CC a respins cererea de suspendare a decretului de desemnare repetata a Nataliei Gavrilita la functia de premier

Curtea Constituțională (CC) a respins astăzi, 16 Februarie, cererea de suspendare a acțiunii decretului Președintei din 11 Februarie privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. Totodată, Curtea a stabilit data ședinței publice la care va fi examinată sesizarea, depusă de deputații socialiști, transmite IPN. Ședința CC, la care va fi examinată sesizarea deputaților Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski, a fost stabilită pentru 23 Februarie, cu începere de la ora 10.00.

Deputații Partidului Socialiștilor s-au adresat CC, solicitînd examinarea constituționalității decretului semnat de Președintei Maia Sandu prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat pentru funcția de premier. Totodată, socialiștii au solicitat să fie suspendat decretul prezidențial, pînă la pronunțarea deciziei.

Potrivit socialiștilor, Maia Sandu a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de premier, după prima tentativă eșuată, chiar dacă o majoritate, formată din 54 de deputați, i-a solicitat Președintei să fie desemnat candidatul Mariana Durleșteanu.
Socialiștii consideră că șefa statului „a încălcat prevederile Constituției, a încălcat hotărîrile CC și a ieșit totalmente din cîmpul constituțional, încălcînd și jurămîntul, pe care l-a dat la învestitură”.