CE AMENZI II ASTEAPTA PE FUMATORI

La 31 mai au intrat în vigoare noile prevederi ale legii anti-tutun conform cărora persoanele care vor fuma în locurile publice deschise și închise vor fi sancționate cu o amendă de pînă la 1000 pînă la 3000 de lei. În același timp, proprietari de localuri și alte persoane juridice riscă să fie amendați cu pînă la 10.000 de lei dacă vor admite fumatul la ei în local.

Astfel, fumatul va fi interzis în următoarele locuri publice:

- în transportul public și transportul privat în care se află copii minori;

- sub acoperișul stațiilor de transport;

- în parcurile de distracții și în preajma terenurilor de joacă pentru copii;

- pe stadioane și arene deschise pe durata desfășurării evenimentelor publice;

- în piețe și alte spații publice cu o aglomerație sporită de oameni.

Cetățenii pot sesiza poliția cu privire la încălcarea legii anti-tutun la 902, iar material probatoriu poate constitui declarațiile martorilor, imaginile foto și video, inclusiv observațiile polițiștilor.

„Timp de o lună vom efectua controale, conform procedurilor de control. Însă, prima intervenție va fi prescrierea cu înaintarea unui termen de corectare. Dacă la verificarea următoare nu sînt schimbări, atunci urmează amenzile. În localuri, CNSP va verifica afișarea semnelor unice de interzicere a fumatului în locurilor publice, lipsa scrumierelor în spațiile închise și la terasele în raza de 10 metri de la intrare. În caz că, clienții nu se vor conforma, atunci managerul trebuie să alerteze poliția, iar dacă se va întîmpla invers, clienții depistează încălcări, aceștia sînt îndemnați să sune la linia fierbinte a CNSP - 080012300. Linia funcționează non-stop și poate fi accesată atît de pe telefonia fixă, cît și mobilă”, a spus Ion Șalaru, vicedirector CNSP.

Sursa: Agora.md