CE SE FACE LA GUVERN

Executivul instituieregistrele de stat în domeniul expertizei judiciare

La şedinţa de astăzi, Executivul a aprobat instituirea Registrului de stat al experţilor judiciari şi a Registrului de stat al birourilor individuale şi asociate de expertiză judiciară. De asemenea, au fost aprobate regulamentele care stabilesc subiecţii raporturilor juridice în domeniul gestionării Registrelor, structura şi modalitatea de ţinere, completare, actualizare, păstrare şi de restabilire a acestora.

Proiectul are drept scop îmbunătăţirea mecanismului de conlucrarea organelor de drept cu experţii judiciari, precum şi facilitareaaccesului cetăţenilorla serviciile deexpertiză extrajudiciară.

Actualmente, registrele se ţin doar în formă manuală, în limba de stat şi reprezintă sursa de informaţii primară, preluată cu prioritate în alte baze de date. Acestea cumulează totalitatea informaţiilor documentate privind experţii judiciari care desfăşoară activitatea în cadrul unei instituţii publice de expertiză judiciară sau birou de expertiză judiciară, precum şi totalitatea informaţiilor documentate privind birourile individuale şi asociate de expertiză judiciară.

Regulamentele se vor aplica pînă la crearea condiţiilor necesare evidenţei în format electronic în Registrul de stat al unităţilor de drept.

 

Pavel Filip încurajează promovarea R. Moldova ca o destinaţie turistică

Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit în debutul şedinţei de astăzi a Executivului despre oportunitatea promovării Republicii Moldova din punct de vedere turistic prin prisma Reuniunii Comisiei Regionale a Organizației Mondiale a Turismului pentru Europa, care va avea loc la Chișinău în perioada 5-7 iunie.

Evenimentul va întruni 40 de miniștri și conducători în domeniul turismului, precum şi jurnaliști specializați în acest domeniu. Astfel, Premierul a făcut un apel către Agenția Turismului, dar şi către ceilalţi responsabili de organizarea reuniunii, să depună tot efortul pentru a asigura desfăşurarea cu succes a evenimentului.

„Turismul poate deveni o ramură importantă pentru economia Republicii Moldova. Dacă pînă acum am vorbit doar despre turismul extern, să nu uităm că avem o ţară cu tradiţii, o ţară frumoasă şi trebuie să punem deja accent pe turismul intern”, a menţionat Pavel Filip.

 

Guvernul simplifică procedurile de acordare a dreptului de muncă şi de şedere pentru străini

Cetățenii străini vor putea obține mai ușor dreptul de muncă și ședere în Republica Moldova, potrivit unui proiect de lege aprobat de Executiv. Documentul vine să faciliteze angajarea cetățenilor altor state, astfel sporind atractivitatea investițională a țării noastre și contribuind la îmbunătăţirea mediului de afaceri.

În acest scop au fost revizuite și optimizate procedurile şi termenele de acordare a dreptului de muncă şi de şedere pentru străini, inclusiv a permiselor. Totodată, a fost simplificată lista de documente necesară pentru obținerea actelor menționate, urmînd să fie fortificate și capacităţile instituţionale ale Ghişeului Unic de documentare a străinilor din cadrul Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul de lege reglementează modul de acordare şi de prelungire a dreptului de şedere provizorie a investitorilor străini, a permiselor de ședere provizorie în scop de muncă pentru persoanele cu funcţii de conducere, pentru lucrătorii înalt calificați, precum și pentru muncitorii detaşaţi.

În același timp, în scopul stimulării angajării forței de muncă locale în cadrul proiectelor investiționale de importanță națională, este prevăzut că numărul de angajați străini se va diminua treptat în favoarea celor din Republica Moldova, astfel încît cota acestora să nu fie mai mică de 50% din numărul total de salariați, după primii cinci ani de activitate.

Modificările au fost făcute în conformitate cu Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2016-2018, care prevede ajustarea cadrului legislativnațional din domeniu la componenta Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) a Acordului de Asociere RM-UE.

 

Grant japonez în sumă de 4,8 milioane de dolari SUA pentru agricultura conservativă

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant cu Japonia privind implementarea Proiectului „Agricultura conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova”, a fost aprobat în ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.

Acordul prevede alocarea unei finanțări nerambursabile în valoare de 4,8 milioane de dolari SUA pentru dezvoltarea agriculturii conservative în Republica Moldova, în particular pentru procurarea utilajelor și a echipamentelor agricole.

Proiectul va fi gestionat de către actuala Unitate de Implementare și Administrare a Proiectului Creșterii Producției Alimentare – 2KR, perioada de implementare fiind de doi ani din data intrării în vigoare a Acordului.

Agricultura conservativă este o prioritate a țării noastre, prevăzută în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru anii 2014-2020. Aceasta presupune dezvoltarea unei agriculturi durabile, adaptată la schimbările climaterice, prin aplicarea practicilor care protejează și ameliorează fertilitatea solului.

 

Premierul cere măsuri urgente de combatere a evaziunii fiscale

În debutul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri, Prim-ministrul a readus în discuție subiectul privind controlul activității agenților economici. În acest sens, Pavel Filip a salutatoperațiunea derulată de Serviciul Fiscal de Stat în cadrul căreia au fost verificați mai mulți comercianți de produse de tutungerie, fiind aplicate sancțiuni în valoare de peste un milion de lei.

“Motiv de satisfacție nu este aplicarea acestor amenzi, ci mesajul clar pe care îl transmitem: că nu vom tolera evaziunea fiscală. Cei care nu plătesc impozitele dau o lovitură dublă: pe de o parte nu se acumulează mijloace financiare la buget, pe de altă parte ei nu contribuie la domeniul social pentru a oferi bunăstare cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Pavel Filip.

Șeful Executivului a accentuat că monitorizarea activității agenților economici va fi efectuată de către instituțiile de control în mod transparent și previzibil, în vederea asigurării unor condiții echitabile și susținerii celor care își desfășoară activitatea onest. “Vreau ca toți să înțeleagă acest mesaj foarte dur - cu toții vor plăti impozite. Astfel vom putea răspunde la întrebările referitor la pensii, salarii, drumuri și celelalte investiții sociale și publice”, a conchis Premierul.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM