CANCELARIEI DE STAT I-A FOST ÎNMÎNAT LA BAHRAIN PREMIUL ONU PENTRU SERVICIUL PUBLIC

La 27 iunie, în cadrul Forumului ONU pentru Serviciul Public, care şi-a ţinut lucrările la Manama, Bahrain, Secretarul General al Guvernului, Victor Bodiu, a primit, în numele Republicii Moldova, Premiul ONU pentru Serviciul Public 2013, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

Trofeul Naţiunilor Unite, care reprezintă cea mai prestigioasă recunoaştere internaţională pentru contribuţia la dezvoltarea serviciului public, a fost înmînat în prezenţa demnitarilor de rang înalt şi a funcţionarilor publici din peste 80 de ţări.

În timpul ceremoniei, Victor Bodiu, Secretarul General al Guvernului, a declarat că Premiul ONU pentru Serviciul Public 2013 e un succes al întregii administraţii publice a ţării, dar şi al fiecărui funcţionar public în parte, deoarece maximizarea transparenţei decizionale contribuie la modernizarea administraţiei publice a Republicii Moldova şi la consolidarea unui sistem de stat eficient şi responsabil.

Republica Moldova a cîştigat pentru prima dată Premiul ONU pentru Serviciul Public, ţara noastră clasîndu-se pe locul I, în zona Europa şi America de Nord, la categoria „Creşterea participării în procesul de adoptare a deciziilor prin intermediul unor mecanisme inovatoare”. Premiul a fost oferit Republicii Moldova pentru setul de iniţiative privind sporirea transparenţei decizionale şi majorarea gradului de participare a societăţii civile în acest proces, lansate şi implementate de către echipa Cancelariei de Stat în perioada 2009-2012, pentru facilitarea şi promovarea participării cetăţeneşti prin intermediul unor noi mecanisme instituţionale, pentru încurajarea receptivităţii şi transformarea administraţiei. Delegaţia R.  Moldova a prezentat şi un material video, realizat de echipa Centrului de Guvernare Electronică, în care au fost trecute în revistă toate acţiunile întreprinse de către Cancelaria de Stat în scopul sporirii transparenţei decizionale şi a reformei administraţiei publice. La final, toţi premianţii au făcut o poză de grup.

La Forumul ONU pentru Serviciul Public 2013, desfăşurat între 24-27 iunie în Bahrain, Republica Moldova a fost reprezentată de către Victor Bodiu, Secretar General al Guvernului, şi de Eugen Sturza, şeful Cabinetului Prim-ministrului. Concursul ONU pentru Serviciul Public a fost lansat de către Departamentul pentru Afaceri Economice şi Sociale al Naţiunilor Unite acum zece ani. Competiţia se adresează instituţiilor publice care au implementat proiecte inovatoare şi au identificat soluţii la provocările existente în serviciile publice naţionale.