CARTEA LUI ADOLF HITLER, "MEIN KAMPF", REPUBLICATĂ ÎN GERMANIA

Cartea lui Adolf Hitler, "Mein Kampf", va fi publicată pentru prima oară după război în Germania, într-o versiune comentată, prevăzută a fi publicată în 2015, a anunţat statul regional Bavaria, care deţine drepturile de autor, potrivit agenţiei germane DPA, preluată de AFP.

Ministrul Finanţelor din Bavaria, Markus Söder, a anunţat că decizia a fost luată în urma mai multor discuţii, în special cu jurişti, şi işi propune să "demistifice" această lucrare, care amestecă elemente autobiografice cu fundamentele ideologiei naziste.

"Vrem să demonstrăm clar pînă la ce punct această carte, cu consecinţe catastrofice, este absurdă", a subliniat acesta.

Pînă în 2015, statul regional Bavaria deţine drepturile pentru "Mein Kampf" ("Lupta mea"), redactată de Adolf Hitler, în timp ce se afla în ]nchisoare, in 1924, după o tentativă de puci.

Pînă în prezent, Bavaria a blocat orice reeditare parţială sau integrală pentru a evita o eventuală exploatare a textului în scopuri neo-naziste. (I. Borş)

 

NOTĂ: „Mein Kampf” a fost retipărită într-o ediţie rarisimă în limba română, apărută într-un tiraj foarte scurt la Bucureşti la începutul anilor '90.