”Cazul” Gatcan si amoralitatea politico-mediatica

PAS, PPDA și ”presa independentă” aplaudă cumpărarea deputaților

Mihai Conțiu

Odiseea deputatului Ștefan Gațcan – anunțul părăsirii grupului PSRM în favoarea Pro Moldova, răzgîndirea sa, părăsirea pentru scurt timp a Țării și revenirea în grupul parlamentar al PSRM – a fost episodul cel mai clar în care opoziția și așa-zisele televiziuni și portaluri de știri independente au demonstrat cît de amorale sunt, dar și cît de mult au fost contaminate de ”sindromul Plahotniuc-Șor”.

Cine a urmărit, în această perioadă și după, posturile de televiziune Tv8, Pro Tv Chișinău, Jurnal Tv, N4 și alte cîteva care îi servesc pe Șor și Plahotniuc, cele mai multe dintre ele ”plesnind” de europenism și pro-românism, nu avea cum să nu simtă că îi sunt insultate inteligența și bunul simț prin atitudinile moderatorilor și cele ale invitaților acestora. Toți la un loc, fără excepție, prin manipulările grosolane din discursurile lor, au condamnat și continuă să-l condamne efectiv pe Gațcan că, în final, nu s-a lăsat cumpărat de Candu și Pro Moldova. Ca și cum acesta ar fi fost un act moral în numele demiterii Guvernului și al destrămării actualei majorități parlamentare!

Pentru ei, cumpărarea deputaților cu sume uriașe de bani devine chiar legitimă atîta timp cît aceștia pot fi folosiți în lupta lor împotriva lui Igor Dodon și a socialiștilor. În realitate, însă, toți sunt pioni conștienți și activi în lupta personală a lui Plahotnouc și Șor împotriva celor amintiți. Toate aceste posturi de televiziune îl mediatizează din belșug pe Andrian Candu, care dă sfaturi poporului, amenință guvernanții, pozează în ”om cinstit”, priceput la treburile de Stat și în slujbaș de nădejde al celor care l-au votat involuntar, la grămadă. Mediatizarea lui extrem de puternică mai poate avea și rostul de a-i face pe moldoveni să uite că este culpabil penal în furtul miliardului și pentru multe alte nemernicii, că este finul lui Plahotniuc și cumpără deputați cu banii acestuia pentru a-l salva, că partidul lui este creat special pentru oligarhul fugar, că, pentru a-i salva mafiotului criminal de la sechestru niște case, ”le-a cumpărat” el cu ajutorul ”notarilor lui” etc.

Revenind la ”cazul” Gațcan, am observat că Maia Sandu, Andrei Năstase, Octavian Țîcu, expiratul politic Chirtoacă și alții ca ei, fiecare în tonalitatea lui specifică diversionistă, au preluat efectiv retorica lui Candu, Usatîi și a celor din Partidul Șor prin care se spune că Gațcan ar fi ”o victimă luată în captivitate de către socialiști”. Ca să dea parfum de credibilitate aberațiilor pe care le debitează, pomenesc de faptul că Gațcan are asigurată pază de Stat. Păi cum să nu aibă nevoie de o astfel de pază în raport cu mafia răzbunătoare a lui Plahotniuc? Plahotniuc și Șor, prin Candu, au toate motivele să se răzbune criminal pe Gațcan pentru că nu s-a lăsat cumpărat pînă la urmă.

Cunoscîndu-li-se metodele mafiote de constrîngere, e clar că Gațcan a fost amenințat grav ca să treacă la Pro Moldova, promițîndu-i-se probabil și bani dacă părăsește grupul PSRM. Pentru scurt timp, este clar că Gațcan s-a pomenit singur în fața presiunilor amenințătoare ale lui Candu. Firește că cei din PSRM au fost revoltați inițial de anunțul neașteptat al lui Gațcan, dar, totodată, se pare că au înțeles că deputatul a fost prins fără apărare într-o capcană criminală. În consecință, a fost nevoie să-l asigure că nu-l lasă singur în fața amenințărilor criminale, motiv pentru care au și solicitat pentru el să i se asigure pază de Stat.

Atîta timp cît Plahotniuc, Șor, Candu și ceilalți complici în furtul miliardului, înstrăinarea aeroportului, a Air Moldova etc. sunt în libertate, vor exista și bani numeroși pentru cumpărarea deputaților, pentru recompensarea generoasă a unor ucigași plătiți, pentru publicitate zilnică și obsedantă, la Pro Tv Chișinău, în favoarea ”binefăcătorului” Ilan Șor și a ”generosului său partid care există doar pentru binele dezinteresat adus moldovenilor” și pentru multe alte mîrșăvii mediatice.

Dacă Procuratura ar fi reușit să instrumenteze cîteva cazuri penale urmate de condamnări ale unor deputați cumpărați, atunci ar fi și mai puțini acei deputați care stau în așteptare la ”tejgheaua” lui Plahotniuc spre a se vinde cît mai scump! Dacă SIS, ticsit cu generali, ar fi fost cu adevărat profesionist și în slujba Statului de drept, poate că și Procuratura ar fi putut fi mai operativă!

Imagine foto din colecția fotoreporterului Igor Zenin postată pe pagina sa de Facebook