CE L-A FACUT PE PUTIN SA SPRIJINE CREAREA FORTELOR MILITARE EUROPENE?

Moscova știe că inițiativa lui Emmanuel Macron privind crearea forțelor militare comune ale Uniunii Europene va conduce la răcirea relațiilor dintre SUA și UE, în special în domeniul securității și apărării.

Bineînțeles, Vladimir Putin a decis să susțină ideea lui Macron nu doar de dragul creării în Uniunea Europeană a unei armate complete, chiar la hotarele Rusiei, ci din dorința de a slăbi Alianța Nord Atlantică și colaborarea dintre UE și SUA.

”Europa de astăzi reprezintă o alianță economică puternică și este firesc ca statele UE să fie independente și suverane în domeniul securității și apărării”, a declarat președintele Putin în timpul vizitei la Paris, unde a participat la ceremoniile consacrate sfîrșitului Primului Război Mondial. El a mai adăugat că instituirea forțelor militare proprii ale UE ”constituie un proces pozitiv, mai ales pentru consolidarea ordinii internaționale multipolare” .

La prima vedere ar putea să pară straniu că liderul unei asemenea țări cum este Rusia (cetate asediată), salută crearea unor forțe militare noi, care vor fi amplasate la frontierele sale. Atunci ce l-a făcut pe Putin să-l sprijine pe Macron?

Liderul rus are mai multe motive. Ținînd cont de atitudinea negativă a lui Trump față de NATO, precum și de relațiile tensionate dintre Washington și Bruxelles, Kremlinul știe că inițiativa lui Macron va conduce la răcirea relațiilor dintre SUA și UE în domeniul securității și apărării, și, drept consecință – la reducerea posibilităților de implicare a Alianței Nord Atlantice și la degradarea NATO.

O altă cauză constă în faptul că Vladimir Putin este foarte bine informat despre divergențele dintre liderii statelor Uniunii Europene și poate să se folosească de partidele populiste pentru a le adînci. În momentul de faţă, aceste divergențe transformă posibilitatea creării forțelor europene militare comune într-o utopie - atît de profunde sînt divergențele dintre posibilele state-membre. Dar este vorba despre o idee pozitivă, care ar da un nou impuls spre o lume multipolară și federalizarea Uniunii Europene. În plus, liderul rus știe foarte bine că majoritatea membrilor UE nu vor să aloce bani pentru crearea forțelor militare atît timp cît sînt prezente forțele NATO. Doar dacă europenii, în sfîrșit, ar înceta să finanțeze Alianța Nord Atlantică, ceea ce ar constitui o victorie a diplomației rusești.

După Observador, Portugalia