CE NU-L RECOMANDA PE PLAHOTNIUC SA FIE PREMIER

Politicieni sau bişniţari politici?

Politicienii moldoveni, odată ajunşi la guvernare, am mai spus-o, trec printr-o primitivă şi frivolă transformare – brusc, din oamenii relativ normali care păreau că sînt încep să se comporte ca nişte adevăraţi imperatori. Se cred intangibili, iar prin comportamentul lor plin de ifose nătînge vor să sublinieze că există o mare diferenţă între ei, cei ALEŞI, şi „prostimea” care trebuie să-i aduleze. Dacă în realitate sînt nişte inculţi, frustraţi şi lipsiţi de vreo calificare concretă, cînd ajung la Putere se transformă în mari atotştiutori în „treburile ţării”. Din spatele ecranelor de televiziune, fără să exprime ceva concret, legat de realitate şi de ceea ce trebuie să facă pentru populaţie, ne bombardează cu cele mai năucitoare populisme, lecţii de patriotism şi de conduită. Au convingerea că dacă populaţia chiar nu înţelege nimic, atunci îi venerează pentru că „ştiu ei ce spun”. Ascultaţi-i pe Pavel Filip, Andrian Candu, Dumitru Diacov, Sergiu Sîrbu, Iurie Leancă etc. şi o să-mi daţi dreptate!

Ei chiar se cred de pe altă planetă. Ei se boieresc uitînd că obligaţia lor elementară şi obligatorie este să ne trateze cu respect pentru că i-am ales, îi plătim şi le creăm privilegii ca ei să ne servească pe noi, nu invers. Îi alegem nu pentru că ar fi mai deştepţi decît noi, ci pentru că ne promit că-şi vor face meseria de politician cu onestitate. Vorbesc cu neruşinare despre europenizare, dar nu urmează şi exemplele politicienilor din Europa, care de la ministru simplu şi pînă la premier circulă la serviciu cu transportul public şi sînt pregătiţi să răspundă oricărui cetăţean care-i abordează în orice chestiune. Diferenţa dintre politicienii moldoveni ajunşi la guvernare şi cei din lumea civilizată este imensă – în Moldova, orice neisprăvit poate ajunge premier, preşedinte de Parlament, deputat, ministru, judecător la CC etc., dacă face parte din mafie, politicienii din lumea civilizată, în schimb, au cunoştinţe politologice serioase, calificări, expertize multiple etc. Nu-i nimic personal, ci o constatare de bun-simţ atunci cînd afirm că politicieni ca Andrian Candu ori Constantin Ţuţu sînt o adevărată insultă pentru ceea ce ar trebui să se numească politică, o ofensă dispreţuitoare faţă de popor. Oamenii informaţi ştiu pentru ce „merite” au ajuns acolo unde sînt. Aici se practică un soi de bişniţă politică extrem de profitabilă, în urma căreia nici un politician afiliat Puterii nu rămîne sărac, indiferent cît de amărît era înainte să se vîndă politic.

În cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4 din seara zile de 17 Ianuarie, Candu a declarat că în Partidul Democrat există multe persoane capabile să ocupe funcții importante în Stat. Referindu-se la posibilitatea ca Vladimir Plahotniuc să devină premier, finul Candu a spus: „Dacă pe viitor va ocupa (n.r. Vlad Plahotniuc) anumite funcții sau nu, asta se va vedea. În Partidul Democrat există capacități enorme, și ale lui, și ale altor colegi, care-și pot asuma funcții importante în stat. Consider că dumnealui ar fi un foarte bun prim-ministru. El știe părerea mea. Cu o așa eficiență, cu o așa organizare și cu așa capacități, în calitate de prim-ministru..., dar să nu mă înțelegeți greșit.”

* * *

Plahotniuc nu are dreptul să devină premier din următoarele motive:

* Ca politician nu a făcut nimic pentru această ţară. Nu s-a evidenţiat prin nici o strategie politică naţională viabilă, pe termen lung şi demnă de intrat chiar în manualele de specialitate. Ţineţi minte că reforma harnic clasa politică? A distruge alte partide şi a înregimenta în PDM deputaţi, Primării ori Consilii Raionale prin constrîngere nu se numeşte politică şi nici reforma clasei politice.

* Ca om de afaceri, nu a oferit ţării nimic, ci i-a luat, nu a fost capabil să ofere un exemplu de afacere cinstită demarată de la zero şi transformată într-un business de succes la care să se refere toate revistele de specialitate ori cărţile de economie. Datele ni-l prezintă drept un milionar de carton, care şi-a dobîndit milioanele „discret”, nu cum o fac cei din Occidentul civilizat, la lumina zilei. În acest context, fundaţia lui de caritate pare mai curînd una de acoperire.

* Este un om izolat total de popor. Nu comunică deloc cu absolut toată presa, aşa cum o face orice prim-ministru sau om politic din lumea civilizată în care spune că vrea să ducă şi Moldova. Fiind păzit la fel ca şi Preşedinţii SUA ori Rusiei, deşi poziţia lui politică este una care trebuie să fie umilă şi mediocră, ne întrebăm de cine şi de ce se teme că poate fi ucis. Doar el ştie, iar asta înseamnă că asupra lui planează suspiciuni de risc major în cazul în care ar fi desemnat premier.

Asupra sa planează suspiciuni rezonabile de uzurpare a Puterii în Stat. Toate acestea şi încă multe altele demonstrează că desemnarea abuzivă a lui Plahotniuc în funcţia de premier este una nocivă, periculoasă, nedemocrată, abuzivă şi potrivnică interesului naţional al ţării.

Mihai CONŢIU