Cauzele din care timpul trece repede cind te distrezi

Cum creierul percepe timpul depinde de aşteptări. Creierul poate reprezenta probabilitatea că ceva (anume) va avea loc. Fiecare gînd are mai multe „orizonturi”. Spre exemplu, orizonturile se află la sfîrşitul fiecărei silabe, la sfîrşitul fiecărui cuvînt, la sfîrşitul fiecărei propoziţii şi tot aşa. Timpul curge în funcţie de modul în care anticipăm aceste orizonturi. Atunci cînd suntem preocupaţi şi implicaţi în ceva, creierul anticipează „imaginea de ansamblu” şi vede atît orizontul apropiat, cît şi cel îndepărtat, ceea ce face ca timpul „să zboare”. Dar atunci cînd eşti plictisit, anticipezi orizonturile mai apropiate precum sfîrşitul unei propoziţii în loc de sfîrşitul poveştii; altfel spus, aceste orizonturi nu sunt legate într-un tot, iar timpul curge greu, scrie Live Science.

Nu există nici un loc în creier care este responsabil pentru modul în care percepem timpul. Orice regiune care duce la apariţia unui gînd şi a conştiinţei este cel mai probabil implicată în acest proces. „Cu siguranţă, există o multitudine de mecanisme ale timpului în creier”, a precizat Joe Paton, neurosavant la Champalimaud Foundation din Portugalia.

De asemenea, nu este clar de ce creierele noastre nu au o metodă precisă de a urmări timpul, dar ar putea fi vorba despre un avantaj evolutiv. Simţul intern al timpului poate ajuta animalele să decidă dacă merită să rămînă într-un loc sau să facă un anumit lucru.

Dar atunci cînd îţi aminteşti ceva, durata percepută a unui eveniment implică modul în care creierul a stabilit amintirea. Reţeaua de neuroni care înregistrează o nouă amintire este mai densă decît sunt pentru ceva ce nu este nou. Atunci cînd te uiţi înapoi în timp, acele reţele mai dense fac ca amintirea să dureze mai mult.

Mai mult, „timpul pare să curgă mai repede atunci cînd îmbătrîneşti”, a precizat David Eagleman de la Stanford University. Cînd eşti copil, totul pare nou, deci şi creierul vine cu reţele mai dense pentru a aminti acele evenimente şi experienţe. Ca adult, ai văzut mai multe, astfel că aceste evenimente nu duc la crearea unor amintiri elaborate.