CARBURANTII S-AU IEFTINIT CU 20 DE BANI

După ce, acum două săptămîni, prețurile la benzină și motorină s-au majorat în medie cu 70 de bani, iar la gazul lichefiat cu un leu, petroliștii anunță ieftiniri de aproximativ 20-25 de bani.

Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, care a ajuns să coste după majorări 19,20 lei, a scăzut cu 25 de bani. Ieftinirea este similară și pentru gazul lichefiat, care a ajuns acum să coste 10,80 lei. Un litru de motorină, care costa 17,05 lei, a ajuns mai ieftin cu 20 de bani.

Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămîni prețurile plafon la benzină și motorină, însă, în martie 2019, Agenția a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%. În termen de trei zile de la afișarea noilor prețuri, petroliștii urmează să prezinte calculele de rigoare.

După majorările anunțate acum două săptămîni, autoritățile au discutat despre posibilitatea revenirii la prețurile plafon pentru carburanți. În acest sens, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor și ANRE urmau să examineze efectele modificării modului de reglementare a prețurilor la carburanți. „Nu cred că este corect să lăsăm la discreția agenților economici formarea prețurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influențez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceți această analiză urgent și să veniți cu propuneri. Cotațiile pentru motorină au scăzut, acciza a crescut nesemnificativ, iar prețul de vînzare a motorinei a crescut esențial. Vă rog să găsiți unde operatorii economici ascund o parte mare a veniturilor”, declara atunci premierul.

Sursa: IPN