CE SE FACE LA GUVERN

Cu două publicaţii mai puţin în R. Moldova

Întreprinderile de Stat „Publicaţia periodică ziarul „Nezavisimaia Moldova” şi „Publicaţia periodică „Moldova Suverană” vor fi dizolvate şi se deschide procedura de lichidare a acestora. Două proiecte de hotărîre în acest sens au fost aprobate pe 16 septembrie de Guvern. Cancelaria de Stat va asigura lichidarea întreprinderilor nominalizate în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Mărcile „Nezavisimaia Moldova” şi „Moldova Suverană” se transmit Cancelariei de Stat, cu toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare. Totodată, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală va asigura înscrierea datelor respective în Registrul naţional al mărcilor.

Actele pentru exportului produselor animaliere vor fi eliberate la ghişeul unic

Cabinetul de miniştri a aprobat pe 16 septembrie Regulamentul privind ghişeul unic pentru eliberarea actelor necesare exportului produselor şi subproduselor de origine animală. Acesta va simplifica procedura de obţinere a actelor permisive pentru persoanele fizice şi juridice, care efectuează exportul producţiei de origine animală. Astfel, se vor reduce cheltuielile aferente exportului producţiei de origine animală, dar şi contactul dintre agenţii economici şi funcţionarii de procesarea documentelor, ceea ce este important în contextul măsurilor anticorupţie. Ghişeele unice vor fi instituite în cadrul oficiilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Beneficiarii vor prezenta certificatul sanitar-veterinar, certificatul de conformitate pentru lotul de produse de origine animală, avizul sanitar-veterinar de export şi autorizaţia sanitar-veterinară pentru mijloacele de transport.

A fost creat Consiliul naţional pentru reforma administraţiei publice

Guvernul a aprobat pe 16 septembrie o decizie care prevede instituirea Consiliului naţional pentru reforma administraţiei publice. Consiliul naţional va fi o platformă de nivel înalt pentru luarea deciziilor privind direcţiile strategice ale reformei administraţiei publice, care va fi condus de Prim-ministru şi în componenţa căruia vor fi reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului. Crearea acestei platforme este şi o recomandare expusă în Notele informative din partea partenerilor de dezvoltare remise pentru considerare Guvernului. Astfel, Consiliul naţional pentru reforma administraţiei publice va asigura un proces integrat de planificare strategică, de implementare şi monitorizare a politicilor Guvernului în domeniul reformei administraţiei publice, atît la nivel central, cît şi la nivel local. Scopul Consiliului naţional este corelarea, într-o manieră eficientă, a priorităţilor naţionale cu politicile sectoriale, angajamentele internaţionale asumate şi cadrul de resurse interne şi externe în domeniul respectiv.

Scăderea tarifului de transport a gazelor

Cabinetul de miniştri a avizat pozitiv iniţiativa legislativă cu privire la modificarea Legii cu privire la gazele naturale. Documentul prevede anularea unui amendament la legea respectivă, intrat în vigoare în august 2014, care a dus la creşterea substanţială a tarifului de transport a gazelor. Potrivit proiectului, în articolul 4 al Legii cu privire la gazele naturale la noţiunea “transport al gazelor naturale” se abrogă cuvintele „şi serviciile de transportare internaţională a gazelor naturale în regim de tranzit”. Includerea în costul transportului a serviciilor de transportare internaţională a gazelor naturale în regim de tranzit, în urma deciziei din anul trecut, a condus la creşterea tarifului reglementat de transport de 16 ori. Modificarea avizată pe 16 septembrie are ca scop racordarea Legii cu privire la gazele naturale la normele europene. Guvernul propune ca iniţiativa legislativă să fie examinată odată cu proiectul noii legi privind gazele naturale, care va transpune Pachetul legislativ energetic III al UE.

