CE SE FACE LA GUVERN

Premierul Pavel Filip s-a întîlnit cu reprezentanții Guvernului în teritoriu

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu şefii oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat a Republicii Moldova. La eveniment au participat Secretarul general al Guvernului, Tudor Copaci, şi Secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac. Premierul a vorbit despre măsurile ce urmează să fie întreprinse de către Guvern pe termen scurt şi mediu şi a menţionat determinarea deplină a echipei guvernamentale de a acţiona în mod hotărît, pentru a scoate ţara din criză, a debloca relaţiile cu partenerii externi şi a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor. Pavel Filip a punctat o serie de obiective specifice activităţii reprezentanţilor Executivului în teritoriu, în vederea realizării prevederilor Programului de guvernare, a priorităţilor trasate şi a planului de acţiuni aprobat, menţionînd că oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat reprezintă veriga între administraţia publică locală şi Guvern. Guvernul Republicii Moldova este reprezentat în teritoriu prin intermediul celor zece oficii teritoriale ale Cancelariei de Stat, în care activează peste 70 de funcţionari.

Vicepremierul Andrei Galbur l-a primit pe ambasadorul Italiei în R. Moldova

Viceprim-ministrul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene l-a primit pe ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Enrico Nunziata. Discuţiile purtate s-au axat pe aspecte legate de situaţia social-politică şi economică din Republica Moldova şi pe obiectivele prioritare ale noului Guvern pentru perspectiva apropiată, în particular, implementarea reformelor prevăzute de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Cei doi interlocutori au menţionat dinamica pozitivă a relaţiilor bilaterale şi au reiterat interesul reciproc în intensificarea dialogului politic şi extinderea cooperării în domeniul comercial-economic şi cultural-umanitar. În acest context, s-a constatat cu satisfacţie faptul că Italia este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici externi ai Republicii Moldova, aceasta plasîndu-se pe locul doi în lista investitorilor străini din ţara noastră. Ambasadorul Enrico Nunziata a reiterat disponibilitatea ţării sale de a sprijini aspiraţiile europene ale ţării noastre şi de a coopera strîns şi pe viitor, conform prevederilor Declaraţiei comune privind cooperarea bilaterală în vederea implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Guvernul a eliberat și reconfirmat în funcții mai mulți demnitari

Șeful Direcţiei financiar-economice şi evidenţă contabilă a Biroului Național de Statistică (BNS), Marin Gospodarenco, a fost numit de Guvern în funcția de director general al BNS. Fostul director general al BNS, Lucia Spoială, a fost demisă din funcție, conform cererii depuse.

În aceeași ședință, Cabinetul de miniștri l-a numit pe profesorul și doctorul în filozofie Oleg Babenco în funcția de director general al Biroului de Relații Interetnice și a acceptat cererea de demisie din această funcție a Liliei Bolocan.

De asemenea, Guvernul i-a aprobat în funcția de viceminiștri ai Educației pe Elena Cernei și Vasile Marina, care vor prelua posturile de la Ion Șișcanu și Nadia Cristea, demiși din funcție. Cristina Boaghi a fost reconfirmată în funcția de viceministru al Educației.

Florian Ivan și Pavel Ianeț au fost desemnați în funcția de viceminiștri ai Tineretului și Sportului. Din funcția de viceministru la aceeași instituție a fost demis Dragoș Hîncu.

Tudor Ulianovschi a fost eliberat din funcţia de viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene în legătură cu numirea sa în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Confederaţia Elveţiană cu sediul la Geneva, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lîngă oficiul ONU la Geneva.

La Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale au fost reconfirmaţi în funcțiile de viceminiştri Ion Stratulat, Anatol Usatîi şi Anatolie Zolotcov.

Sergiu Bucătaru şi Vitalie Rapcea au fost reconfirmaţi în funcţiile de viceminiştri la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. La Ministerul Mediului au fost reconfirmaţi viceminiştrii Andrian Drelinschi şi Victor Morgoci, iar Inga Podoroghin a fost numită în funcţia de secretar de stat la același minister.