CE CRED DIPLOMAŢII DESPRE VINURILE MOLDOVENEŞTI

Ambassador-William-Moser.jpgWilliam H. Moser, ambasadorul SUA în R. Moldova: „Chiar din primele zile de  cînd am ajuns în Moldova, am savurat mai multe vinuri moldoveneşti minunate. Am descoperit arome unice, cu mult diferite de cele pe care le avem în Statele Unite. Împreună cu soţia mea, avem cîteva soiuri preferate pentru că în Moldova sunt multe vinuri superbe. Totuşi, continuăm să descoperim vinuri noi. Credem că băuturile moldoveneşti pot fi competitive pe piaţa internaţională.”

mingtao.jpgTong Mingtao, ambasadorul Chinei în Moldova: „Îmi plac foarte mult vinurile roşii şi albe produse în Moldova. Aveţi foarte multe branduri, însă le prefer pe cele de la Purcari, Vartely, Cricova şi Mileştii Mici. Moldova a organizat de mai multe ori Festivalul Vinului în China, care a avut un efect de promovare foarte bun. Vinurile moldoveneşti au intrat deja cu succes pe piaţa chineză, exporturile fiind în creştere de la an la an. În 2012, au fost livrate în China vinuri în valoare de 5,11 milioane de dolari. Acest lucru demonstrează faptul că vinurile moldoveneşti sunt binevenite în China.”

silagy.jpgMátyás Szilágyi, ambasadorul Ungariei în Moldova: „Am cunoscut vinurile moldoveneşti acum un an, cînd am venit în Moldova. Atunci, colegii mei au organizat un turneu la vinăria Chateau Vartely. Apreciez vinurile moldoveneşti pentru aroma lor bogată şi textura delicată, care este foarte reuşit combinată cu aroma de fructe şi culorile proaspete. Această armonie dintre culori, aromă şi buchet le fac de neuitat. Cum spune un proverb latin: „In vino veritas“! Este o misiune grea să aleg un vin preferat, deoarece unul e mai bun decît altul. Printre preferatele mele sunt Purcari, în special Pinot Noir, Cricova şi Mileştii Mici, mai ales vinurile lor roşii seci.”

tersman.jpgIngrid Tersman, ambasadoarea Suediei în Moldova: „Am descoperit vinurile moldoveneşti în 2010, cînd am sosit în Moldova. Îmi place faptul că solul de aici poate oferi o varietate bogată de vinuri şi că aveţi soiuri unice de struguri, care nu pot fi găsiţi nicăieri altundeva în Europa. Am mai multe preferinţe, care variază în timp, dar sunt mereu dornică să gust ceva nou. Înainte de a veni aici, nu auzisem, de pildă, de „Rara Neagră“ sau de „Feteasca“. Încercarea diferitor tipuri de vin disponibile contribuie la calitatea traiului în Moldova. Apreciez, de asemenea, fabricile mai mici pentru curajul de a intra pe o piaţă dură.”