CE AR FI DACA…? UN SCENARIU „POZITIV” PENTRU PLAHOTNIUC

Va conduce Radu, ca primar interimar, Primăria pînă în 2019?

Toate jocurile politice drăceşti ale lui Vladimir Plahotniuc, despre care tot scriu în ultimul rînd, iar aici mă refer la alegerile pentru rîvnita funcţie de primar al Chişinăului, au o noimă şi în contextul în care acesta doreşte ca ele să eşueze pentru ca Silvia Radu, „independenta lui”, să asigure interimatul funcţiei de primar pînă în 2019, după modelul, vă amintiţi?, al lui Vasile Zgardan, tot un interimar, care a candidat şi în alegerile la termen ca să cîştige acest post dar i l-a înfulecat Dorin Chirtoacă.

În logica lui Plahotniuc şi a consilierilor lui, pe lîngă „modelul Zgardan”, nu poate să nu existe certitudinea-plan că aflarea Silviei Radu în funcţia de primar interimar, pînă la alegerile în termen din 2019, i-ar asigura acesteia un succes zdrobitor în alegeri. Pînă atunci, dacă e să luăm în considerare cît pompează acum Plahotniuc în imaginea ei, vă daţi seama că, într-un an, o v-a transforma într-un „idol edilitar” pentru majoritatea chişinăuienilor? Pe Facebook deja este redată ca Maica Chişinăului! Oamenii sînt uşor de prostit, iar noi şi în acest context trebuie să analizăm modul ruşinos în care i-a zdrelit Plahotniuc pe unioniştii candidaţi, cu tot cu partidele care-i susţin, dar şi dezorientarea electoratului anti Plahotniuc după ce candidaţii unionişti şi Andrei Năstase nu vor ajunge în turul doi al alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului.

Alegătorii anti-oligarhici şi cei unionişti, în marea lor majoritate, cel mai probabil şi la îndemnul la boicot solicitat de liderii politici ai lor, nu vor mai ieşi la votare în turul doi spre a opta între Ion Ceban şi Silvia Radu, „independenta lui Plahotniuc”. Există astfel riscul să fie ratat pragul legal de participare la votare a cetăţenilor. Chiar dacă socialiştii vor reuşi să-şi mobilizeze electoratul majoritar care l-ar putea scoate învingător pe Ceban, indiferent de numărul de observatori desemnaţi la secţiile de votare, nu ei sînt cei care numără electronic rata de participare la votare, ci acelaşi CEC al lui Plahotniuc. Mai apoi, invocîndu-se lipsa banilor pentru organizarea altor alegeri repetate şi alte argumente invocate ad-hoc, va fi bătut în cuie interimatul Silviei Radu pînă la alegerile în termen din 2019, după „modelul Zgardan”.

De aceea spun că Plahotniuc are nevoie de eşecul alegerilor ca de aer. Cum să permită el ca Primăria Chişinăului să ajungă în mîinile socialiştilor pe care, din ce în ce mai puţin, i-ar mai putea şantaja politic? Unii vor fi tentaţi să creadă că este vorba despre o speculaţie absurdă, dar oare Plahotniuc nu este un personaj la fel de absurd pentru moldovenii pe care-i domină şi exploatează ca pe nişte sclavi? În afară de aceasta, Occidentul îl ţine la putere tocmai că Plahotniuc să oprească socialiştii din ascensiunea lor la putere. Urmează să vedem cît de obsesiv va continua să fie! Oricum, orice dictator ajunge tot acolo unde îi este menirea! În văgăunile istoriei!

Mihai CONŢIU