunătăţită în domeniul dezvoltării regionale. Prin realizarea acestora, Guvernul îşi propune să asigure dezvoltarea echilibrată şi durabilă în toate regiunile de dezvoltare ale Republicii Moldova.

Acţiunile prevăzute în Plan vizează dezvoltarea infrastructurii de importanţă regională şi locală, a principiilor de regionalizare a serviciilor publice în domeniile gestionării deşeurilor solide şi alimentării cu apă şi canalizare, conceptualizarea reţelei de centre urbane. O atenţie sporită este acordatăconsolidării şi dezvoltării economiei regionale,a infrastructurii turistice în regiunile de dezvoltare, precum şi consolidării cadrului instituţional şi a potenţialului administrativ.De asemenea, Planul include acţiuni de eficientizarea sistemului de monitorizare şi evaluare a implementării Strategiei naţionale de dezvoltare regională pentru anii 2016¬-2020.

Astfel, cea mai mare parte din buget va fi direcţionat pentru dezvoltarea infrastructurii de drumuri regionale și locale - 1,945 miliarde de lei, şi pentru sporirea eficienţei energetice a clădirilor publice - 469,1 de milioane de lei.

Un alt domeniu prioritar vizează turismul. 146,7 de milioane de lei sînt destinate pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a serviciilor de turism.Iar pentru dezvoltarea, modernizarea şi/sau crearea infrastructurii de gestionare a deşeurilor solide vor fi cheltuite 109,72 de milioane de lei.

Finanţarea acţiunilor din Plan se va efectua din contul şi în limita mijloacelor financiare aprobate anual în bugetul public naţional, precum şi din alte surse, în condiţiile legislaţiei.

 

Guvernul a aprobat o nouă Lege a Contabilității

Domeniul contabilității va fi reglementat de o nouă lege, actualizată și aliniată la prevederile legislației europene în domeniul raportării financiare corporative. Documentul a fost aprobat în ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.

Proiectul Legii contabilităţii are ca obiectiv stabilirea cadrului juridic, cerinţelor generale şi mecanismului de reglementare a contabilităţii şi raportării financiare în Republica Moldova.

Noua lege se va răsfrînge, pe lîngă entitățile prevăzute de cea actuală, și asupra reprezentanțelor permanente ale entităţilor nerezidente şi persoanelor fizice care desfăşoară activitate independentă, ca urmare a modificării legislaţiei fiscale. Totodată, au fost excluse instituţiile publice, finanţate din buget, contabilitatea şi raportarea financiară a cărora urmează să fie reglementată prin Legea Finanţelor Publice.Astfel, numai autorităţile publice şi instituţiile la autogestiune vor fi obligate să aplice în continuare prevederile Legii Contabilităţii.

De asemenea, au fost actualizate criteriile de clasificare pe categorii a entităților și grupurilor (micro, mici, mijlocii și mari), redefinite entitățile de interes public și precizate cerințele contabile și de raportare financiară pentru acestea.

Proiectul de lege prevede aplicarea a trei seturi de situații financiare (prescurtate, simplificate, complete), în funcție de categoria şi necesităţile informaţionale ale entităţilor care aplică Standardele Naţionale de Contabilitate. În scopul detalierii elementelor situaţiilor financiare şi prezentării informaţiilor suplimentare care nu sînt incluse în situaţiile financiare şi în anexele la acestea, entităţile vor întocmi nota explicativă. De notat că entităţile mijlocii, mari şi entităţile de interes public vor fi obligate să întocmească, împreună cu situaţiile financiare, un raport al conducerii. Documentul mai prevede obligativitatea întocmirii situaţiilor financiare consolidate de către entitatea-mamă (care controlează una sau mai multe entităţi).

În ceea ce privește auditul situațiilor financiare, proiectul de lege prevede obligativitatea realizării acestuia în cazul entităţilor mijlocii şi mari, entităţilor de interes public şi ale altor entităţi conform cerinţelor legislaţiei în vigoare, dar și în cazul situaţiilor financiare consolidate ale grupurilor obligate să le întocmească conform proiectului de lege.

