CE SE FACE LA GUVERN

Premierul Pavel Filip a demarat procesul de reformare a sistemului de pensii

Prim-ministrul Pavel Filip a semnat decizia de aprobare a conceptului de reformă a sistemului actual de pensii, un proces de schimbare complex, care va pune accent pe echitatea socială.

Premierul a avut o serie de consultări cu membrii grupului de lucru pentru elaborarea reformei sistemului de pensii din Republica Moldova. Din componenţa acestuia fac parte reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai Casei Naţionale de Asigurări Sociale, ai patronatelor, ai sindicatelor, ai partenerilor de dezvoltare, ai sectorului asociativ, precum şi experţi în domeniu.

Premierul Pavel Filip a solicitat Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei să continue consultările, pornind de la conceptul dat și să elaboreze împreună cu partenerii sociali și de dezvoltare, precum și cu specialiștii în domeniu, legislația necesară reformei, astfel încît aceasta să poată intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Totodată, Premierul a cerut grupului de lucru ca în baza elaborării noii legislații cetăţenilor să le fie garantat dreptul la un trai decent la bătrîneţe şi să fie excluse inechităţile sociale dintre diferite categorii de beneficiari de pensii.

”Noi am demarat în ultimele șase luni reforme importante pentru Republica Moldova în mai multe domenii. Cele mai multe se regăsesc în Foaia de Parcurs. Dar trebuie să ținem cont că aceste reforme trebuie să fie suportabile și echitabile, mai ales pentru categoriile social vulnerabile. Nu facem experimente pe oameni, ci legi bune pentru oameni”, consideră Prim-ministrul Pavel Filip.

Conceptul de reformă a sistemului de pensii prevede, între altele, reducerea inechităților din sistemul de pensii şi racordarea la principiile de asigurări sociale, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor, asigurarea unei guvernanțe transparente și cu capacități consolidate de administrare a sistemului de pensii.

În urma analizei efectuate, membrii grupului de lucru au identificat trei probleme majore: inechitatea în stabilirea pensiei între diferite categorii de cetățeni, nivelul redus al beneficiilor și faptul că sistemul de pensii nu este sustenabil.

În opinia specialiştilor, dacă sistemul de pensii nu va fi reformat, decalajul dintre cîștigurile persoanelor și pensiile lor va crește.

Nivelul pensiei, pentru toți cetățeni, indiferent de statutul lor, trebuie să corespundă contribuțiilor achitate. Grupul de lucru a apreciat că nu este echitabil ca pensia unor categorii să constituie 75% din salariul mediu, pe cînd la marea majoritate a pensionarilor această rată de înlocuire este de trei ori mai mică, de doar 26% raportat la salariul mediu.

În măsura în care reformele și capacitățile bugetare vor permite, beneficiile pensionarilor se propun a fi majorate nu doar prin indexarea anuală, ci și prin instituirea valorizării venitului asigurat, cu recalcularea pensiilor, precum și instituirea concomitentă a pensiei de bază.

Toate aceste deziderate pot fi realizate prin asigurarea funcționării unui sistem de pensii sustenabil, în primul rînd din punct de vedere financiar. Astfel, urmează să fie create condiţii pentru creşterea numărului de contribuabili şi lărgirea bazei impozabile inclusiv prin combaterea fenomenului achitării salariilor în plic.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sînt 679.877 de pensionari.

 

Funcționarii publici vor fi instruiți conform celor mai bune practici europene

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, Programul de instruire a funcționarilor publici pentru anii 2016-2020. Documentul prevede îmbunătăţirea mecanismului de dezvoltare profesională și formare continuă a funcționarilor publici din Republica Moldova, precum şi ajustarea sistemului la standardele europene de profil.

Programul stabileşte că în următorii cinci ani, cursurile de instruire pe termen scurt la care vor participa funcţionarii publici vor avea ca scop dezvoltarea competenţelor, abilităţilor şi atitudinii profesionale necesare pentru exercitarea funcției publice. Totodată, aceştia îşi vor dezvolta capacităţile de elaborare a documentelor de politici publice şi planificare strategică, îşi vor îmbunătăți nivelul de cunoaștere a limbilor străine şi consolida abilitățile de conducere.

Dezvoltarea abilităţilor funcţionarilor de stat face parte din procesul de reformă a autorităţilor administraţiei publice şi va contribui benefic la sporirea eficienţei acesteia şi la modernizarea serviciilor acordate cetăţenilor.

Programul a fost elaborat de către Cancelaria de Stat în comun cu experții proiectului Twinning „Suport pentru modernizarea serviciului public din Republica Moldova în corespundere cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene” și va fi sprijinit financiar din bugetul de stat și de partenerii de dezvoltare.

 

Guvernul a decis extinderea suprafețelor de păduri din contul terenurilor degradate

Suprafața pădurilor în Republica Moldova va fi extinsă din contul terenurilor degradate. Un regulament în acest sens a fost aprobat, astăzi, de către Guvern.

Actul prevede că terenurile care pot fi împădurite sînt cele neproductive, printre care se regăsesc terenurile cu eroziune avansată, cele afectate de alunecările active, prăbuşiri sau surpări, cele nisipoase sau saturate, precum şi cele poluate cu substanţe chimice sau petroliere.

Totodată, documentul stabileşte că terenurile izolate degradate destinate împăduririi trebuie să aibă o suprafață minimă de 5 ha, în timp ce terenurile adiacente fondului forestier nu mai mică de 0,25 ha. Dreptul de proprietate a terenurilor private nou împădurite va putea fi păstrat sau transmis în proprietatea statului.

Sortimentul de arbori şi arbuşti pentru împădurirea terenurilor degradate va fi ales în funcţie de capacitatea acestora de a rezista pe solul plantat şi beneficiile care le pot aduce pentru diminuarea gradului de eroziune a terenului. Prioritate va fi acordată speciilor autohtone de o productivitate şi o rezistenţă înaltă.

Lucrările de împădurire vor fi finanţate din bugetul de stat, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale şi din surse externe.

În prezent, fondul forestier al Republicii Moldova are o suprafaţa totală de 419,1 mii de ha şi constituie 12,7 % din teritoriul ţării.

 

Activele neutilizate din cadrul parcurilor industriale vor fi comercializate prin negocieri directe cu rezidenţii acestora

Cabinetul de miniştri a aprobat, în şedinţa de astăzi, un şir de modificări la modul de determinare şi comercializare a activelor neutilizate de către întreprinderile administratoare ale parcurilor industriale.

Conform documentului, activele neutilizate din cadrul parcurilor industriale pot fi comercializate prin negocieri directe cu rezidenţii acestora, adică agenţii economici care activează în cadrul parcurilor şi în locaţiunea cărora se află aceste bunuri. Potrivit autorilor proiectului, măsura va permite introducerea în circuit a activelor neutilizate şi va asigura orientarea lor spre dezvoltarea infrastructurii parcului industrial, respectiv sporirea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă.

Negocierile şi întreg procesul de comercializare vor fi organizate de către o comisie specială, creată în cadrul parcului industrial, iar valoarea activelor supuse comercializării va fi stabilită de către un specialist licenţiat în domeniu. Totodată, preţul iniţial de comercializare nu trebuie să fie mai mic decît cel estimat pe piaţă.

Mijloacele financiare obţinute în urma comercializării activelor vor fi utilizate primordial pentru achitarea restanţelor administratorilor la bugetul de stat, precum şi pentru investiţii în dezvoltarea parcurilor industriale.

În Republica Moldova activează nouă parcuri industriale, cu diferite specializări de activitate, inclusiv în sectorul agroindustrial, industria prelucrătoare şi de producere, precum şi servicii IT.

Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului RM