CE SE FACE LA GUVERN

Strategia naţională de ordine și securitate publică 2017 – 2020, aprobată de Executiv

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, Strategia naţională de ordine și securitate publică pentru anii 2017 – 2020 orientată spre creşterea protecţiei persoanei, a siguranţei societăţii şi a statului.

Documentul are ca scop sporirea calității serviciilor de asigurare a ordinii publice și securității cetățenilor, inclusiv prin implicarea societății civile în combaterea fenomenului infracțional.Totodată, prin aplicarea Strategiei se urmărește dezvoltarea sistemului de formare profesională a angajaților organelor de forță și instituirea unui sistem modern de ordine și securitate publică, capabil să sporească încrederea populației și să consolideze protecția societății.

De asemenea, în Strategia aprobată sînt identificate amenințările de ordin intern și extern la adresa ordinii şi securităţii publice și sînt prevăzute soluțiilenecesare pentru dezvoltarea capacităţilor de prevenire a infracţiunilor și asigurarea interoperabilității organelor de drept.

În acest sens, se propun spre realizare o serie de acţiuni, printre care: optimizarea serviciilor publice și eliminarea birocrației, îmbunătățirea procesului de documentare a accidentelor rutiere prin utilizarea tehnologiilor informaționale, precum și dezvoltarea capacităților de combatere a crimelor informatice.

Costurile pentru implementarea Planului de acțiuni al Strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat şi din fonduri oferite de partenerii de dezvoltare.

 

Guvernul a decis eliberarea online a autorizațiilor pentru transportul rutier internațional

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, Regulamentul privind eliberarea și utilizarea autorizațiilor de transporturi rutiere. Documentul prevede ca autorizațiile pentru transportul de mărfuri și de persoane vor fi solicitate și eliberate electronic prin intermediul sistemului informațional „e-Autorizație transport”.

Regulamentul are drept scop stabilirea unor principii și condiții clare de repartizare, eliberare și utilizare a autorizațiilor de transporturile rutiere de mărfuri și de persoane. Astfel, cererile vor fi recepționate și înregistrate în regim online, ceea ce va facilita accesul operatorilor la actele permisive și va notifica operatorul în regim real despre posibilitatea sau imposibilitatea satisfacerii cererii depuse, cu indicarea motivului refuzului.

Autorizațiile de transporturi rutiere de mărfuri vor fi eliberate prin intermediul sistemului informațional „e-Autorizație transport” de către Agenția Națională Transport Auto. Repartizarea acestora, la fel, va fi făcută în mod electronic, în baza criteriilor definite. Eligibili să transporte mărfuri pe teritoriul unui alt stat cu unitățile de transport înmatriculate în Republica Moldova sînt considerați operatorii care au licență valabilă de transport rutier internațional de mărfuri, dețin cel puțin un autovehicul eligibil și nu au încălcat condițiile de utilizare a autorizațiilor eliberate anterior.

Totodată, dreptul de a efectua transportul rutier internațional de pasageri îl vor avea operatorii înregistrați în sistemul informațional „e-Autorizație transport”, care utilizează mijloace de transport înmatriculate, începînd cu data de 1 octombrie 1993.

Prevederile privind utilizarea exclusivă a sistemului informațional „e-Autorizație transport” vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

 

Guvernul fortifică capacităţile sistemului judecătoresc

La şedinţa de astăzi, Executivul a aprobat Conceptul tehnic al Sistemului informațional judiciar, care are drept scop automatizarea și facilitarea procedurilor manuale de lucru din cadrul instanțelor de judecată.

Implementarea Sistemului va spori transparenţa instanţelor de judecată, va asigura securitatea informaţiilor și va fortifica capacităţile sistemului judecătoresc în combaterea corupţiei.

Proiectul prevede crearea unui sistem unic de documentare automatizată, evidenţă şi control a activităţii de gestionare electronică a dosarelor şi a altor materiale procesuale emise de instanţele naţionale de judecată sau recepţionate spre examinare în cadrul acestora.

Componentele de bază ale sistemului sînt Portalul Naţional al Instanţelor de Judecată, Soluţia informatică e-Dosar Judiciar, Soluţia informatică de înregistrare audio a şedinţelor de judecată și Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor. Acesta din urmă va asigura repartizarea automată aleatorie a dosarelor în instanță, eliminînd posibilitățile de manipulare şi intervenţiile neautorizate asupra datelor din dosare.

 

Executivul optimizează procedura de înregistrare şi înstrăinare a bunurilor imobile

Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, un proiect de lege care vine să optimizeze procedurile de înregistrare şi înstrăinare a bunurilor imobile. Astfel, părţile contractuale nu vor fi obligate să prezintenotarului extrasele din registrele de stat.

Proiectul prevede instituirea mecanismelor de acces a notarilor la datele din registrele electronice de statale Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Camerei Înregistrării de Stat şi a Î.S. Cadastru, necesare procedurii de autentificare a contractelor de înstrăinare a bunurilor imobile. În prezent notarii sînt obligaţi să solicite părţilor documentele confirmative de la instituţiile menţionate.

Lista documentelor din registrele de stat va include: certificatul privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de buget aferente bunului supus înstrăinării/gajului, extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice şi întreprinzătorilor individuali, extrasul din Registrul bunurilor imobile, informaţia privind valoarea bunului imobil.

Optimizările propuse în proiectul de lege vor contribui la creşterea securităţii raporturilor juridice şi reducerea semnificativă a costurilor administrative pentru părţile care participă la tranzacţiile cu bunurile imobile.

 

O nouă lege va reglementa piața medicamentelor de uz veterinar

În scopul protecţiei sănătăţii animale şi a sănătăţii publice din Republica Moldova, Executivul a aprobat astăzi proiectul Legii cu privire la medicamentele de uz veterinar. Documentul vine să asigure piaţa autohtonăcu medicamente veterinare eficiente şi calitative prin reglementarea activităţii de întreprinzător în ceea ce privește înregistrarea, fabricarea, importul, depozitarea, distribuţia şi eliberarea produselor medicinale veterinare pe piaţa Republicii Moldova.

Totodată, în proiect sînt stipulate cerințele privind etichetarea şi prospectul medicamentelor veterinare, programul de farmacovigilenţă, precum şi măsurile de supraveghere şi sancţiunile aplicate. În acest sens, sînt stabilite atribuțiile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și aleComisiei medicamentelor veterinare.

Implementarea prevederilor proiectului va contribui la ralierea legislației naționale la cea comunitară, astfel fiind lichidate barierele tehnice în comerţul extern.

 

Guvernul a decis edificarea monumentelor în memoria victimelor Holocaustului şi a ostașilor căzuți în războiul din Afganistan

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, edificarea în orașul Cahul a monumentului în memoria victimelor Holocaustului. Monumentul urmează a fi instalat pe locul fostului ghetou care a existat în orașul Cahul în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, cheltuielile în acest scop vor fi acoperite din donații și sponsorizări.

De asemenea, în cadrul şedinţei de astăzi, Executivul a acceptat propunerea de edificare în orașul Edineț a monumentului în memoria ostașilor căzuți în războiul din Afganistan.

Monumentul va fi construit în Grădina Publică “Vasile Alecsandri”din oraşul Edineț. Cheltuielile pentru lucrările de proiectare și edificare vor fi acoperitedin contul bugetului local şi raional.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40