CE SE FACE LA GUVERN

Pavel Filip l-a primit pe Ambasadorul Rusiei în R. Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip l-a primit pe Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin.

În cadrul întrevederii, au fost trecute în revistă chestiunile de pe agenda bilaterală şi menţionată deschiderea reciprocă pentru un dialog constructiv, în vederea dezvoltării relaţiilor între Republica Moldova şi Federaţia Rusă în toate domeniile de cooperare. Totodată, Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău i-a înmînat lui Pavel Filip scrisoarea de felicitare semnată de Premierul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

Subiectul principal al discuţiei l-a constituit activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, care nu s-a reunit pe parcursul ultimilor trei ani. Cei doi oficiali au menţionat necesitatea reluării activităţii acesteia şi convocării, cît de curînd posibil, a şedinţei Comisiei interguvernamentale cu participarea co-preşedinţilor din ambele părţi.

La rîndul său, Farit Muhametșin a reiterat poziţia Federaţiei Ruse privind susţinerea suveranităţii şi integrităţii Republicii Moldova. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău s-a pronunţat pentru impulsionarea schimburilor comerciale şi investiţionale între cele două state, aprofundarea dialogului social-politic, precum şi pentru extinderea relaţiilor în sfera umanitară.

Andrei Galbur a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA

Viceprim-ministrul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene l-a primit pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova James Pettit cu care a discutat pe marginea unor chestiuni actuale vizînd stadiul actual al relaţiilor moldo-americane.

În cadrul întrevederii, ministrul Andrei Galbur a salutat existenţa relaţiilor bilaterale privilegiate în cadrul Dialogului strategic Republica Moldova - Statele Unite ale Americii, invocînd oportunitatea convocării pe parcursul anului a reuniunilor Grupurilor comune de lucru existente pentru diferite domenii, precum supremaţia legii şi statul de drept, securitatea şi apărarea, eficienţa şi diversificarea energetică.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a ţinut să mulţumească pentru asistenţa generoasă acordată Republicii Moldova de către administraţia SUA şi poporul american, invocînd, în particular, ajutorul oferit în cadrul Programului Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului efectele benefice ale căruia sînt resimţite pe deplin de către cetăţenii ţării noastre.

La rîndul său, ambasadorul J. Pettit a reiterat disponibilitatea SUA de a sprijini în continuare Republica Moldova în spiritul Dialogului strategic, încurajînd noul Guvern să persevereze pe calea reformelor prevăzute de Acordul de asociere cu UE, în particular, reformarea justiţiei, combaterea corupţiei şi revigorarea sistemului financiar-bancar.

Gheorghe Bălan s-a întîlnit cu Ambasadorul Finlandei

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu Paivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei în Republica Moldova, cu sediul la Bucureşti.

În debutul întrevederii, Ambasadorul a salutat instituirea noului Guvern în Republica Moldova, exprimînd speranţa că actualul Cabinet de miniştri va reuşi să asigure stabilitatea politico-economică în ţară, continuînd realizarea reformelor și implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE.

În context, Viceprim-ministrul a asigurat că promovarea vectorului de integrare europeană rămîne o prioritate pe agenda actualului Guvern, menţionînd angajamentele asumate de Executiv, printre acestea figurînd punerea în practică a măsurilor urgente de redresare a situaţiei social-economice din ţară, lichidarea restanţelor la capitolul implementării Acordului de Asociere RM-UE, realizarea unei agende de lucru exigente pentru următoarele 100 de zile, astfel încît, la expirarea acestora, rezultatele să fie resimţite de populaţie.

Gheorghe Bălan a reiterat necesitatea continuării necondiţionate a negocierilor în cadrul formatului „5+2” și a menținerii funcționalității tuturor platformelor existente de dialog.

În altă ordine de idei, interlocutorii au discutat probleme ce vizează asigurarea liberei circulaţii în regiune, situaţia şcolilor moldovenești cu predare în grafie latină, implementarea DCFTA în regiunea transnistreană ș.a.

Guvernul a reconfirmat în funcții mai mulți viceminiștri

Guvernul a aprobat numirea a doi viceminiștri noi în cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Este vorba de Viorica Dumbrăveanu și Laura Grecu, fostă secretară de stat la același minister. Totodată, cabinetul de miniștri a aprobat cererea de demisie a viceminiștrilor Boris Gîlcă, Nighina Azizov și Iurie Crăciuneac.

De asemenea, în baza cererii depuse, a fost demis Mircea Buga din funcția de director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Executivul a acceptat și cererea de demisie a secretarului general adjunct al Guvernului, Leonid Bujor.

La propunerea ministrului Finanțelor, a fost demis, în baza cererii depuse, Simion Botnari, viceministru al Finanțelor, și a fost reconfirmată în funcția de viceministru al aceluiași minister, Maria Cărăuș.

În funcția de viceministru al Culturii a fost reconfirmat Igor Șarov. La Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în funcțiile de viceminiștri au fost confirmați Vitalie Tarlev, Vitalie Ciolac și Dumitru Parfentiev.

În aceeași ședință, Guvernul i-a reconfirmat în funcțiile de viceminiștri ai Economiei pe Vitalie Iurcu și Valeriu Triboi.

Negocieri cu Argentina și Mexic privind abolirea regimului de vize

Cabinetul de miniștri a decis inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Argentinei privind abolirea regimului de vize pentru titularii de pașapoarte ordinare.

La propunerea părții argentiniene, au fost demarate procedurile de negociere a două acorduri separate de abolire a regimului de vize, unul pentru pașapoartele diplomatice, oficiale și de serviciu, inițiate anterior, și altul pentru pașapoarte ordinare.

Guvernul a aprobat, de asemenea, decizia privind inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite Mexicane privind abolirea regimului de vize pentru titularii pașapoartelor diplomatice, de serviciu și oficiale.

Astfel, Argentina și Statele Unite Mexicane ar putea deveni cel de-al doilea și al treilea stat din America Latină, după Chile, în care moldovenii ar putea călători fără vize. Cetățenii Republicii Moldova pot intra fără vize în circa 70 de state.