CE SE FACE IN PARLAMENT

Radiodifuzorii vor fi obligaţi să publice numele proprietarilor lor

Radiodifuzorii privaţi vor fi obligaţi să facă publice numele proprietarilor lor. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege adoptat pe 5 martie de Parlament în lectura a doua, cu votul a 79 de deputaţi. Proiectul prevede modificări şi completări la Codul Audiovizualului. Potrivit documentului, radiodifuzorii privaţi vor fi obligaţi să publice anual, pînă la 1 mai, şi să prezinte Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) un raport de activitate. Acesta va trebui să cuprindă în particular "numele proprietarului şi sursele de finanţare a serviciului de programe”. Prin această iniţiativă legislativă mai sînt propuse proceduri concrete de participare a radiodifuzorilor la concursul de obţinere a licenţei de emisie. În acest sens, informaţiile privind participantul la concursul de licenţiere urmează să fie publicate pe pagina web a CCA. Legea va intra în vigoare în termen de şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Parlamentul a numit 4 membri ai Consiliului de Observatori ai “Teleradio Moldova”

Parlamentul a numit pe 5 martie în funcţie patru noi membri ai Consiliului de Observatori ai Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania "Teleradio-Moldova”. Noii membri sînt: Ţapeş Vitalie, Nistor Stela, Vasilache Ludmila şi Gurez Lilia. Aceştia au fost selectaţi prin concurs. Consiliul de Observatori este alcătuit din nouă membri numiţi pentru o perioadă de patru ani. Mandatele a şase membri au expirat încă la sfîrşitul anului 2013. Alţi doi membri noi urmează să fie desemnaţi ulterior de către Parlament.

Proiectele de lege privind statutul municipiilor Chişinău şi Bălţi

Parlamentul a decis pe 5 martie crearea a două grupuri de lucru care vor elabora în termen de 60 de zile proiectele de lege privind statutul municipiilor Chişinău şi Bălţi. Din grupul de lucru care va elabora proiectul de lege privind noul statut al municipiului Chişinău vor face parte socialiştii - Vlad Bătrîncea şi Bolea Vasile, deputaţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova - Boris Golovin şi Banicov Alexandru, liberal democraţii - Vlad Filat şi Iurie Ţap, deputaţii democraţii - Valentina Buliga şi Efrosinia Greţu şi liberalul Ion Casian. Ultimii trei legislatori vor reprezenta PD şi PL şi în grupul care va elabora proiectul de lege privind statutul municipiului Bălţi. Acesta va mai fi alcătuit din socialiştii - Nesterovschi Alexandr şi Sorocean Victor, deputaţii comunişti - Elena Bodnarenco şi Panciuc Vasile, liberal democraţii - Tudor Deliu şi Aliona Goţa. Preşedintele fracţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, care este unul dintre autorii propunerii legislative, a declarat la şedinţa Parlamentului că în proiectul elaborat de primul grup de lucru vor fi definite principiile de organizare şi funcţionare a municipiului Chişinău şi a unităţilor administrativ-teritoriale din componenţa acestuia; competenţele consiliului municipal; atribuţiile primarului, viceprimarilor municipiului, pretorilor, vicepretorilor. Legislatorii din cel de-al doilea grup de lucru vor elabora un proiect de lege care va stabili în particular principiile generale de organizare şi funcţionare a municipiul Bălţi.

Hotărîrile CtEDO împotriva R. Moldova vor fi publicate pe www.agent.gov.md

Hotărîrile şi deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în cauzele împotriva Republicii Moldova, vor fi publicate pe pagina web oficială a Agentului Guvernamental – www.agent.gov.md. Aceasta a fost lansată pe 5 martie la Chişinău. Ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, a afirmat că site-ul Agentului Guvernamental va cuprinde toată informaţia despre hotărîrile şi deciziile pronunţate împotriva Republicii Moldova, despre executarea acestora şi achitarea despăgubirilor. Reprezentantului Guvernului la CtEDO, Lilian Apostol, a afirmat că site-ul Agentului Guvernamental are menirea de a consolida capacităţile de comunicare şi de a prezenta informaţiile relevante despre activitatea Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului de Miniştri a Consiliului Europei. ”Pagina va asigura nu doar procesul de transparenţă decizională, dar va permite şi crearea unui portal de comunicare a Agentului cu autorităţile publice”, a adăugat Lilian Apostol. Potrivit Ministerului Justiţiei, pagina web mai conţine date statistice relevante, analize tematice şi globale pe problemele jurisprudenţei Curţii Europene, documente interne ale Curţii.