CE AFECŢIUNI PUTEŢI TRATA CU URZICI

Alergii

Polenul florilor şi arbuştilor declanşează inevitabilele alergii de primăvară.

Acestea debutează în martie cu simptome precum ochi iritaţi, strănut, congestia căilor nazale şi inflamaţii. Pentru unii alergia sezonieră se termină adesea prin crize de astm. Pentru fiecare simptom al alergiilor există şi tratamente naturiste la îndemîna oricui.

Astfel, ceaiul fierbinte de urzică uşu¬rează respiraţia, în timp ce acela de cimbru reduce congestia mucoaselor respiratorii. În plus, puteţi prepara cataplasme din frunze proaspete de cimbru amestecate cu apă, iar pasta obţinută se aplică pe pielea inflamată.

Hipertensiunea

Cura de primăvară cu suc de urzică ajută la reglarea tensiunii arteriale, precum şi la protecţia vaselor de sînge împotriva aterosclerozei.

Sucul se obţine destul de simplu: spălaţi foarte bine urzicile, lăsaţi-le la scurs şi apoi, uscate, daţi-le prin maşina de tocat carne. Strecuraţi apoi rezultatul printr-un tifon curat şi foarte fin. Sucul obţinut astfel se păstrează în sticle mici, la frigider.

Adenomul de prostată

Într-un studiu publicat în “Journal of Herbal Pharmacotherapy”, care a durat şase luni şi a implicat mai mult de 600 de subiecţi cu adenom de prostată, 81% dintre subiecţii care au consumat un preparat din urzică şi-a ameliorat simptomele.

În plus, testele pe animale au arătat că urzica poate stopa dezvoltrea cancerului de prostată.

În cazul adenomului de prostată sînt recomandate tincturi de urzică (1 linguriţă de 4 ori pe zi) şi sucul de rădăcină şi frunze de urzică (1 pahar/zi) timp de 1-2 luni.

Modul de preparare a tincturii este simplu: spălaţi bine rădăcinile cu o perie, şi tăiaţi-le mărunt după ce s-au uscat foarte bine. Puneţi-le într-o sticlă şi adăugaţi peste ţuică preparată în casă, alcool alimentar sau vodcă. Lăsaţi la macerat, la loc călduros, timp de două săptămîni. Filtraţi printr-un tifon subţire şi apoi păstraţi în frigider, în sticluţe mici de culoare închisă. Tinctura poate fi preparată şi din frunze proaspăt culese. Adăugaţi peste frunzele spălate şi tăiate mărunt alcool alimentar şi lăsaţi la macerat două săptămîni

Afecţiunile reumatice

Urzica are efecte antiinflamatorii articulare notabile. Se administrează infuzie combinată de urzică (macerat la rece amestecat cu infuzie obişnuită de urzică): o cană de 3 ori/zi, înainte de masă, timp de o lună

Infuzia: se foloseşte o linguriţă cu vîrf de urzică uscată la 1/4 litru de apă. Nu se fierbe, ci doar se opăreşte.

Sursa: Revista Presei