Candidatii rusinii nationale la prezidentiale

Mizerii electorale care definesc personalitățile unora. Oare…

Mihai CONȚIU

Oare cum se simt, în raport cu un străin, intelectualii moldoveni serioși și oamenii cinstiți, acum, cînd la Președinția Țării a ajuns să candideze un personaj ca Renato Usatîi? Oare cum pot răspunde ei mirării unui străin că e posibil ca astfel de indivizi să ajungă să conducă partide, să aibă susținători și că pot bate la ușile Președinției ca la ușa unei dughene oarecare? Oare cum se simt aceiași oameni cînd văd o…, mă rog, candidată care vrea să devină Președinte, defilînd la braț cu un condamnat penal, cu unul dintre cei mai mari hoți ai acestei Țări, care cerșește moldovenilor voturi, în ideea că furturile naționale vor continua, dar le va da și lor cîte un bacșiș?

Oare ce-i în capul acelor extrem de puțini unioniști sinceri care-l aud pe Chirtoacă debitînd inepția că unirea cu România ar costa 10 miliarde de euro anual, timp de 20 de ani? Oare cine dă acești bani? Oare oamenii ăștia nu știu că Chirtoacă a jefuit Primăria cu acceptul lui Plahotniuc, care mai apoi l-a și măturat de acolo? Oare nu se știe că el nu este decît un ”unionist de profesie” la care au renunțat și românii?

Oare cît de în siguranță se simt unioniștii care-l susțin pe Octavian Țîcu, știind că o să-i ia la pumni dacă îi reproșează, după ce se prind, că este pionul lui Plahotniuc și al serviciilor secrete române complice cu acesta din urmă?

Oare ce-i în suflețelele acelor mulți care-l susțineau pe Andrei Năstase, pînă în 2016, care s-au simțit trădați după ce Maia Sandu i-a pus poalele în cap, deși el știa de pe atunci cine este ea? Oare cum explică copiilor lor susținătorii familiști ai Maiei Sandu atunci cînd îi întreabă de ce o votează, după ce o aud cu cîtă violență amenință Țara și familiile lor dacă nu cîștigă?

Oare cît de mizerabile sunt conștiințele acelor jurnaliști-călăi-prostituate de la Jurnal Tv care ”introduc” pe ușa principală a Președinției o maseuză profesionistă (sugerînd că e, totuși, vorba de o prostituată) pentru prea bine cunoscutul familist Igor Dodon? Oare nu chiar ei sunt maseuze sau beneficiari ai serviciilor acestora? Oare cum se simt în fața propriilor copii?

Oare cît de manipulabili îi cred unii pe chiar toți moldovenii încît să-i facă să creadă că Dodon este, nici mai mult și nici mai puțin, agent sub acoperire al serviciilor secrete rusești? Oare acești manipulatori nu înțeleg că așa-zisa anchetă Rise Moldova este o diversiune sub acoperire prin asociere cu obscurul ”Centru ”Dossier”, care, zice-se, ”urmărește activitatea criminală a persoanelor asociate cu Kremlinul”? Oare este cineva atît de naiv încît își poate închipui că Rise Moldova și ”Centrul ”Dossier” sunt atît de performante încît pot realiza ceea ce nici cele mai puternice agenții de spionaj din lume nu au putut – penetrarea informativă, la cel mai înalt nivel, a serviciilor secrete rusești? Oare cum se simt autorii acestei diversiuni în contextul în care pînă și aliatul lor român Iulian Chifu nu crede în ”dezvăluirile făcute”, iar asta tocmai din pricina lipsei probatoriului?

Oare ce mai urmează în următoarele trei săptămîni, pînă la turul doi de scrutin? Oare nu-i legitim să ne așteptăm la mizerii tot mai mari, date fiind imoralitatea, incultura și lipsa de scrupule a autorilor unor astfel de mizerii?