CAZUL PROCURORULUI IGOR DEMCIUCIN

CNI a constatat, urmează Procuratura Generală

Procurorul Igor Demciucin a ajuns de mai multe ori în gura presei, de fiecare dată însă nu pentru merite pe marginea lucrului de anchetă pe care-l desfășoară. Un exemplu relevant în acest sens, este și cazul SRL Ritlabs, asociații căreia susțin că au fost supuși răfuielilor și presiunilor din partea acestuia. Mai mult, în decembrie 2015, directorul Ritlabs, Maxim Masiutin a adresat o petiție Comisiei Naționale de Integritate cu privire la declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2014 depusă de procurorul Igor Demciucin.

La 3 luni de la această petiție, CNI a venit și cu un rezultat.

Solicitat de Curentul.md, Radion Buzu, consultat principal Direcția control venituri și proprietăți, a declarat că, CNI s-a sesizat pe marginea acestui caz, după ce i-a fost adresată o petiție.

“Am fost sesizați în baza unei petiții, astfel CNI a dispus control din oficiu. Ulterior, în cadrul ședinței, au fost evaluate rezultatele controlului”, a declarant Buzu.

El a mai spus că, actul de constatare adoptat a fost transmis Procuraturii Generale, iar dosarul cu toate actele pe acest caz este la CNI și va fi prezentat la cererea Procuraturii, pentru acțiunile ulterioare de examinare a cazului.

Radion Buzu a precizat că, actul adoptat de CNI va fi publicat curînd pe site-ul instituției.

Precizăm că, potrivit politik.md, decizia CNI vine în contextul în care Igor Demciucin a declarat că, în 2014, a cumpărat cu numai 1 100 de lei un teren de 8,6 ari în orășelul Durlești. El a prezentat contractul de vînzare-cumpărare a bunului, însă membrii CNI au considerat necesară verificarea condițiilor în care a avut loc tranzacția. Totodată, la ședința CNI s-a pus în discuție și faptul că procurorul a cumpărat în ianuarie 2014 un automobil de model „Toyota Camry”, fabricat în 2007. Deși pe piață acesta costă chiar și peste zece mii de euro, procurorul susține că el a cumpărat automobilul la preț de 15 000 de lei.

De altfel, Ziarul Național scrie într-o investigație publicată în luna februarie 2016, că procurorul Igor Demciucin a mai făcut două achiziții în 2014: și-a cumpărat un garaj și o mașină. În declarația de avere acesta indică prețuri de nimic pentru noile bunuri. Garajul l-ar fi costat pe procuror doar 37 de mii de lei și mașina – 15 mii de lei. Procurorul susține că sumele sînt reale. „Prețul garajului este indicat în certificatul de evaluare de la „Cadastru”. Eu chiar am plătit mai puțin. Garajul stătea încuiat din 1985 și era într-o stare deplorabilă. Prețul mașinii este cel din contractul de vînzare-cumpărare”, a precizat Demciucin pentru Ziarul Național.

* * *

Imediat ce actul de constatare va fi publicat de către CNI, mingea se va afla pe terenul Procuraturii Generale, care urmează să decidă dacă există suficiente informații pentru a porni o anchetă pe numele Procurorului Igor Demciucin.

Preluat de pe Curentul.md