CE N-AU FURAT FILAT SI BODIU, A FURAT FILIP (2)

A cui a fost, este şi va fi Casa Presei?

În finalul primei părţi a acestui articol (atunci nu mă gîndeam că va fi o a doua parte pînă cînd mi-a fost sugerată de un portar de la Casa Presei!), adresîndu-mă noilor guvernanţi, notam: „În final, îi întrebăm pe actualii guvernanţi: Ce au de gînd cu Casa Presei? O vor recupera de la bandiţelul ţărănoi al lui Filip? Vor face, într-un fel sau altul, dreptate presei naţionale de notorietate, dîndu-i şansa să devină independentă? Vor permite re-deschiderea unui chioşc de vînzare a presei în holul de la intrare în clădire, aşa cum a fost dintotdeauna? Vor renunţa la titlurile de ziare fantomă pe care Guvernul le deţine în portofoliu fără ca să apară, deci inexistente de facto? Nu spuneţi că sînteţi prea ocupaţi, că nu aveţi timp de lucruri neimportante. Ştim că aveţi destui oameni care să se apuce serios de lucru!”

 

Cum a pregătit Filip acapararea Casei Presei, Tipografiei Universului şi a terenurilor adiacente

Mai întîi, Întreprinderea de Stat Complexul ”Casa Presei” a fost reorganizată prin fuziune cu Instituția Publică "Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova". Prin această manevră s-a urmărit „depersonalizarea” acestui edificiu, adică transformarea lui într-o clădire oarecare pe care o poate privatiza orice bandit politic, o clădire care nu mai trebuia să amintească de presă, de faptul că a fost construită din banii a cinci ziare naţionale. Banditeşte, ex-premierul Filip, beneficiarul din umbră, prin interpuşi, al privatizării, a spus că „proiectul de reorganizare a fost elaborat în contextul implementării reformei administrației publice, care este un obiectiv prioritar asumat de Guvern în Programul de activitate pe anii 2016-2018”.

 

Declanşarea atacului banditesc de privatizare ilegală

Explicam în prima parte a acestui articol că ex-premierul Pavel Filip a reuşit deja, indirect, să fure o parte din Casa Presei, subsolul şi parterul. Dorea s-o fure pe toată, aşa cum şi-au dorit Vlad Filat şi Victor Bodiu. În continuare, o să vă oferim cîteva detalii „tehnice” din maşinaţiunile prin care „cap de cauciuc” (Pavel Filip; n. aut.) a vrut să-şi treacă în propriul patrimoniu, ce-i drept că prin interpuşi, Casa Presei. Tot ceea ce afirmăm are la bază probabil aceleaşi relaţii directe şi autorizate pe care le-a avut Rise Moldova cînd a abordat acest subiect. Vă reamintim că am fost permanent la curent cu evoluţia acestei hoţii.

Scriam, în prima parte, că un „geniu de 29 de ani” dintr-un sat amărît a ajuns să privatizeze parţial o clădire construită strict din banii ziarelor. E vorba despre Casa Presei! Ca să înţelegeţi paradoxul hoţiei, vă ofer, ilustrativ, următoarele două situaţii ipotetice: Plahotniuc desemnează un cioban analfabet ca să privatizeze Biblioteca Naţională, iar pe Victor Gurău îl desemnează administrator general şi proprietar, cu acte, al tuturor cimitirelor din ţară!

Există un ins pe care îl cheamă Marcel Botnariuc, care este patronul firmei Construct Deluxe. El are un frate mai mare, care se numeşte Igor, în vîrstă de 29 de ani, dacă nu cumva o fi împlinit 30 de cînd am scris prima parte a acestui articol. Odată cu dezvirginarea anului 2019, acest individ a făcut afaceri cu statul prin intermediul unei companii botezată de el cu denumirea de Construct Elegant SRL, care-i o firmă cu denumire asemănătoare cu cea a fratelui mai mic. Îngemănarea dintre cele două firme constă în aceea că amîndouă au fost înregistrate în aceeași zi, pe data de 17 August 2018, ambele avînd un capital social „colosal” de două mii de lei, cu sediul juridic înregistrat la aceeași adresă – strada Mateevici A, 84/1.

Construct Elegant a preluat peste o mie de metri pătrați din Casa Presei. La fel ca fratele mai mic, și Igor Botnariuc a reușit să obțină un preț bun. A cumpărat metrul pătrat cu circa 490 de euro. La banii ăştia, îmi spunea un amic, ar fi făcut şi el o astfel de „privatizare”, căruia nici 10.000 de euro pe metru pătrat nu i se pare o sumă exagerată. Reţineţi că, la ora actuală, Casa Presei şi Tipografia Universul sînt cele mai rîvnite şi cele mai scumpe spaţii din Chişinău!

