CE INSEAMNA CANDIDATURA LUI NASTASE LA PRIMARIA CHISINAU

Andrei Năstase candidează iarăşi pentru funcţia de primar al Chişinăului. Sînt tentat să cred însă că cei mai mulţi dintre cei care l-au sfătuit să se avînte în această competiţie electorală vor probabil să scape de el din zonele decizionale în care a ajuns. În primul rînd, Năstase a ajuns deja în politica mare, cea decizională la nivel de Stat, viceprim-ministru şi ministru de Interne. Presupunînd că ar ajunge primar, asta ar însemna o degradare, o coborîre a ştachetei politice. Mai apoi, pe mîinile cui ar lăsa MAI pe care şi-a propus să-l reformeze în stil propriu, conform rigorilor profesionale pentru care are şi pregătirea necesară?

Abia a preluat MAI cu mare luptă, am putea spune, iar unii îi cer să renunţe la trofeul politic cîştigat pe merit, iar asta pentru ce? Pentru o funcţie gospodărească pentru care nu are nici pe sfert pregătirea pe care o are pentru cea de ministru de Interne sau chiar procuror general! Un viceprim-ministru şi ministru de Interne, în logica politică evolutivă, nu-şi poate dori decît îndeplinirea cu succes a reformelor propuse spre a-i asigura alte ascensiuni. Dacă va risca să renunţe la actualele atribuţii în favoarea calităţii de primar, sedus poate şi de amintirea victoriei pe care Plahotniuc i-a furat-o, riscă să se demonetizeze ireversibil, să se erodeze politic în timp.

O Primărie ca cea Chişinăului te trimite la stîlpul infamiei dacă nu eşti experimentat în chestiunile edilitare. În cazul în care şi-ar dori postul de primar, nu putem specula decît două variante. Prima şi cea mai înşelătoare ar fi aceea că Primăria ar fi pentru el o bună trambulină în alegerile prezidenţiale viitoare. Dar atunci ce vor crede alegătorii lui, după ce vor constata că şi-a părăsit postul de ministru în favoarea celui de primar, iar la funcţia de primar ar putea renunţa din dorinţa de a deveni Preşedinte? Atunci despre ce proiecte politice, ministeriale sau edilitare duse pînă la capăt le va putea vorbi alegătorilor săi? Despre nici unul!

A doua variantă ar putea fi cea meschină şi care se referă la bogăţia Primăriei şi la puterea ce ţi-o dă aceasta, dar ne abţinem să comentăm deocamdată. Constatăm, aşadar, că intenţia „păstoririi” pînă la capăt a nevoilor cetăţenilor nu există!

Mihai CONŢIU