CE SE FACE LA GUVERN

R. Moldova va primi din partea UE 7 mln de euro pentru dezvoltarea regională

Prim-ministrul desemnat Iurie Leancă a prezidat, pe 22 mai, şedinţa Cabinetului de Miniştri în exerciţiu. În debutul şedinţei, Premierul desemnat a atenţionat instituţiile statului asupra problemelor cauzate de condiţiile meteo nefavorabile, şi anume, de ploile cu grindină care au căzut în ţară în ultimele zile, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

Iurie Leancă a solicitat ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, şi ministrului Afacerilor Interne, Dorin Recean, să raporteze pe marginea situaţiei create şi a cerut să fie luate toate măsurile ce se impun pentru prevenirea unor situaţii excepţionale, dar şi pentru înlăturarea consecinţelor intemperiilor, ţinînd cont şi de prognozele meteorologilor pentru următoarele zile. În context, Premierul a menţionat în primul rînd Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale şi Serviciul Antigrindină, care trebuie să-şi facă datoria în aceste condiţii.

În altă ordine de idei, Prim-ministrul desemnat s-a referit la recenta întrevedere cu Primarul de Luxemburg, Xavier Bettel, în cadrul căreia s-a convenit ca mai multor copii bolnavi de cancer din R. Moldova să le fie asigurată asistenţa medicală înalt specializată în Luxemburg. Premierul a menţionat că Primarul de Luxemburg s-a arătat dispus să contribuie la stabilirea unei colaborări eficiente între instituţiile medicale specializate din Republica Moldova şi Luxemburg. În acest sens, Iurie Leancă a solicitat Ministerului Sănătăţii să stabilească legătura necesară cu autorităţile responsabile din Luxemburg, să pună bazele unei comunicări şi colaborări cît mai eficiente, îndeosebi, pe dimensiunea asistenţei medicale specializate. De asemenea, potrivit indicaţiei Premierului desemnat, urmează a fi identificaţi primii cinci-şase pacienţi care au nevoie de intervenţii medicale urgente, astfel încît pînă la finele lunii iunie să fie îndeplinite toate formalităţile şi copiii să beneficieze de asistenţa medicală a specialiştilor din Luxemburg.

Agenda şedinţei de miercuri a inclus chestiuni ce vizează domeniul social-economic şi cooperarea internaţională a Republicii Moldova, precum şi proiecte de modificare şi completare a mai multor acte normative. Executivul în exerciţiu a aprobat planurile de înmatriculare în anul 2013 în învăţămîntul secundar profesional, mediu de specialitate şi superior. Documentul stabileşte că în anul 2013, în instituţiile de învăţămînt secundar profesional, vor fi înmatriculate 12035 de persoane, în creştere cu 145 de persoane faţă de anul 2012, inclusiv cu finanţare bugetară – 11665 de persoane. În învăţămîntul mediu de specialitate vor fi înmatriculate 8355 de persoane, inclusiv 4771 de persoane la locurile cu finanţare bugetară şi 3584 – în bază de contract. Pentru instituţiile de învăţămînt superior de stat se prevăd 16825 de locuri, iar la studii superioare de masterat se propun 9218 locuri, inclusiv 3568 cu finanţare bugetară. Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a subliniat că planurile au fost elaborate ţinîndu-se cont de necesităţile pieţei muncii din Republica Moldova.

În cadrul şedinţei, au fost aprobate modificările şi completările la o serie de acte normative ce vizează modalitatea de subvenţionare în agricultură, care au drept scop perfecţionarea procedurii de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli. De asemenea, au fost operate modificări în unele acte normative cu referire la modalitatea de raportare financiară, în scopul ajustării lor la prevederile Legii contabilităţii, precum şi la Regulamentul privind restituirea accizelor, care urmăresc scopul optimizării şi eficientizării procedurii de restituire a accizelor.

Executivul a mai completat Hotărîrea Guvernului nr. 277 din 2 mai 2012 ce vizează delegarea la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) trei jurişti-secunzi în scopul acordării asistenţei necesare la examinarea adresărilor depuse la CEDO împotriva Moldovei. Mandatul celor trei jurişti-secunzi a fost prelungit, dată fiind aprecierea înaltă a activităţii acestora de însuşi Grefierul-şef al CEDO, Erik Fribergh, exprimată într-un document oficial remis Ministerului Justiţiei.

Membrii Cabinetului de Miniştri în exerciţiu au aprobat Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind Programul-pilot de dezvoltare regională, Planul Naţional de Acţiuni 2012, semnat la Chişinău la 26 februarie 2013. Acordul prevede oferirea a şapte milioane de euro pentru Programul pilot de dezvoltare rurală în R. Moldova. Acesta conţine două componente: Componenta I de două milioane de euro pentru proiectul de asistenţă tehnică în scopul îmbunătăţirii statisticii regionale şi Componenta II – cinci milioane de euro, ce va fi implementat de GIZ pentru dezvoltarea planificării regionale şi elaborarea unei liste de proiecte investiţionale.

Executivul a decis alocarea a 660 de mii de lei pentru organizarea Zilelor culturii japoneze în Republica Moldova, care se vor desfăşura la începutul lunii iulie anul curent şi vor include o serie de evenimente culturale, inclusiv spectacole şi expoziţii.