CE SE FACE IN PARLAMENT

Modificări la Legea cu privire la Curtea Constituțională

Deputații au adoptat, în prima lectură, astăzi modificări și completări privind dreptul la pensie pentru vechime în muncă al judecătorului Curții Constituționale. Astfel, în articolul ce prevede acest drept nu va mai fi indicată „are o vechime de cel puțin 20 de ani calendaristici, dintre care cel puțin 12 ani și 6 luni a activat în funcția de judecător”.

Articolul modificat stipulează:

„Judecătorul Curții Constituționale care a atins vîrsta de 50 de ani și are o vechime de cel puțin 20 de ani calendaristici, inclusiv în funcția de judecător al CC pe perioada unui mandat deplin, are dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporție de 55% față de salariul lui mediu, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de 20 de ani – 3%, dar în total nu mai mult de 80% față de salariul lui mediu, ținîndu-se cont de indexarea salariului.

Pensia pentru vechime în muncă se plătește integral judecătorului în funcție.

După pensionare, judecătorul are dreptul să se angajeze și să primească pensia și salariul integral”.

„Se consideră oportun ca textul legii, la segmentul care vizează condițiile de pensionare a judecătorilor Curții, să nu cuprindă expres numărul de ani în care persoana a deținut funcția de judecător al instanței de jurisdicție constituțională, ani care se includ în stagiul special de cotizare, ci să facă referire doar la durata mandatului, fapt care va exclude necesitatea intervenției ulterioare în textul legii”, se spune în nota informativă a proiectului de lege.

 

Instituirea monopolului de stat asupra activității jocurilor de noroc

Deputații au votat astăzi, în prima lectură, pentru instituirea monopolului de stat asupra activității de jocuri de noroc pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit proiectului de lege adoptat, „organizarea și exploatarea activității de jocuri de noroc pe teritoriul RM, cu excepția cazinourilor, constituie monopol de stat și se desfășoară în condițiile prezentei legi”.

Conform legii, gestionarea activității jocurilor de noroc, ce constituie monopol de stat, este efectuată de către stat prin intermediul Loteriei Naționale.

Reglementarea de stat a activității în domeniul organizării și desfășurării jocurilor de noroc se realizează de către Parlamentul RM, Guvernul RM, Ministerul Finanțelor și alte organe ale administrației publice centrale.

Reglementarea de stat a activității în domeniul organizării și desfășurării jocurilor de noroc se realizează prin: stabilirea modului de efectuare a activității de organizare și desfășurare a jocurilor de noroc și a restricțiilor corespunzătoare, cerințelor obligatorii față de organizatorii jocurilor de noroc, localurile de joc, utilajul de joc, vizitatorii localurilor de joc; eliberarea licențelor pentru desfășurare; stabilirea organizatorului de loterii de stat; efectuarea monitorizării de stat a jocurilor de noroc cu scopul de a controla achitarea integrală și la termen a impozitelor și taxelor de către organizatori; efectuarea supravegherii de stat în domeniul organizării și desfășurării jocurilor de noroc cu scopul de a preveni, depista și combate încălcările legislației privind organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc de către organizatori.

Totodată, organul împuternicit – Ministerul Finanțelor elaborează și prezintă spre aprobare Guvernului a condițiilor de efectuare a activității în domeniul jocurilor de noroc, prezintă propuneri de perfecționare a legislației în domeniu, efectuează funcțiile organului de licențiere, inclusiv adoptă hotărîrea cu privire la eliberarea organizatorilor de noroc a licențelor prevăzute de lege, stabilește procedura de prezentare, volumele și formularele rapoartelor cu privire la desfășurarea jocurilor de noroc, în cazul depistării încălcărilor condițiilor de licențiere, expediază organizatorilor jocuri de noroc a prescripțiilor obligatorii pentru eliminarea acestora; aprobă dispoziția privind Registrul loteriilor, Registrul organizatorilor de jocuri de noroc în cazinouri, Registrul organizatorilor de pariuri la agenții de pariuri și totalizatoare, Registrul mijloacelor de bază; duce evidența Registrelor jocurilor de noroc, coordonează și înregistrează regulile jocurilor de noroc și altele.

 

Un judecător al CSJ – eliberat din funcție

Tatiana Răducanu a fost eliberată astăzi din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, în baza cererii de demisie.

Parlamentul, cu 52 de voturi, a adoptat decizia de eliberare, după ce Comisia juridică, numiri și imunități a adoptat propunerea înaintată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Cristina GUREZ (tribuna.md)