CC SOLICITA O ANALIZA A PRACTICII PRIVIND RIDICAREA EXCEPTIILOR DE NECONSTITUTIONALITATE

Curtea Constituțională constată că este în creștere semnificativă numărul sesizărilor depuse repetat, abuziv și nejustificat privind ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate. Astfel, CC recomandă Curții Supreme de Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, ca în comun cu Uniunea Avocaților, să facă o analiză a practicii cu privire la ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate.

Vladimir Țurcan, președintele Curții Constituționale, a spus astăzi, la un eveniment de prezentare a raportului privind exercitarea jurisdicției constituționale în anul 2019, că o astfel de analiză ar avea ca scop îmbunătățirea calității sesizărilor privind excepțiile de neconstituționale, după ce au fost identificate situații în care un autor al sesizării a invocat prevederi care au constituit anterior obiect al unei sesizări, semnată tot de el. Totodată, magistrații CC au observat că judecătorii au admis ridicarea excepției de neconstituționalitate și au trimis sesizarea la Curte, în mod repetat și nejustificat, iar avocații au ridicat excepția de neconstituționalitate în mod repetat și abuziv, avînd drept scop tergiversarea examinării cauzei.

Potrivit lui Vladimir Țurcan, în 2019, 82% din sesizările depuse la CC au vizat ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate. În 2016, de cînd se poate cere ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate, au fost depuse 116 excepții de neconstituționalitate, iar în 2019 numărul acestora a ajuns la 192. În 2019, în 124 de cazuri, avocații au cerut ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate. Părțile în proces au depus 55 de sesizări în acest sens, judecătorii – 11, iar Curțile de Apel – 2. Anul trecut, în privința excepțiilor de neconstituționalitate au fost pronunțate 134 de decizii de inadmisibilitate și doar 7 au fost admise spre examinare.

Președintele CC a mai spus că pe parcursul anului 2019 au fost depuse 235 de sesizări, iar în 2018 – 211. Din luna august, de cînd a intrat în activitate noua componență a CC, și pînă la sfîrșitul anului, au fost depuse 84 de sesizări. Cele mai multe sesizări au vizat dreptul penal, dreptul civil, dreptului administrativ, drepturile sociale, economice și culturale și politice.

Anul trecut, cele mai multe sesizări au fost depuse de către instanțele de judecată, un număr de 194 de sesizări, urmate de cele ale deputaților și fracțiunilor parlamentare – în număr de 20. CEC a depus 10 sesizări, președintele Republicii Moldova și Procuratura Generală cîte 4, iar avocatul poporului – 3. Anul trecut au fost adoptate 31 de hotărîri, cu 2 mai puțin în raport cu 2018. Cele mai multe au vizat controlul constituționalității, soluționarea excepțiilor de neconstituționalitate, interpretarea Constituției etc.

În 2019 au fost adoptate 152 de decizii de inadmisibilitate, față de 162 în 2018.

Sursa: IPN