CANTITATE RECORD DE ZAHĂR

În 2013, compania Südzucker Moldova a produs 99,5 mii de tone de zahăr – cea mai mare cantitate de la înfiinţarea companiei, în anul 2001. Acest volum a fost extras din aproape 700 de mii tone de sfeclă de zahăr.

Pe piaţa zahărului din Moldova activează trei operatori: „Magt-Vest” SRL (fabricile din Glodeni şi Donduşeni – circa 32% din întreaga capacitate de producere a ramurii), „Moldova-Zahăr” SRL (fabrica din Cupcini – 29% din capacitatea de producţie) şi ÎM „Südzucker Moldova” SA (fabricile din Drochia şi Făleşti – 39%).

Potrivit Südzucker Moldova, în anul 2013 productivitatea medie a sfeclei de zahăr de pe suprafeţele de materie primă a depăşit 40 t/ha. Compania a avut unul din cele mai lungi sezoane de procesare în istoria industriei de sfeclă de zahăr din Moldova – 100 de zile.

Graţie unei productivităţi bune şi preţurilor mai înalte de comercializare în raport cu preţurile regionale (mai mult de 700 lei/tona), sfecla de zahăr a devenit cea mai rentabilă cultură de cîmp în Moldova. Venitul brut al gospodăriilor agricole de pe 1 hectar de plantaţie de sfeclă de zahăr a constituit aproximativ 7-8 mii lei, informează compania. Südzucker Moldova notează, în comunicatul de presă, că la majorarea competitivităţii zahărului moldovenesc a contribuit şi reducerea cotei TVA la acest produs pînă la 8%.

Preţul mediu al zahărului pe piaţa Republicii Moldova este de circa 790 dolari/tona, fiind considerabil mai mic decît cel la nivel regional – în Ucraina şi România, 830-840 dolari/tona.

Sursa: IPN