CE NU A SPUS VLAD FILAT LA BRIEFING

Nu poţi păşi în Europa la braţ cu oligarhul!

Miercuri, 8 Mai, Vlad Filat, preşedintele PLDM, a susţinut un briefing de presă. Liderul liberal-democrat a făcut o scurtă prezentare a motivelor care au stat la baza votărilor din Parlament de Vinerea trecută.

Despre revocarea procurorului general, Filat a spus: „Dl Gurin are calităţi necesare pentru a fi un procuror bun, doar că urma să mai respecte şi condiţiile prevăzute de lege. Această decizie a venit în urma rezultatului unei comisii parlamentare, care a stabilit încălcări de ordin procedural la numirea dumnealui în funcţie. Legea este una pentru toţi, iar în cazul procurorului general, aceste prevederi ale legii trebuie respectate cu stricteţe.”

„Votarea sistemului mixt”, a spus Filat, „a făcut parte din acele condiţii înaintate de colegii din PD pentru ca să voteze Guvernul RM. Şi mie îmi va lua timp să înţeleg de ce atunci cînd urmăreşti să oferi stabilitate ţării, să realizezi obiectivul de integrare europeană a RM, trebuie să condiţionezi, inclusiv prin adoptarea anumitor legi, mai cu seamă legi foarte importante, ce vizează drepturile cetăţeneşti. (...) În concluzie, această lege, fiind adoptată în mare grabă, a necesitat o analiză suplimentară. Iarăşi, în baza activităţii comisiei parlamentare, au fost evidenţiate mari carenţe care ar fi putut duce la încălcarea dreptului de a-şi exercita drepturile la vot pentru cetăţenii din stînga Nistrului şi din diasporă”, a subliniat Filat.

În plus, acesta a menţionat că PLDM a admis votarea sistemului electoral mixt în contextul perspectivei alegerilor ordinare, cel mai probabil pe la începutul anului 2015, timp suficient cît să fie informaţi toţi cetăţenii ţării în privinţa aplicării şi exercitării acestui sistem.

Cît priveşte trecerea CNA-ului în subordinea Guvernului, Filat a declarat: „În RM, justiţia nu trebuie să fie una selectivă şi  la comanda unui partid politic, dar să fie bazată pe o normă legală. Nu în zadar decizia finală privind numirea unui nou director CNA va reveni şefului statului.”

ce nu a spus vlad filat1.jpg

Referindu-se la competenţele Guvernului, Filat a spus: „Cei care fac comentarii (...) să se uite inclusiv şi la deciziile CC, la care le place foarte mult să facă trimitere, cînd politic le convine să facă acest lucru. CC s-a pronunţat la acest capitol. Prin această decizie din 2000, se stabileşte foarte clar că preşedintele RM poate opera remanieri guvernamentale la propunerea primului ministru interimar. Legea, prin urmare, a avut drept scop conformarea cu decizia CC. (...) „...în perioadele lungi în care avem interimate, (...) ...asta nu înseamnă că ţara şi cetăţenii trebuie să fie lipsiţi de decizii ce ţin de calitatea vieţii şi procesele vitale pentru ţară”.

Spre deosebire de zgomotoşii, agitatorii Ghimpu şi Lupu, de la o bună bucată de vreme, Filat se reţine într-un mod curios de a riposta unor acuze mai mult decît nefondate. Isteria politică a fost declanşată de către democraţi şi liberali după omorul din Pădurea Domnească. Pentru că păşisem într-un an decisiv în raport cu parcursul european, Filat a denunţat Acordul AIE ce ţinea de sabotajul Guvernului din interior, nu Alianţa în ansamblu. Sabotarea Programului Guvernului de către colegii săi de alianţă era clar îndreptat spre zădărnicirea semnării celor trei Acorduri, în Toamnă, la Vilnius.

Cu o Justiţie şi o Procuratură aflată la cheremul oligarhului, şansele noastre europene se aflau sub semnul întrebării, iar desfiinţarea postului de prim-vicepreşedinte al Parlamentului a fost un imperativ european. La un moment dat, toate strădaniile paneuropene ale lui Filat i s-au întors împotriva-i ca un bumerang. Adversarii integrării europene a RM, tabăra oligarhului, imperiul său mediatic şi Ghimpu, au declanşat demiterea Guvernului, în fond doar cea a lui Filat, nu şi a miniştrilor PL şi PD.

Scenariul a fost conceput de o astfel de manieră încît, în final, trebuia să-l scoată ţap ispăşitor pe Filat. A fost precipitat exerciţiul parlamentar de votare a unor legi convenabile oligarhului, ca mai apoi să pună în funcţiune CC cu decizia de interdicţie a candidaturii lui Filat la funcţia de premier. Concesiile făcute de PLDM au venit în întîmpinarea europenilor care doreau instalarea unui Guvern. Atunci, paradoxal, oficialii europeni nu s-au arătat îngrijoraţi de rapiditatea votării acelor legi.

Oligarhul şi Ghimpu ştiau că legile votate erau cusute cu aţă albă, că erau pasibile contestării. Ceea ce s-a şi întîmplat! Votul comun dintre PLDM, PCRM şi gruparea reformatoare liberală a servit drept pretext monstruoasei coaliţii oligarh-Ghimpu spre a-l acuza pe Filat de trădarea cursului european. În fond, ei o făcuseră de mult.

Au urmat „îngrijorările” unor oficiali europeni, dar nu şi înţelegerea de către aceştia a fenomenului în sine.

Singurul care a înţeles, aflat fiind şi la faţa locului, a fost ambasadorul SUA în RM. Se pare că şi Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, poate înţelege mai bine situaţia, deşi nu ştim în ce măsură poate intra în dezacord cu oficialii de la Bruxelles.

Iată doar cîteva extrase din spusele sale în cadrul emisiunii „Spaţiul Public” de la Radio Moldova: „Sperăm că la Chişinău va fi creat, în cel mai scurt timp, un nou Guvern şi că acesta VA PROMOVA ACELEAŞI IDEI şi va avea aceleaşi priorităţi de integrare europeană a ţării.”

„VA PROMOVA ACELEAŞI IDEI”, ceea ce înseamnă o recunoaştere a pro-europenismului Guvernului condus de Filat.

Atenţie, nu-i totul pierdut, iar asta în pofida oligarhului şi a lui Ghimpu! Potrivit lui Schuebel, există şanse reale ca la Summit-ul de la Vilnius să fie parafat Acordul de Asociere RM-UE: „În ceea ce priveşte regimul liberalizat de vize, noi am avut raportul experţilor care au vizitat Moldova în februarie şi în martie a.c. Opiniile lor sunt pozitive. Nu cred că sunt obstacole pe care RM să nu reuşească să le depăşească pe parcursul următoarelor luni, în cazul în care desigur va exista o stabilitate politică şi un Guvern capabil să promoveze legislaţia necesară”, a declarat oficialul european.

Asta ce înseamnă? Acţiunile de epurare începute Vinerea trecută în Parlament trebuie să continue! Nu poţi păşi în Europa la braţ cu oligarhul şi bandele acestuia!

Cronicar