CAMPANIE DE INFORMARE CU PRIVIRE LA FENOMENUL CERSETORIEI IN RINDURILE COPIILOR

Direcţia municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului a lansat pe 9 februarie în capitală campania de informare cu privire la fenomenul cerşetoriei şi exploatarea minorilor prin cerşetorie cu genericul „Nu le mai da bani! Ajutaţi-ne să-i protejăm!”.

Șefa Direcţiei municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Svetlana Chifa, a menţionat că în scopul depistării copiilor în situaţii de risc, care vagabondează, cerşesc şi sînt implicaţi în diferite acţiuni ilegale, autoritatea tutelară organizează cu regularitate razii de zi şi de noapte pe străzile capitalei, recepţionează, înregistrează şi se deplasează imediat la fiecare sesizare parvenită telefonic, prin email, pe reţelele de socializare sau prin alte mijloace de informare.

În 2015 peste 100 de sesizări referitoare la asemenea cazuri au venit din partea persoanelor fizice, simpli cetăţeni care nu sînt indiferenţi faţă de soarta copiilor. Svetlana Chifa a mai spus că anul trecut au fost identificaţi 26 de copii implicaţi în activităţi de cerşetorie, cinci dintre aceştia fiind din Chişinău, iar alţi 21 din afara municipiului. În cele mai multe cazuri, minorii cerşeau alături de mamele lor.

În scopul soluţionării problemelor copiilor care cerşesc şi vagabondează în stradă, în luna noiembrie 2014, Direcţia municipală pentru Protecţia Copilului, cu suportul financiar al organizaţiei neguvernamentale „CCF Moldova”, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei şi a Clubului Internaţional al Femeilor din Moldova, a înfiinţat Serviciul de plasament de urgenţă.

Serviciul respectiv funcţionează 24 de ore şi este disponibil pentru a primi copii oricînd, inclusiv în afara orelor de lucru ale autorităţilor (după orele 17.00, în zilele de odihnă şi sărbătoare). Din momentul deschiderii şi pînă la 31 decembrie 2015, de acest Serviciu au beneficiat 142 de copii: 22 din municipiu Chişinău, 17 din alte localităţi - în anul 2014 şi 103 copii, dintre care 64 din municipiul Chişinău, 39 din alte localităţi, în anul 2015.