R. Moldova şi Ucraina vor face schimb de informaţii privind traversarea frontierei

Republica Moldova va iniţia negocieri cu Ucraina asupra Acordului cu privire la schimbul de informaţii referitoare la persoanele şi mijloacele de transport cu care acestea traversează frontiera de stat moldo-ucraineană. Guvernul a adoptat pe 16 septembrie o hotărîre privind iniţierea negocierii documentului respectiv. Schimbul de informaţii cu Ucraina privind persoanele şi unităţile de transport ce traversează graniţa este „una din condiţiile liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană”, a menţionat în şedinţa cabinetului de miniştri Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Obiectivul de bază al Acordului este stabilirea ordinii de efectuare a procesului automatizat de primire şi transmitere a informaţiilor în regim de timp real cu privire la persoanele care traversează frontiera de stat, precum şi cu privire la mijloacele de transport. Unul din scopurile finale este asigurarea securităţii frontierei comune.

Procesul de executare a hotărîrilor judecătoreşti va fi perfecţionat

Cabinetul de miniştri a aprobat pe 16 septembrie un proiect de lege, care vizează îmbunătăţirea procesului de executare a hotărîrilor judecătoreşti, astfel încît cetăţenii să aibă acces la o justiţie corectă. De asemenea, documentul va încuraja dezvoltarea capacităţilor reprezentanţilor profesiilor conexe sistemului justiţiei la nivel de uniuni profesionale, cu un accent special pe capacităţile de management, dar şi la consolidarea instituţională şi funcţională a noului sistem de executori judecătoreşti privaţi. Prevederile legii în cauză vor contribui la eficientizarea funcţionării Colegiului disciplinar al Executorilor Judecătoreşti şi Comisiei de licenţiere, responsabilizarea executorilor judecătoreşti, consolidarea rolului Uniunii Naţionale a Executorilor judecătoreşti în procesul de supraveghere a activităţii executorilor judecătoreşti, vizînd îndeplinirea obligaţiilor profesionale ce le revin. Proiectul de lege a fost elaborat în vederea executării măsurilor de ordin legislativ prevăzute în Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.

Unele prevederi ale Codului Vamal vor fi abrogate

Modificările la Codul Vamal, asumate de Guvern în aprilie 2015, care prevedeau autorizarea activităţi duty free în regiunea transnistreană vor fi abrogate, potrivit unui proiect de lege avizat pe 16 septembrie de cabinetul de miniştri. O analiză a fluxurilor comerciale efectuate de agentul economic care a pretins şi a primit o licenţă de activitate duty free a arătat că acestea „se înscriu într-un fenomen mai vechi de import cu destinaţie către regiunea transnistreană a unor volume foarte mari de ţigarete, a căror urmă după aceea se pierde”, a menţionat vicepremierului pentru Reintegrare, Victor Osipov, în cadrul şedinţei Guvernului. Însă, în baza unor anchete, „inclusiv coordonate la nivel internaţional, în care sînt implicate şi organele Republicii Moldova de urmărire, s-a atestat faptul că ţigarete din aceste partide ajung în ţările Uniunii Europene, ceea ce prezintă indici de contrabandă”.

În regiunea transnistreană au fost deschise două magazine duty free, inclusiv în punctul de trecere peste podul de la Dubăsari. Guvernul a acceptat în aprilie 2015 să fie autorizată activitatea de comerţ duty free în punctele internaţionale de trecere a frontierei de stat cu Ucraina, pe teritoriul temporar necontrolat de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova, după mai multe solicitări ce au venit din partea unor agenţi economici din regiunea transnistreană.

Au fost numiţi şefi noi la două agenţii guvernamentale

Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de pe 16 septembrie, schimbarea conducerii la Agenţia Rezerve Materiale şi Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Astfel, Nicolae Hîncu a fost numit în funcţia de director general al Agenţiei Rezerve Materiale, după acceptarea cererii de demisie din funcţia respectivă, depusă de Anatolie Melenciuc. Totodată, Executivul l-a numit pe Octavian Apostol în funcţia de director general al Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală şi a aprobat eliberarea Liliei Bolocan din funcţia respectivă, în baza cererii de demisie.

Sursa: Moldpres, tribuna.md