CE SE FACE IN PARLAMENT

A fost votată noua lege a energiei electrice

Deputații au votat astăzi în a doua lectură mult-așteptata lege a energiei electrice. În favoarea inițiativei s-au expus 53 de deputați din majoritatea parlamentară. Anterior, viceministrul Valeriu Triboi declara că proiectul nu va schimba mecanismul instituit, ci vine cu completări şi îmbunătăţiri, care vor contribui la liberalizarea pieţei energiei electrice a Republicii Moldova, dar şi apropierea de standardele europene.

Totodată, inițiativa mai prevede că Guvernul urmează a fi împuternicit cu funcţii adiţionale, precum desemnarea operatorului pieţei energiei electrice şi aprobarea de către Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei a unui program privind ajutorul social de stat şi acordarea compensaţiilor consumatorilor vulnerabili.

Totodată, ANRE va fi instituţia responsabilă pentru certificarea operatorilor sistemului de transport şi monitorizarea respectării exigenţelor prevăzute în lege.

De asemenea, proiectul presupune eliberarea a două tipuri noi de autorizaţii: autorizaţia pentru construcţia şi exploatarea liniilor electrice directe şi autorizaţia pentru sistemul de distribuţie închis, care se eliberează consumatorilor finali ce conectează la reţelele lor electrice alţi consumatori.

Documentul mai prevede introducerea unui nou tip de activitate licenţiată, cea de operare pe piaţa energiei electrice, iar pentru activitatea de furnizare a energiei electrice urmează să fie introdus un singur tip de licenţă - licenţa pentru furnizarea energiei electrice, fără a se mai face distincţie între furnizarea energiei electrice la tarife reglementate şi la tarife nereglementate.

Proiectul de lege privind energia electrică a fost elaborat de Ministerul Economiei, cu suportul Secretariatului Comunității Energetice și experților locali USAID, în perioada iulie 2014 - martie 2015. Prezentarea proiectului de lege către Guvern este planificată pînă la 15 iulie 2015, iar aprobarea de către Guvern și Parlament - pentru trimestrele III-IV ale anului curent.

 

Adoptarea în lectură finală a Legii gazelor naturale

Parlamentul a votat în a doua lectură proiectul de lege cu privire la gazele naturale. Pentru inițiativă au votat 54 de deputați. Proiectul vine să transpună în legislaţia naţională principiile comunitare stipulate în Pachetul Energetic III.

Inițiativa mai definește modalităţile de organizare și funcţionare a sectorului gazelor naturale, de acces pe piaţă, precum și criteriile și procedurile aplicabile pentru acordarea licenţelor pentru activităţile de transport, de distribuţie, de furnizare și de stocare a gazelor naturale, precum și pentru exploatarea sistemelor de distribuţie închise.

Potrivit autorităților, transpunerea şi implementarea principiilor comunitare din pachetul energetic III va contribui la continuarea reformei sectorului de gaze naturale şi la instituirea, în perspectivă, a unei pieţe concurenţiale în cadrul căreia consumatorii finali vor putea beneficia de dreptul de a li se furniza gaze naturale de un furnizor la alegere, la preţuri negociate şi rezonabile, în condiţii de calitate şi de eficiență şi cu respectarea principiului securităţii în aprovizionarea cu gazelor naturale.

De asemenea, în Proiectul legii cu privire la gazele naturale sînt extinse competenţele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în energetică, inclusiv prin acordarea acesteia a funcţiei de a aplica sancţiuni financiare pentru încălcarea obligaţiilor stabilite în sarcina întreprinderilor de gaze naturale.

Cadrul legal în vigoare nu permite sancționarea extrajudiciară a titularilor de licență, fapt ce pune în imposibilitate autoritatea de reglementare să își realizeze eficient misiunea sa de asigurare a respectării cadrului legal de către subiecții participanți la piața gazelor naturale, precum și de combatere a încălcării prevederilor stabilite prin lege, în condițiile în care ANRE nu dispune de instrumente legale eficiente în acest sens.

Documentul aprobat astăzi de guvern are aproape 200 de pagini.

În prezent, operatorii de pe piaţa gazelor naturale îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Legea cu privire la gazele naturale 2009.

Sursa: Agora.md