CAUZE ALE COLESTEROLULUI MARIT

Colesterolul poate duce la apariţia unor afecţiuni grave ale inimii și la nenumărate alte complicații grave. Există cîţiva factori care duc la creşterea colesterolului, astfel că ei trebuie evitați pe cît posibil.

 

Iată cele mai des întîlnite cauze ale colesterolului mărit:

O alimentație nesănătoasă

O alimentaţie săracă în fructe şi legume, dar bogată în carne, unele tipuri de margarină, smîntînă, caşcaval, carne de porc, carne grasă de vită, mezeluri, chips-uri, fast-food, toate acestea sînt cauze ale colesterolului mărit. Medicii recomandă să renunţaţi pe cît posibil la grăsimi şi să aveţi în farfurie, pe lîngă carne, şi o porţie de legume.

 

Factori ereditari

În cazul în care există în istoricul familiei persoane cu colesterol mărit, este important să luați măsuri încă de pe acum, deoarece formele moștenite de colesterol pot provoca blocaje cardiace timpurii sau chiar infarct.

 

Surplusul de kilograme

Kilogramele în plus sînt strîns legate de nivelul de colesterol din sînge, pentru că o creştere în greutate duce la depozitarea grăsimilor în ţesutul gras şi creşterea colesterolului ,,rău”. Scăderea în greutate chiar cu numai 10% pentru cei supraponderali poate duce la îmbunătăţiri considerabile ale nivelului de colesterol din sînge.

 

Sedentarismul

Stilul sedentar de viaţă, munca la birou şi lipsa activităţii fizice duc la creşterea colesterolului. Sportul favorizează eliminarea hormonilor de stres şi arde grăsimile din depozite, scăzînd colesterolul. Faceţi cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi. Banalul mers pe jos este cel mai bun „medicament”.

 

Fumatul

Fumatul dă peste cap metabolismul, creşte riscul de cancer şi afectează ficatul, care este unul din sediile principale ale metabolismului lipidic. Viciul poate duce la creșterea colesterolului rău şi afectează funcţionalitatea vaselor şi a inimii în mod indirect.

 

Vîrsta și sexul

În mod normal, nivelul colesterolului din sînge începe să crească odată cu atingerea pragului de 20 de ani și își continuă creșterea pînă în jurul vîrstei de 60-65 de ani, în cazul ambelor sexe.

În general, femeile au un nivel al colesterolului mai scăzut înainte de a intra la menopauză, însă după această perioadă, ele au un nivel al colesterolului mai ridicat spre deosebire de bărbați.

 

Unele medicamente

Unele pastile pot crește nivelul trigliceridelor din sînge, astfel că e bine să cereți sfatul medicului înainte de a lua pastile ,,după ureche''.

 

Stresul

Stresul creşte secreţia adrenalinei şi a cortizolului, care duc la rîndul lor la creşterea sintezei de colesterol, dar şi la acumularea acestuia în organism. Sportul este cea mai bună armă împotriva stresului, iar dacă îl asociaţi cu metode de relaxare şi aromaterapie rezultatele sînt şi mai bune.

 

Alte boli

Anumite boli precum diabetul sau hipertiroidismul favorizează creșterea nivelului de colesterol din sînge. Drept urmare, este bine să efectuați controale medicale în mod regulat pentru a vă ține sub control colesterolul ,,rău''.

Sursa: clicksanatate.ro