Taman în aceeași zi în care firma lui Igor Botnariuc și-a oficializat tranzacția cu Statul, și alți doi agenți economici – Quantum Imobil SRL și Rîul Vechi Prim SRL – au fost împroprietăriți cu spaţii din Casa Presei. Aceștia au cumpărat în total 700 de metri pătrați, dintre care doar pentru 15 metri pătrați Statul a cerut un preț de 875 de euro metrul pătrat. Pentru restul de spaţiu, Statul lui Plahotniuc s-a milostivit pentru „bietul Filip” cu 440 de euro. În concluzie, Statul a încasat din aceste trei tranzacții de la Casa Presei „uriaşa sumă” de peste 16 milioane de lei. În schimb cele trei companii au intrat în posesia a peste 15 la sută din toată Casa Presei, fiind vorba de spații aflate la parterul și subsolul clădiri. Suplimentar furăciunilor de proporţii din Casa Presei, compania Rîul Vechi Prim a arendat și un teren de șapte ari și jumătate din spatele clădirii, care aparținea Întreprinderii de Stat Editura Universul. Acum aici se construieşte în draci. Cineva îmi spunea că ar fi şi fost deja privatizat terenul aferent.

Iniţial, o amantă de-a lui Plahotniuc îmi spusese că această clădire trebuie să fie un „cadou” oferit lui Iurie Cecan pentru „serviciile lui ireproşabile”. Fuga lui Plahotniuc a anulat această intenţie, iar lucrările de construcţie, aşa cu aminteam, continuăm în draci. Din cîte ni se spune, şi compania Rîul Vechi Prim este controlată de fratele lui Pavel Filip.

 

Presa, abia tolerată în Casa Presei, chirii mari şi restricţii decise de portari

Toată lumea ştie că noi, jurnaliştii, avem un program nenormat. Profesia ne obligă să venim la Redacţie ca să lucrăm oricînd – de sărbători oficiale ori religioase şi la orice oră din zi şi din noapte. Administratorii şi cei care păzesc Casa Presei au alte opinii şi vor să ne impună propriul lor „regulament”. Noi nu plătim chiria lunară, foarte mare, doar pentru opt ore pe zi, de Luni pînă Vineri, aşa cum vor să ne convingă cerberii Casei Presei. Nu de puţine ori, în zilele de Sîmbătă, Duminică şi alte sărbători, ne pomenim că „responsabililor” de aici le-a căşunat că trebuie să semnăm într-un registru că am intrat, deşi sîntem cunoscuţi ca orice cal breaz. E drept că eu, personal, am refuzat acest lucru şi n-am avut conflicte, dar toţi ceilalţi sînt păţiţi.

Dar mai sînt şi alte tîmpenii restrictive! Spre exemplu, la ora 18,00, funcţionarea liftului este oprită. Lift cu program, domnilor, de la 08,00 la 18,00. Aşa au decis ei – că ora limită la care ai dreptul la lift este pînă la 18,00, doar pînă la această oră „ne încadrăm în chiria pe care o plătim”. Bineînţeles că Sîmbăta şi Duminica nici pomeneală să funcţioneze liftul. Se fac economii pentru ce? Pînă acum ştiam precis că şi pentru plicurile ilegale date celor de la Cancelaria Guvernului.

Casa Presei, atît cît mai este ea a presei (oricum aici mai funcţionează, cu alte privilegii, şi Agenţia Moldpres şi Monitorul Oficial), este o instituţie publică, o instituţie care mai găzduieşte încă puţine Redacţii cu program de lucru nenormat, permanent chiar. Ei bine, Sîmbăta, Duminica şi în zilele de sărbători oficiale ori religioase în care oamenii nu muncesc, uşa de la intrarea principală de la Casa Presei este închisă, fiind obligaţi să intrăm „pe din dos”, adică prin curtea interioară. De ce? Pentru că sînt zile libere, domnilor, iar portarii nu trebuie să fie obligaţi la vigilenţă în faţa uşii principale deschise. Mai sînt şi alte porcării, dar mă opresc aici.

Domnilor guvernanţi de după regimul terorist şi mafiot al lui Plahotniuc, cînd aveţi de gînd să ne permiteţi, legal, să ne fie respectat statutul cu decenţă, să fim feriţi de aceste agresiuni şi restricţii mitocăneşti de tip Piaţa Centrală? Între timp, compania Rîul Vechi Prim lucrează într-o veselie la construcţia din curtea Tipografiei Universul…!

Mihai CONŢIU