Documentul conține şi noutăți vizînd publicarea situaţiilor financiare individuale, a raportului conducerii şi a raportului auditorului, care urmează a fi expediate prin poşta electronică sau încărcate în sistemul Depozitarului public al situaţiilor financiare. Astfel vor fi accesibile mai multor utilizatori de informaţie. De asemenea, va fi obligatorie publicarea pe pagina web a entităţiia tuturor situaţiilor financiare, raportul conducerii şi raportul auditorului ale entităţilor supuse auditului obligatoriu.

Pe lîngă transpunerea cerinţelor directivelor europene din domeniu, în proiectul Legii Contabilităţii au fost actualizate noțiunile utilizate în contabilitate şi raportarea financiară; au fost stabilite cerinţe clare în ceea ce priveşte documentele primare şi registrele contabile; cerințe privind persoanele responsabile de ţinerea contabilităţii şi raportării financiare în cadrul entităţii; prevederi referitoare la responsabilitatea membrilor consiliului, organului executiv şi de supraveghere în raport cu situaţiile financiare; clarificări în ceea ce priveşte perioada de gestiune aentităţilor pentru care aceasta diferă de anul calendaristic sau în cazul reorganizării şi lichidării entităţii.

Implementarea noii legi va necesita cheltuieli din bugetul de stat pentruelaborarea şi aducerea în concordanţă cu proiectul de lege a Standardelor Naţionale de Contabilitate şi pentru dezvoltarea platformei Depozitarului situaţiilor financiare.

 

Publicitatea pentru băuturile spirtoase va fi restricţionată

Cabinetul de miniştri a aprobat la şedinţa de astăzi proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative din domeniul controlului alcoolului.Proiectul prevedeintroducerea restricţiilor de publicitate pentru băuturile spirtoase.

Printre principalele prevederi ale documentului se regăseșteinterzicerea difuzării mesajelor ce ţin de publicitatea şi promovarea producţiei alcoolice în instituţiile de învăţămînt şi medico-sanitare.Totodată, orice formă de publicitate sau teleshopping pentru producţia alcoolică este interzisă minorilor, precum și cea care îi implică pe aceştia.

De asemenea, se interzice orice formă de publicitate a producţiei alcoolice, inclusiv prin intermediul surselor de radio şi televiziune, presei scrise, reţelelor de internet, telefonice, telegrafice, serviciilor cinematografice şi video, în interiorul sau pe mijloacele de transport public şi pe trimiterile poştale.

Proiectul prevede, de asemenea, o serie de excepţii, dintre care faceparte publicitatea producţiei alcooliceprin intermediul surselor de radio şi televiziune între orele 22.00 şi 7.00. Aceasta va fi permisă şi în zonele publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale pentru perioada desfăşurării sărbătorilor naţionale şi tradiţionale, a evenimentelor specializate în domeniul fabricării şi circulaţiei producţiei alcoolice.

Proiectul are drept scop ameliorarea indicatorilor în sănătatea populaţiei, în special a generaţiei tinere.

 

Măsuri pentru sporirea securităţii consumului de gaze naturale

În cadrul şedinţei de astăzi, Executivul a aprobat cerinţele minime de securitate privind exploatarea sistemelorde distribuţie a gazelor combustibile naturale.

Documentul are drept scop protejarea intereselor publice precum sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, protecţia consumatorilor, protecţia mediului şi securitatea industrială şi antiincendiară.

Proiectul prevede cerinţe minime de securitate legate de exploatarea inofensivă în condiţii de securitate şi fiabilitate atît a sistemelor de alimentare cu gaze, cît şi a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi şi instalaţiilor tehnice utilizate. De asemenea, sînt specificate toate cerinţele necesare de întreprins, începînd de la etapa de proiectare a unui sistem de alimentare cu gaze combustibile naturale şi finisînd cu cerinţele faţă de modul de exploatare a sistemului de alimentare cu gaze combustibile integru.

Normele stabilite vor contribui la prevenirea numărului mare de incidente şi avarii care au avut loc în ultimii ani în domeniul gazelor, inclusiv din cauza exploatării şi lipsei monitorizării stării tehnice a buteliilor individuale de gaze lichefiate.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM