CAZURILE SI NECAZURILE „REFORMELOR LUI PLAHOTNIUC”

Milionari bugetari, ţărăncuţe ajunse ţoape bogate de oraş şi mafioţi cu imunităţi

Autor: Kurt SOLOVIOV

Ca un adevărat stăpîn mafiot al RM, dar care vrea să ne şi demonstreze că el este marele jupîn peste această ţară şi că trebuie să ne tremure genunchii de frică numai cînd îi auzim numele, Vladimir Plahotniuc a ieşit la rampă, prin intermediul paginii sale oficiale electronice, unde şi-a dat cu părerea despre cum are el de gînd să reformeze clasa politică din ţară, partidele şi RM, în general. Printre altele, acesta se mai răsteşte crispat şi astfel către popor: „Clasa politică are nevoie să treacă printr-o transformare care să meargă în paralel cu reforma instituţională.”

Prin această afirmaţie-somaţie, noi, supuşii lui, ar trebui să înţelegem că reforma instituţională a demarat de mult şi merge ca unsă. Nici vorbă să ne permitem să-i atragem atenţia că minte cu cinism, cu neruşinare, atîta vreme cît toate instituţiile statului sînt la cheremul lui. Ca să vedeţi cum funcţionează această „reformă instituţională”, după care, în paralel, trebuie să funcţioneze şi reforma clasei politice, vă oferim doar cîteva „exemple instituţionale” şi personale care i se supun necondiţionat.

 

Adriana Beţişor, procuror de bani gata

Potrivit Ziarului de Gardă, în Decem­brie 2015, părinţii pro­cu­roa­rei Adri­ana Beţi­şor, care locu­iesc în satul Cuh­neşti, raionul Glo­deni, au cum­pă­rat o casă cu două nive­luri, fina­li­zată în pro­porţie de 84%, în Dum­brava, comuna Tru­şeni, municipiul Chi­şi­nău. Conform sursei amintite, imo­bi­lul respectiv costă, la preţ de piaţă, cel puţin 100 mii de euro, echi­va­len­tul a peste 2,2 mili­oane de lei, însă preţul real de vînzare poate fi cu mult mai mare. De exem­plu, pen­tru o casă din apro­pi­ere, la fel nefi­ni­sată, care nu are nici măcar uşi sau feres­tre, pro­pri­e­ta­rii cer 185 mii de euro.

De precizat că mama procuroarei este casnică, iar tatăl este pădu­rar la Rezer­va­ţia Natu­rală „Pădu­rea Domnească”, în condiţiile în care salariul anual al unui pădurar este de circa 40-42 de mii de lei. La ce se poate gîndi cititorul atunci cînd constată că „părinţii avuţi” ai procuroarei Beţişor fac o astfel de achiziţie tocmai în timpul în care fiica lor investighează cele mai răsunătoare cazuri de corupţie?

Chestionată fiind, Adriana Beţişor a declarat: „Părinţii mei sînt foarte mun­ci­tori. (…) Acolo ei cresc şi ani­male, au grijă de tere­nuri agri­cole. (…) Oame­nii de la ţară, credeţi-mă, se des­curcă. Mama a fost şi în Ita­lia. Au avut grijă de mine şi au inves­tit toată viaţa doar în mine, fiind sin­gu­rul lor copil. Da, şi noi am inves­tit în această casă o mică parte din banii pe care i-am obţi­nut în urma cere­mo­n­iei căsă­to­riei, pe care am avut-o anul tre­cut.”

Mda, abia acum aflu că oamenii de la ţară se descurcă, îşi pot permite să investească în creşterea şi studiile singurului lor copil, iar din ce le-a rămas şi-au putut permite să cumpere şi un viloi de lux în care, cu siguranţă, nu vor locui niciodată. Să credem Beţişorul atunci cînd spune că la nunta sa cu Dumi­tru Şubin au primit daruri denu mai puţin de un milion de lei, sau 31 de mii de euro, 11,5 mii USD şi 170 mii de lei? Să-l credem pe Beţişor, căci oamenii sînt darnici cînd mireasa e procuror, iar mirele, Dumi­tru Şubin, este şef de dire­cţie în cadrul Inspec­to­ra­tu­lui Fis­cal Prin­ci­pal de Stat!

Anul 2015 a fost al dracului de mănos pentru procuroare şi soţul ei! O dată este vorba despre casa de lux cumpărată de economii ei părinţi, iar mai apoi, căci aşa se practică peste tot în RM, procurorul Adriana şi Beţişor a intrat, prin „man­dat”, în pose­sia unui auto­mo­bil nou, Skoda Octa­via, fabri­cat în ace­laşi an. „Maşina apa­rţine unei per­soane ple­cate peste hotare, care mi-a dat drep­tul să o folo­sesc”, a declarat, cu „candoare profesională”, Beţi­şor. Soţul, mai modest, con­duce, tot din 2015 şi tot prin man­dat, o Skoda Octa­via, numai că este ceva mai veche, căci e fabri­cată în 2013.

Vedeţi, dumneavoastră, că „mandatele” astea sînt de mai multe feluri – cele întocmite de Beţişor te trimit după gratii, cele întocmite de „persoane plecate peste hotare” îi aduc ei şi soţului cîte un autoturism, să aibă cu ce merge bieţii oameni la serviciu, mai ales că între locul lor de muncă şi vila cumpărată nu circulă nici un „troleibuz european fabricat în Belarus”! Pe lîngă perfida formulare juridică „mandat”, afurisitul de moldovean bogat mai beneficiază de cea numită „în folo­sinţă” – în decla­ra­ţia cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tăţi pen­tru 2015, cei doi soţi au scris că deţin „în folo­sinţă” un apar­ta­ment din anul 2014, obţi­nut în urma unui con­tract de inves­ti­ţii. Măi, să fie! Au tot dreptul bieţii oameni şi merită, căci au declarat nişte venituri de-a dreptul modeste în ultimii patru ani: Adri­ana Beţi­şor a decla­rat, în această peri­oadă, veni­turi din sala­riu de circa 340 de mii de lei, iar Dumi­tru Şubin ceva peste 285 de mii de lei.

Dacă, cumva, prin aceste declaraţii de venituri şi acumulări de averi, cineva se va simţi frustrat din cauză că Beţişor crede că sîntem nişte proşti care putem înghiţii orice, atunci se înşeală amarnic. Nu ea este de vină, ci SISTEMUL care a înrobit-o şi a făcut-o dependentă de el! Nu tot acest SISTEM i-a corupt în masă şi pe moldoveni? În materie de moralitate, de cinste, nu vedeţi că am devenit curul Europei, fie şi prin aceea că mulţimi de oameni care pot fi cinstiţi, cei din Orhei, au ajuns să iniţieze manifestaţii de protest împotriva Justiţiei, ca să-l elibereze pe Ilan Shor, pe unul care a furat această ţară atît de mult încît merită şi ştreangul sau plutonul de execuţie al Curţii Marţiale?

 

Judecaţi şi singuri!

Legat de situaţia descrisă mai sus în privinţa Adrianei Beţişor, iată ce declară nepălmuitul de popor şef al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatol Donciu: „Noi am avut o cauză pe care am clasat-o anul trecut. Astăzi noi am examinat materialele privind iniţierea controlului doar, dar nu a cauzei. S-a decis să nu fie iniţiat control. Pentru că a fost deja o dată verificată, anul trecut, în 2015. Verificarea prealabilă arată că nu sînt divergenţe. Ea poate să construiască cinci case acum, dar dacă în baza de date nu există aşa ceva şi în declaraţie nu este inclus şi în bazele de date oficiale nu există că ea ceva a tăinuit, înseamnă că deocamdată nu. Dacă va finisa casa şi nu o va declara, atunci va fi o divergenţă.”

Tot Donciu mai spune că nu poate fi iniţiat niciun control din cauză că încă nu există declaraţia pe avere din anul 2016: „Asta în declaraţia de avere din 2016. Abia în 2017 vom putea verifica. Pînă la propunerea de iniţiere sau neiniţiere a cauzei, se face o verificare prealabilă. În acest caz se compară datele din 2015, pe 2016 nu avem declaraţie de avere”.

La rîndu-i, pentru Ziarul de Gardă, Eduard Harunjen, procurorul general interimar, declară că procurorul Adriana Beţişor a prezentat toate actele referitoare la banii pe care îi cheltuieşte pentru construcţia casei sale. Potrivit acestuia, nu au fost constatate încălcări. De asemenea, despre milionul pe care aceasta l-a făcut la nunta sa, Harunjen susţine că nu crede că cineva a scos bani din nişte rezerve din astea, tai­nice, şi i-a decla­rat ca fiind de la nuntă. 

Al dracului SISTEM ucigaş, nu-i aşa?

 

Violeta Ivanov, o comunistă cu faţă bănoasă (in)umană

Este lucru bine ştiut că majoritatea politicienilor şi cei mai mulţi dintre cei ajunşi putred de bogaţi peste noapte sînt nişte parveniţi, profitori şi complici ai Mafiei de Stat.

Prin anul 2013, comunista Violeta Ivanov declara: „Dacă să vorbim despre încălţăminte atunci Loriblu. La haine prefer Calvin Clein şi Tahari. Genţi am multe. Consider că este un accesoriu foarte important al femei. Printre preferatele mele este o geantă de culoare roşie procurată din Elveţia.” Tot ea spunea că îi plac rochiile elegante, în special de la designerul francez Annie Claire, că nu face shopping în Moldova pentru că nu are timp, în schimb, în timpul deplasărilor de peste hotare îşi rezervă o zi pentru cumpărături. „Îmi place să fac cumpărături la Geneva şi Paris”, declara „rafinata comunistă” Ivanov, căci doar cu fineţuri din acestea au crescut-o părinţii, bonele şi profesorii ei particulari din Franţa în satul Grinăuţi-Moldova, raionul Oniţa, din fosta RSS Moldovenească!

Te pui cu ţoapele? De la o comunistă, care, cu siguranţă, în copilărie, a călcat adesea prin baliga de vacă sau cufureala porcilor, te-ai aştepta la mai multă decenţă, la mai multă solidaritate cu cei sărmani, căci atunci cînd făcea aceste declaraţii era comunistă încă necumpătată. Ce naşte din pisică, şoareci mănîncă! Aici este vorba despre fiica ei, care, tot ca o ţoapă, şi-a etalat un lux nemaivăzut pe reţelele de socializare, încît a scris despre asta şi publicaţia britanică The Daily

Puştoaica răzgîiată mojiceşte de către burgheza roşie de mamă, de doar 17 ani, şi-a publicat o fotografie cu un Jaguar vişiniu, sub care a scris: „Cadoul perfect. Eşti binevenită micuţa” (fără virgulă după „micuţa”, căci doar învaţă la Liceul Gheorghe Asachi”)!

Tot această puştoaică de comunistă plină de bani şi-a mai publicat fotografii la volanul unor maşini de tip Porsche şi BMW, înţolită cu haine luxoase, pantofi şi poşete pe placul muicii ei, iar asta în condiţiile în care Violeta Ivanov cîştigă legal circa 172.000 de lei pe an, iar soţul ei cam 42.000. În plus, această „familie bugetară” mai are în proprietate trei terenuri în Chişinău.

Cine, aşadar, ar trebui să-i ia la puricat pe astfel de îmbuibaţi dacă nu SISTEMUL, care spune că este proeuropean? Păi de unde să ai atîţi bani, madamo? Cumpărături la Geneva şi Paris… Cîtă neruşinare de ţărancă parvenită! Păcat de copii!

 

Dacă l-aţi întemniţat pe Filat şi pe ceilalţi, îl cercetaţi şi pe Shor, fiţi corecţi şi înhăţaţi-i şi pe ceilalţi!

Deocamdată nu ne este clar dacă SISTEMUL „proeuropean” îl va scăpa „legal” sau nu pe Shor, dar dacă tot spune că luptă cu corupţia, atunci de ce nu-i arestează şi pe complicii lui? În presă, a transpirat o investigaţie potrivit căreia mass-media lui Chiril Lucinschi ar fi fost finanţată din banii de la Banca de Economii din Moldova pe parcursul mai multor ani. Ilan Shor ar fi extras în perioada 28.11.2012-23.10.2014, din sistemul bancar peste 440 de mii de USD şi i-ar fi transferat pe conturile companiei deputatului PLDM, Chiril Lucinschi. Ulterior mijloacele financiare au fost utilizate pentru finanţarea proiectelor media, fiind folosiţi pentru achitarea serviciilor editoriale. În toată această schemă apare şi numele lui Veaceslav Platon.

Anterior, în Raportul Kroll, este specificată detaliat implicarea ex-preşedintelui Petru Lucinschi, în calitate de complice a lui Ilan Shor, în ingineriile financiare care au dus la furtul miliardului. De ce nu sînt arestaţi şi ei, tată şi fiu, căci de celălalt fecior al lui Lucinschi are de grijă Justiţia din România?

Explicaţia constă şi în aceea că SISTEMUL a înţeles deja că nu-i poate aresta pe toţi, pe capete, iar asta din simplul şi durerosul motiv că a înţeles că astfel, treptat, se… auto-arestează! Pielea rea şi răpănoasă nu se… reformează! Veţi vedea!